Marchena demana al Suprem que no accepti la seva recusació

El president de la sala que jutjarà els polítics catalans esgrimeix que no té "cap interès, ni directe ni indirecte, sobre la causa"

Manuel Marchena
Manuel Marchena | Europa Press
30 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:02h
El president de la sala segona del Tribunal Suprem -la sala penal que jutjarà els líders catalans acusats per l'1-O- ,Manuel Marchena, ha presentat un escrit a l'alt tribunal espanyol per justificar per què aquest no ha d'acceptar la recusació que les defenses dels acusats han impulsat contra ell, per falta d'independència. En aquest escrit, Marchena esgrimeix que no té "cap interès, ni directe ni indirecte, sobre la causa". 

Marchena també destaca que no és la primera vegada que les defenses dels líders polítics catalans demanen la recusació, ja sigui d'ell mateix, de la resta de magistrats de la sala, o bé del jutge instructor, Pablo Llarena. Una "estratègia", considera, que obliga la sala a justificar-se contínuament, així com a la Fiscalia a pronunciar-se. 

El president de la sala, però, assegura que "no ha tingut mai" cap interès en el "desenllaç" d'aquesta causa penal, i que les manifestacions que fan referència a ell al missatge de Whatsapp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, procedeixen precisament d'una "tercera persona". "La imparcialitat d'un magistrat ha de vincular-se als seus propis actes o resolucions, i no pot dependre de l'opinió de tercers que expressin el seu personal criteri sobre les conseqüències polítiques d'un determinat pacte entre dues forces parlamentàries", assegura Marchena. 

Per això, creu que "l'argument central sobre el qual es construeix la recusació és inacceptable". I malgrat que admet que "el sistema constitucional espanyol és tan millorable com qualsevol altre dels models comparats", la participació del Congrés i del Senat en la designació de vuit dels 20 vocals que integren el Poder Judicial "no pot conduir a la desqualificació per falta d'imparcialitat", ja sigui del president o dels magistrats que composen la sala segona. 

Per acabar, Marchena assegura que "mai ha concebut l'exercici de la funció jurisdiccional com un instrument al servei d'una o altra opció política" i que la seva trajectòria ha estat "sempre presidida per la independència", tal com demostren les seves resolucions.

Escrit de Marchena contra la seva recusació by naciodigital on Scribd