ERC urgeix l'independentisme a tancar una estratègia conjunta per combatre l'extrema dreta

Marta Vilalta assegura que hi ha "sensacions positives" després de la cimera a Brussel·les, però no concreta cap pas endavant

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | ACN
03 de desembre del 2018
Actualitzat a la 13:53h
"L'a por ellos s'ha convertit en un a por todos". Aquesta és l'alerta que llança ERC després de la irrupció dels 12 diputats de Vox al parlament andalús. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha urgit l'independentisme a tancar una estratègia conjunta per combatre una extrema dreta que, ha dit, es dedica a atiar "l'odi" i la "por" i a "alimentar els baixos sentiments" com la xenofòbia per crear divisió. "Un sol diputat de l'extrema dreta és un fracàs per a la societat, 12 és un desastre i l'inici d'una nova etapa", ha etzibat. 

Això no vol dir, però, que els republicans es replantegin la seva intenció de no donar suport als pressupostos de Pedro Sánchez, com demana Podem per frenar una alternativa de govern de dretes. Vilalta ha insistit que no es mouran ni contribuiran a "blanquejar" la repressió. Amb tot, considera que l'independentisme ha d'estar musculat per fer front a un nou cicle electoral amb un clar ascens de l'extrema dreta, i que això passa per teixir un camí consensuat.

"No serem capaços de guanyar si no tenim una estratègia conjunta", ha insistit la portaveu d'ERC, que ha assenyalat el projecte de construcció d'una República com la garantia per defensar els drets i llibertats, així com l'autodeterminació. Ho ha dit poques hores després que s'hagi fet pública una cimera entre partits i entitats independentistes a Brussel·les. "Hi ha hagut sensacions positives", s'ha limitat a dir Vilalta, que no ha explicitat cap avenç en concret i ha dit que seguiran "treballant de forma discreta, sincera i constant". 

Accions consensuades amb JxCat per acompanyar la vaga de fam de Sànchez i Turull

Com ja han fet aquest cap de setmana, els republicans han mostrat el seu "suport, solidaritat i respecte" per la vaga de fam iniciada per Jordi Sànchez i Jordi Turull. Vilalta ha assegurat que es tracta d'una acció "potent per denunciar la situació d'injustícia" en la qual es troben els presos polítics i que en les pròximes hores es faran públiques accions consensuades amb Junts per Catalunya per acompanyar els presos.