La Moncloa insisteix que Sánchez «té intenció» de reunir-se amb Torra el 21 de desembre

La vicepresidenta Carmen Calvo respon a la Generalitat que no contempla "en absolut" una cimera entre governs

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, aquest divendres
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, aquest divendres | Europa Press
30 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:18h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no abandona la seva intenció de reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, el 21 de desembre, data en què el consell de ministres es reunirà a Barcelona. "Sánchez té la intenció de reunir-se amb Torra el dia 21", ha assegurat la vicepresidenta Carmen Calvo. Fins ara, però, el president català només ha plantejat la possibilitat de celebrar una cimera bilateral entre governs que la Moncloa rebutja per complet. "No, no la contemplem en absolut", ha dit sobre aquesta proposta Calvo. El Govern segueix insistint, però, que no ha rebut cap resposta formal. 

La reunió entre presidents abans de finals d'any, un dels compromisos que Sánchez i Torra van adquirir en la primera trobada que van mantenir el 9 de juliol, està en via morta, tal i com ha explicat NacióDigital. Encara més quan el president de la Generalitat ha anunciat que no pensa assistir als actes de celebració dels 40 anys de la Constitució espanyola. El govern espanyol, però, manté la seva oferta. Calvo ha afirmat que no hi ha proposta més formal que la paraula dels dos presidents, que van quedar en tornar-se a veure. De fet, ha precisat que va ser Torra qui li va demanar que es reunissin a Barcelona. "Van quedar en veure's i Sánchez ho complirà", ha dit la vicepresidenta, que ha subratllat que la relació entre el govern espanyol i la Generalitat és "habitual i fluïda". 

"Van quedar en veure's i Sánchez ho complirà"

"Volem traslladar el poder executiu amb normalitat a qualsevol territori. És la concepció constitucional que tenim del nostre país", ha argumentat la vicepresidenta, que ha explicat que preparan en breu la logística per celebrar el consell de ministres a Catalunya i que, si és necessari, ja faran la petició de forma més protocol·lària. 

En tot cas, Calvo ha insistit que en cap cas faran una excepció en la manera de reunir-se amb Catalunya i que per això no celebrarà una cimera de govern a govern. De fet, ha assegurat que ja hi ha interlocució entre ministres i consellers per avançar en assumptes en diferents matèries i que, per tant, la intenció de Sánchez es reunir-se amb Torra de la mateixa manera que ho va fer amb Susana Díaz quan el consell de ministres es va reunir a Sevilla. 

Sense pressupostos, la legislatura s'escurça

Sobre els pressupostos, Calvo ha subratllat que no abandonen la possibilitat d'aprovar-los i disposar d'un dèficit que passi de l'1,3% a l'1,8% que es tradueixin en 6.000 milions d'euros més per a polítiques socials que revertirien tant en Catalunya com en la resta de l'estat espanyol. Ho ha dit davant la negativa dels independentistes a donar suport als comptes i després de cinc dies marcats per les vagues del sector públic català. Això sí, Calvo no garanteix que els comptes es presentin al Congrés si no tenen prou suport com per prosperar. 

En tot cas, la vicepresidenta ha volgut deixar clar que la durada de la legislatura no quedarà condicionada ni als pressupostos ni a les eleccions andaluses, tot i que, com ja ha admès Sánchez, el mandat de l'actual govern "s'escurçarà" si no s'aproven els comptes. 

Preocupació per l'anticonstitucionalisme de Vox i Casado

A l'expectativa de quins seran els resultats de les andaluses, Calvo ha admès que al govern li preocupa "molt" un partit com Vox, que té un "ideari anticonstitucional". De la mateixa manera, ha retret al líder del PP, Pablo Casado, que hagi acusat Sánchez de ser un president "il·legítim". "Això està molt fora de la Constitució espanyola", ha etzibat.