Forn i Rull afegeixen més pressió a l'Estat

Els exconsellers se sumen a la vaga de fam de Turull i Sànchez davant la "injustícia" del TC mentre partits i entitats concreten mesures i mobilitzacions de suport per aquesta setmana

Pancartes a favor de la llibertat de Joaquim Forn i Josep Rull
Pancartes a favor de la llibertat de Joaquim Forn i Josep Rull | ACN
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 21:33h
"La vaga de fam que iniciem és una mesura extrema de protesta. La iniciem després d'haver reflexionat, d'entendre què suposa i assumir-ne els riscos i les conseqüències. La injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i arbitrarietat judicial amb la qual som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l'impacte que pot tenir sobre els nostres organismes". Aquest és el segon paràgraf del comunicat que han emès aquest dimarts a la tarda Joaquim Forn i Josep Rull des de la presó de Lledoners per fer públic que se sumen a la protesta engegada dissabte per Jordi Sànchez i Jordi Turull. Una nova denúncia al comportament de l'Estat davant l'immobilisme del Tribunal Constitucional (TC), que segueix sense resoldre els recursos d'empara.

Amb el moviment de Forn i Rull, ja són quatre els dirigents de Junts per Catalunya (JxCat) que faran dejuni permanent durant un període indeterminat. La vaga de fam dels exconsellers d'Interior -empresonat des del 2 de novembre del 2017- i de Territori -privat de llibertat entre el 2 de novembre i el 4 de desembre del 2017, i tancat de nou des del 23 de març d'enguany- arrencarà tècnicament a les dotze de la nit, i suposa un pas més en l'estratègia de sectors de l'independentisme per posar l'Estat entre l'espasa i la paret. A Pedro Sánchez, president del govern espanyol, se li multipliquen els fronts: ha de gestionar la caiguda del PSOE a Andalusia -motivada per la irrupció de l'extrema dreta de Vox- i les vagues de fam. El discurs oficial de Sánchez és que els encausats tindran un "judici just", però precisament d'aquest extrem dubten els empresonats.

"La nostra és una decisió meditada, fruit de moltes hores d'introspecció i reflexió", assenyalen els exconsellers en un comunicat per sumar-se a la protesta encetada per Sànchez i Turull

"La nostra és una decisió meditada, fruit de moltes hores d'introspecció i reflexió que ens han portat a concloure que no tenim altra opció que utilitzar aquesta forma extrema de pacífica protesta en la defensa dels nostres drets fonamentals", indiquen Rull i Forn en el comunicat. No es tracta de demanar "discriminació positiva", sinó fer constar que no renunciaran "mai" a disposar d'un "judici just". Una qüestió que trontolla no només pel relat jurídic de la Fiscalia -organisme que demana fins a 25 anys de presó per a Oriol Junqueras i entre 16 i 17 per als empresonats-, sinó també per la negativa del TC a resoldre recursos d'empara i, per tant, impedir anar a la justícia europea.