Puigdemont situa Catalunya com a «primera línia» de combat contra el feixisme

El president a l'exili i Roger Torrent fan costat a la vaga de fam de Forn i Rull i adverteixen de la "preocupació" a Europa per la "deriva autoritària" de l'Estat

Carles Puigdemont i Roger Torrent, aquest dilluns a Waterloo
Carles Puigdemont i Roger Torrent, aquest dilluns a Waterloo | ACN
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:23h
Carles Puigdemont i Roger Torrent s'han reunit aquest dilluns a Waterloo poques hores després que Josep Rull i Joaquim Forn s'hagin sumat a la vaga de fam engegada dissabte per Jordi Sànchez i Jordi Turull, també empresonats a Lledoners. "Hem estat la primera línia de combat contra el feixisme", ha assegurat el president a l'exili, que ha constatat que qui ha avalat la ultradreta "és qui els han fet costat" en manifestacions i seus judicials. "Nosaltres som aquí per denunciar-ho", ha assegurat Puigdemont.

Segons el dirigent de Junts per Catalunya (JxCat), ha assegurat que cal una "reflexió", també per part de la monarquia. El creixement de Vox, plasmat en les eleccions andaluses, es pot entendre -en part, com ha insinuat- pel discurs de Felip VI del 3 d'octubre de l'any passat, en el qual va avalar la violència policial i va anticipar l'aplicació del 155. Puigdemont ha fet costat a les vagues de fam, però no ha concreta si en faria.

"S'han de preguntar si volen obrir la porta a opcions d'extrema dreta, com ara Vox, que són a les antípodes del que defensem nosaltres", ha assegurat Torrent. El partit de Santiago Abascal té ara la clau de la governabilitat a Andalusia, i podria atorgar la majoria de cara a un govern impulsat per PP i Ciutadans. El president del Parlament s'ha reunit per primera vegada a Bèlgica amb Puigdemont després de la suspensió de la investidura del líder de JxCat, que va generar molta tensió entre aquest grup i ERC.

"Preocupació" a Europa

"Hi ha drets que a l'Estat estan lluny de ser protegits", ha ressaltat Puigdemont. El president del Parlament, que s'ha reunit amb el seu homòleg flamenc, Jan Peumans, ha fet evident la "preocupació cada vegada més comuna" per la "deriva autoritària" de l'Estat i per la "manca de garanties dels drets fonamentals" que pateixen els presos i exiliats.

Aquesta preocupació, ha indicat el dirigent d'ERC, ve motivada per la repressió espanyola, que "incomoda moltes institucions europees". "Ho hem pogut comprovar al parlament flamenc. Compartim la necessitat de trobar una solució dialogada que permeti donar veu a la ciutadania", ha assegurat Torrent.

Unitat estratègica

Els dos dirigents han parlat de com encarar la situació del futur immediat, i ha apostat per trobar "unitat estratègica i d'acció" més enllà de l'independentisme. En aquest sentit, aquest cap de setmana hi ha hagut una reunió a Waterloo amb tots els actors partidaris de la República catalana en la qual s'han abordat les vagues de fam i el judici a l'1-O que se celebrarà d'aquí a un mes i mig al Tribunal Suprem.

"Estan passant coses de gran transcendència", ha assenyalat Puigdemont, que ha apuntat que els pròxims mesos estaran marcats per "combatre la repressió". "Tot això ens uneix, que ningú no ho perdi de vista", ha indicat el president a l'exili.

Els consensos, ha afegit posteriorment Torrent, són aquests: la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, els "valors republicans" i la "solució democràtica" al conflicte. "Aquests tres consensos ens fan forts, i les diferents forces polítiques hem de treballar la unitat d'acció per donar resposta a les demandes de la ciutadania", ha apuntat.