Mascarell fa el pas com a alcaldable «independent» amb una crida a la unitat

El delegat del Govern a Madrid deixarà el càrrec en les properes setmanes i apel·la ERC, el PDECat, l'ANC i els impulsors de les primàries per tenir "un projecte de 21 regidors"

Ferran Mascarell, durant la compareixença d'aquest dilluns
Ferran Mascarell, durant la compareixença d'aquest dilluns | ND
03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:01h
Ferran Mascarell es presenta, finalment, com a candidat "independent i sobiranista" a les eleccions municipals del 2019 a Barcelona. Així ho ha formalitzat aquest dilluns en una compareixença al restaurant Semproniana de la capital catalana en la qual ha assenyalat que treballarà per aconseguir la "unitat real" entre les diverses candidatures sobiranistes "per tal de construir-ne una de guanyadora" a la ciutat. Ha indicat que no té el suport "de cap lobby ni de cap partit", i ha defensat que Barcelona s'ha de convertir en la capital d'una República catalana. Al mes de gener hi haurà un acte públic en el qual es llançarà la candidatura de manera formal, i té pensat deixar el càrrec institucional en les properes setmanes. "Ho he d'acabar de convenir", ha dit.

És imprescindible, ha ressaltat, mantenir la "unitat del sobiranisme" i "treballar per aconseguir-la" fins al darrer moment. "Cal anar a buscar 21 regidors: una ciutat construïda des de grups de 7-8 edils pacta el mínim comú denominador, i això són deu anys de tramvia. Hem d'acabar amb això, hem de tenir un projecte fort i capaç amb una gran majoria pactada a priori. Que pugui arribar a l'ajuntament i manar perquè així ho hagi volgut la ciutadania", ha apuntat. "Emplaço tothom, la gent d'ERC, del PDECat, de l'ANC i de les primàries", ha indicat. "El debat no ha de ser només entre populisme espanyolista i sobiranisme català", ha recalcat.

El dirigent sobiranista, que és impulsor de la Crida, veu "compatible" el seu pas amb el del nou moviment, que es farà públic al gener. "Aquest projecte [de candidatura] té una forma complexa. És una candidatura independent, sense el suport de cap partit. Això és inusual, però tinc la convicció que tindrà èxit", ha assegurat. La voluntat, ha dit, és la de fer una "petita gran revolució" a la capital catalana. En un primer moment va intentar celebrar una "convenció" -amb la participació dels partits independentistes- de la qual en sortís un projecte i una llista, però el projecte no va acabar de quallar.

Mascarell ha assegurat que no fa aquest pas apadrinat per Carles Puigdemont, i ha indicat que es tracta d'una opció "estrictament personal". La Crida, fins al 19 de gener, no tindrà una direcció definitiva, i a Barcelona no té candidat. Jo no sóc, avui per avui, res més que el candidat de mi mateix i de les persones que aniran expressant el seu suport en les properes setmanes", ha indicat. "Amb Puigdemont he parlat de Barcelona diverses vegades. És ell qui ha d'expressar el que creu. He actuat lliurement, em considero una persona independent", ha ressaltat a preguntes dels periodistes.

"Canvi d'escala" a Catalunya

"Hi ha la possibilitat de fer un salt, un canvi d'escala, en la dinàmica política a Catalunya. Hem de centrar tots els esforços perquè això sigui així", ha asseverat el dirigent sobiranista i impulsor de la Crida Nacional per la República que lideren Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra. Mascarell, en les últimes setmanes, ha negociat directament amb Joaquim Forn -que es perfila com un dels candidats de l'espai del PDECat i de Junts per Catalunya-, Sànchez i Neus Munté, escollida com a candidata del partit hereu de CDC en unes primàries.

Junts per la República, organització sorgida d'independents de Junts per Catalunya i de sectors de la Crida, fa costat a la llista de Mascarell

A la presentació hi han assistit Agustí Colomines, ideòleg de la Crida, i també el diputat Pep Riera, integrat dins de Junts per Catalunya. També Isabel Ferrer, que va ser diputada fins que el Govern la va nomenar directora general de Protecció Civil. Durant l'estiu, el nom de Mascarell va ser assenyalat per l'entorn de Puigdemont com el millor candidat a Barcelona, però aquesta perspectiva ha anat canviant amb el pas dels mesos. L'espai de la Crida, així com també del PDECat, espera que el president a l'exili reveli quina és la seva aposta per anar a la capital catalana. Junts per la República, format per independents de Junts per Catalunya, fa costat a la llista.

El "referèndum" de les municipals

Mascarell ha indicat que les eleccions municipals seran un "referèndum" sobre el model de ciutat, i també sobre el model de país. Ha volgut arrencar la seva intervenció assenyalant que hi ha dos presos -Jordi Sànchez i Jordi Turull- que han arrencat una vaga de fam des de Lledoners, i també posant damunt la taula la victòria de la "dreta espanyolista" a Andalusia. "S'estan preparant candidatures d'Estat per a Barcelona. La ciutat és un dels objectius d'un determinat populisme", ha assenyalat el delegat del Govern a Madrid relligant les municipals amb les andaluses.

Els comicis del mes de maig, en tot cas, haurien de servir per situar "en el mig termini" la República "no concretada", però ha indicat que aquest projecte s'ha de plasmar "des de ja mateix". "Per això parlo de referèndum: hi ha un populisme que es pot apoderar la ciutat, i el sobiranisme requereix una candidatura guanyadora", ha assenyalat. Les municipals, per tant, han de ser un "mur" contra els populismes i una "acceleració" per la "idea republicana que guia els millors anhels d'una part del poble".

Capital d'Estat

Mascarell s'ha preguntat com seria la sanitat catalana si no hagués estat "infrafinançada", i ha indicat que en les manifestacions de la setmana passada "s'hi hauria d'haver vist els qui protestaven al costat del Govern", que segons ell és qui pateix un tracte gens equitatiu de l'Estat. L'alcaldable independent -militant del PSC fins al 2010 i integrant dels governs d'Artur Mas entre els anys 2010 i 2016 com a conseller de Cultura- ha fet servir com a exemple el Corredor Mediterrani per defensar un estat per a Catalunya, de manera que Barcelona deixi de ser una ciutat "secundària" com ho és ara per a Madrid i les institucions espanyoles.

Mascarell, militant del PSC fins al 2010 i conseller amb Mas fins al 2016, assegura que Barcelona té "potencial" per convertir-se en el referent de la regió que va des de Lió fins a Algesires

"Necessitem un estat que funcioni, i fins ara l'estat espanyol no ha volgut ser l'estat de la capital catalana", ha desgranat Mascarell. Segons ell, Barcelona té "potencial" per liderar la regió que va fins a Lió, Bordeus, Palma i Algesires, i ha defensat els conceptes de "benestar" i "prosperitat" com a elements de futur en clau social.
Arxivat a