Totes les claus de l'acord que ha desconvocat la vaga de metges

Salut i Metges de Catalunya concreten l'entesa a Treball i posen fi a quatre dies d'aturada a primària acordant incorporar 250 metges

Reunió entre representants del sindicat Metges de Catalunya i l'ICS
Reunió entre representants del sindicat Metges de Catalunya i l'ICS | ACN
29 de novembre del 2018
Actualitzat el 30 de novembre a les 19:23h

L'Institut Català de la Salut (ICS) i Metges de Catalunya han arribat a un acord després de quatre dies de vaga a l'atenció primària. L'entesa, llaurada en una reunió d'última hora a la seu del Departament de Treball, permetrà desconvocar l'aturada. En les darreres converses, tant els representants de Salut i del sindicat ja havien acostat posicions, que ara queden rubricades en un pacte anunciat per les dues parts.

Tot i l'acord, Metges de Catalunya ha mantingut la convocatòria de vaga per aquest divendres a la sanitat concertada i la CGT, contrària a l'acord, no ha desconvocat l'aturada a tota l'atenció primària per facultatius i personal no sanitari. La reunió de Treball s'ha produït després d'un nou matí intens al carrer en què també s'hi han sumat professors, estudiants i diversos sectors del funcionariat de la Generalitat. 

Un acord "satisfactori"

Carolina Roser, de Metges de Catalunya, ha explicat alguns detalls de l'acord als mitjans de comunicació a la sortida de la reunió després que el conseller de Treball Chakir el Homrani anunciés l'acord. S'ha acordat que hi haurà 250 metges de família enlloc dels 200 que es van comprometre dimecres amb una inversió de 100 milions d'euros anunciada pel vicepresident Pere Aragonès. Roser assegura que s'ha trobat la manera de baixar la càrrega de treball i assistència a tothom i que l'acord satisfà "gairebé totes les demandes".

El pacte no recull de manera explícita, però, una de les principals demandes del sindicat: fixar el màxim de visites diàries per metge a 28 diàries. Metges de Catalunya, però dona per bo l'acord perquè al seu entendre s'ha trobat una via alternativa per fixar un topall de visites sense necessitat de modificar la llei, un extrem que l'ICS sempre havia qualificat de línia vermella.

Les dues parts han acordat que el límit de pacients que pot assumir un metge de família és de 1.300 i la manera d'alleugerir la sobrecàrrega de treball no serà fixar un límit de visites sinó contractar més metges.

Els 200 metges de família seran finalment 250 i caldrà ara veure quin reforç hi ha per per ginecologia, odontologia i pediatria

Per ara l'única data que s'ha concretat és la contractació de 250 metges de família, però queda per veure quants facultatius es contracten a les àrees de ginecologia, odontologia i pediatria. L'ICS s'ha compromès a presentar un estudi de càrregues de treball sobre les especialitats però fins que no el presenti s'estableix que cada pediatra pot assumir un màxim de 1.000 pacients. En el cas dels ginecòlegs, 8.800 i 11.000 en el cas dels odontòlegs.

Salut preveu que la diagnosi sobre la necessitat de nous pediatres es presenti al gener i que l'anàlisi sobre quants nous ginecòlegs i odontòlegs fan falta arribi al juny del 2019.

Remuneració per pacients extra

Aquest dimecres el gerent de l'ICS, Josep Maria Argimon, reconeixia que hores d'ara no hi ha prou metges per contractar i en aquest escenari s'obren diverses possibilitats. Per exemple, permetre que els facultatius puguin compatibilitzar la feina a l'ICS i a la sanitat concertada, allargar les jubilacions més enllà dels 65 anys i contractar metges extracomunitaris contractats a Catalunya. També convocar totes les places de resident disponibles i oferir a aquests metges contractes llargs. Això sí, sense perdre la interinitat.

En el cas que aquestes opcions fallin, l'ICS i Metges de Catalunya han acordat que es compensi econòmicament els metges que voluntàriament assumeixin un augment del 10% respecte de la seva població assignada. També hi haurà compensació per als especialistes que atenguin pacients sense cap pediatra, odontòleg o ginecòleg de referència.

D'altra banda, els acultatius recuperaran el 100% de la paga per objectius en un màxim de dos anys. Es preveu que recuperin el 75% del total l'abril del 2019 i el 100% l'abril del 2020.

Després d'haver signat l'acord aquest dijous al vespre Argimon ha valorat que l'acord permet "preservar" el model d'atenció primària pública, mentre que la representant de Metges de Catalunya,Carolina Roser, ha assegurat que permet "garantir" l'assistència mèdica i la "dignitat dels professionals".

Les dues parts han pactat formar una comissió permanent que s'encarregui de prevenir la sobrecàrrega de feina i que s'ha de posar en marxa com a màxim el pròxim 1 de juliol. A banda, hi haurà una comissió mixta de seguiment que avaluarà el compliment de l'acord durant els dos primers anys.

100 milions d'euros

L'acord s'emmarca en la partida de 100 milions d'euros anunciada per Aragonès i Argimon ha afirmat que a partir de dilluns s'engegaran les primeres mesures, a través d'una reunió amb els directors dels CAP. Altres mesures de l'acord són l'autoorganització de la feina a cada centre, fixar en 12 minuts els l'estona màxima per a cada visita presencial d'un metge de família, 6 en el cas de les no presencials  i entre 45 i 60 en les atencions domiciliàries.

Pel que fa als pediatres, a més, es fixen 20 minuts com a màxim de les visites emmarcades en el Protocol d'Activitats Preventives, mentre que es pacten 6 minuts de visita no presencial en el cas dels ginecòlegs. En relació als odontòlegs, podan dedicar un màxim de 15 minuts a les visites presencials programables i 20 per cada visita quirúrgica. 

D'altra banda, Metges de Catalunya ha mantingut aquest divendres la vaga a la sanitat concertada. El president dem CatSalut, Adrià Comella, ha anunciat que la setmana es reunirà amb les patronals del sector concertat per valorar l'impacte de la vaga.

Aquest divendres el sindicat CGT també ha mantingut les convocatòries de vaga a l'atenció primària pública i a la sanitat concertada per facultatius i personal no sanitari i considera que l'acord queda lluny de satisfer les necessitats dels CAP de l'ICS.

Consulta el document complet de l'acord que ha posat punt final a la vaga

Acord entre l'ICS i el sindicat Metges de Catalunya by naciodigital on Scribd