​No tanquis el teu negoci, ven-lo a un emprenedor

El Centre de Reempresa de Catalunya és un servei públic sense cost que posa en contacte venedors amb emprenedors disposats a donar continuïtat al seu negoci

Una persona consulta el web de Reempresa des del mòbil
Una persona consulta el web de Reempresa des del mòbil | Adrià Costa
Redacció
05 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:54h
La idea de vendre el propi negoci sovint representa un maldecap per a molts empresaris i empresàries. Ja sigui per jubilació, canvi de domicili o professió, impossibilitat de portar-lo o per raons de salut, els propietaris d’un negoci sovint no es plantegen que en comptes de tancar-lo, podria ser venut a una altra persona interessada i evitar, de passada, la destrucció de llocs de treball d’empreses que són econòmicament viables.

Per facilitar al màxim aquests processos de venda, la Generalitat, mitjançant el Centre de Reempresa de Catalunya, facilita la posada en contacte entre les dues parts sense que suposi cap cost per a l’usuari i els acompanya en tot el procés de compravenda. És un servei públic que actua com un mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses, que pretén posar en contacte a les persones empresàries que volen vendre el seu negoci amb emprenedors disposats a donar-los-hi continuïtat. 


Reempresa és un mercat estructurat, definit i formal al qual es troben l’oferta i la demanda per a la transmissió d’empreses. No només es tracta de facilitar la venda, sinó també de donar continuïtat a empreses que estan en funcionament i cerquen un relleu en la propietat i en la seva direcció. De fet, és set vegades més fàcil donar continuïtat a una empresa que ja està en funcionament que començar des de zero, perquè un negoci en marxa ja compta amb uns clients, proveïdors, local o instal·lacions i experiència. 

Aquesta iniciativa, impulsada per la patronal Cecot i Autoocupació amb el suport de la Generalitat i el Fons FEDER de la Unió Europea, compta amb 150 professionals i 80 punts d’atenció al públic repartits per tot el territori català, que es poden consultar al web de Reempresa.

Què ofereix el Centre de Reempresa de Catalunya?

1. Una plataforma a internet on es troben oferta i demanda.
2. Modelització del procediment de la compravenda perquè es garanteixi en tot moment la transparència, confidencialitat i informació. 
3. Acompanyament en tot el procés des d’una posició neutra a ambdues parts. 
4. Servei sense cap cost per a l’usuari/ària.


Beneficis

Al Centre de Reempresa de Catalunya es posen en contacte persones que volen deixar el seu negoci en bones mans, amb persones que volen emprendre un projecte empresarial però no volen començar de zero. També és una eina útil de creixement empresarial: les empreses poden optar a reemprendre un negoci per créixer i expandir-se.

A la part cedent li permet valoritzar el patrimoni de l’empresa i recuperar la inversió i esforç que ha dedicat en la seva creació i gestió. A més, en termes generals, també permet reforçar el teixit empresarial actual, donar una continuïtat a l’activitat i conservar el teixit empresarial del nostre país així com evitar la destrucció dels llocs de treball de l’empresa.

La part reemprenedora, per la seva banda, té la possibilitat d’accedir a la propietat d’una empresa sense passar per la fase de crear-la, aprofitant un negoci en rendiment i en ple funcionament, i fins i tot, amb la possibilitat de rellançar-lo. D’aquesta manera, també es genera autoocupació, permet a l’emprenedor ser el seu propi cap, invertir i guanyar diners i, en termes generals, ajudar al creixement empresarial mitjançant l’adquisició d’un altre negoci ja en funcionament. 

El Centre de Reempresa de Catalunya, en xifres*

Reempreses d’èxit (des del 2011): >1.850
Sectors (%) de les reempreses: 
Comerç: 35%
Serveis: 27,5%
Hostaleria: 31%
Indústria: 5,5%
Construcció i reformes: 0,80%
Altres: 0,20%

Principals motius de cessió: 

Jubilació: 31,19%
Canvi de professió: 12,76%
Motius personals: 12,08%
Canvi de domicili: 8,60%
Salut: 8,26%

Supervivència: 

87,56% de les empreses cedides segueixen en funcionament
4,66% s’han tornat a vendre
7,77% han tancat

Evolució de la facturació després de la compravenda:

22% de les empreses ha augmentat més d’un 20% la facturació
23% ha augmentat entre un 5 i un 20% la facturació
30% ha augmentat entre un 0 i un 5% la facturació
16% ha disminuït facturació entre un 5 i un 20%
8% ha disminuït facturació més d’un 20%
Total: 75% de les empreses han augmentat la facturació. 

Evolució dels treballadors després de la compravenda:

31% ha augmentat la plantilla
60% l’ha mantinguda
8% l’ha reduïda

*Dades de setembre de 2018