Forn i Rull se sumen a la vaga de fam

Els exconsellers d'Interior i de Territori engeguen la protesta contra la "tàctica de demora i bloqueig" del TC i sostenen que no tenen "altra forma" de defensar els seus drets

Els presos, a Lledoners
Els presos, a Lledoners | Distribuïda per Òmnium
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 20:30h
Joaquim Forn i Josep Rull se sumen a la vaga de fam encetada dissabte per Jordi Turull i Jordi Sànchez a la presó de Lledoners. "Ho fem per sumar-nos a la denúncia del bloqueig de l’accés als tribunals internacionals i en particular a la justícia europea que el Tribunal Constitucional (TC) ens imposa amb el seu comportament injust i arbitrari", assenyalen en un comunicat al qual ha tingut accés NacióDigital.

"La vaga de fam que iniciem és una mesura extrema de protesta. La iniciem després d'haver reflexionat, d’entendre què suposa i assumir-ne els riscos i les conseqüències. La injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i l'arbitrarietat judicial amb que som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l'impacte que pot tenir sobre els nostres organismes", apunten l'exconseller d'Interior i el de Territori en el text. La vaga arrencarà dimarts a les dotze de la nit.

"És la nostra una decisió meditada, fruit de moltes hores d'introspecció i reflexió que ens ha portat a concloure que no tenim altra opció que utilitzar aquesta forma extrema de pacífica protesta en la defensa dels nostres drets fonamentals", recalquen els dos dirigents, que no amaguen les conseqüències físiques que poden patir. "La injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i l’arbitrarietat judicial amb que som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l’impacte que pot tenir sobre els nostres organismes", asseveren.
 
Demanda de judici "just"

Al llarg de la setmana passada, Lledoners va viure un fort debat sobre quina mesura de pressió es podia posar damunt la taula davant del "bloqueig" al qual el TC sotmet els recursos d'empara admesos a tràmit però no resolts en relació a la presó preventiva. Amb el moviment de Rull i Forn, ja són quatre els presos de Junts per Catalunya (JxCat) que es troben en situació de vaga de fam. Els d'ERC -Oriol Junqueras i Raül Romeva- i Jordi Cuixart, president d'Òmnium, no s'hi han sumat. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha fet costat als dos nous vaguistes a través de Twitter.

"No és la nostra protesta, ni la dels nostres companys, una vaga de fam per demanar cap tracte de favor ni discriminació positiva. És, senzillament, l’única alternativa de què disposem aquí a la presó per fer més visible la discriminació i la conculcació dels nostres drets fonamentals. No renunciarem mai a un judici just. Aquest és l’objectiu de la nostra vaga de fam", assenyalen els dos exconsellers. Sostenen que l'obstaculització del TC suposa, també, un "problema per a la democràcia", no només per a l'independentisme.