El Govern i els comuns exhibeixen llunyania amb els pressupostos

Pere Aragonès assegura que hi ha una "bona base" per avançar en la negociació mentre Jéssica Albiach parla de "decepció" i d'"incapacitat" de l'executiu

El vicepresident Pere Aragonès, Meritxell Masó i Albert Castellanos reunits amb Jéssica Albiach i David Cid
El vicepresident Pere Aragonès, Meritxell Masó i Albert Castellanos reunits amb Jéssica Albiach i David Cid | ACN
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:10h
"Tenim una bona base per avançar. Estem d'acord en la filosofia de nou dels deu punts que proposen", ha dit el vicepresident Pere Aragonès. "Sortim decebudes. No són capaços de donar resposta a la gent que s'està mobilitzant. Estem molt lluny", ha conclòs Jéssica Albiach. Les dues afirmacions fetes després de la primera reunió per parlar dels pressupostos constaten que no només no es visibilitza cap tipus d'acord, sinó que ni tan sols hi ha una diagnosi compartida sobre com ha anat la trobada, que ha durat dues hores i mitja. L'únic punt d'acord és el de tornar-se a reunir aviat.

La reunió ja partia amb la necessitat del Govern de fer un gest amb el sector públic mobilitzat i també la voluntat dels comuns d'erigir-se en la veu de les reivindicacions del carrer. El resultat final d'aquestes dues intencions ha estat, però, dos pronunciaments antagònics en un dia marcat per les manifestacions dels metges d'atenció primària, els docents, els estudiants, els bombers i els funcionaris.

Pere Aragonès: "Tenim una bona base per avançar. Estem d'acord en la filosofia de nou dels deu punts que proposen"

Per una banda, Aragonès ha assegurat que dels deu punts "irrenunciables" que Catalunya en Comú Podem va posar sobre la taula per avalar els comptes, "hi ha mesures incorporades" sobre nou d'ells i que, per tant, hi ha entesa en el fons. Les diferències, ha dit, es troben en "la intensitat" per dotar-les de més o menys diners. L'únic punt de discòrdia insalvable, segons Aragonès, és en matèria de transport perquè l'aposta dels seus interlocutors depèn de les aportacions de l'Estat.

Sobre propostes fiscals, que els comuns han lamentat que el Govern no n'hagi presentat cap, el vicepresident s'ha compromès a fer una estimació detallada dels ingressos de més que suposarien durant l'any 2019 de les propostes fetes pels comuns. De fet, sobre l'augment de l'IRPF a les rendes superiors als 90.000 euros anuals bruts ja ha advertit que la recaptació no tindria efectes fins al 2021.

Jéssica Albiach: "No és una qüestió d'intensitat, és una qüestió de model. Estem molt lluny perquè proposen gestos simbòlics"

"No és una qüestió d'intensitat, és una qüestió de model. Estem molt lluny perquè proposen gestos simbòlics", repliquen els comuns, que asseguren que Aragonès no els ha ensenyat cap document ni cap proposta concreta. "Sortim sense conèixer l'orientació dels pressupostos que volen tirar endavant i quina és l'orientació del Govern", ha afirmat Albiach, que insisteix en la necessitat de fer uns comptes que reverteixin les retallades i blindin els drets socials. Els comuns han fet una valoració "negativa" del resultat de la trobada malgrat el to positiu d'ambdues parts.

Les diferències s'han constatat també en el detall de les propostes. Mentre el vicepresident ha afirmat que hi ha acord pel que fa al finançament de les escoles bressol i que falta per definir la quantitat exacta que s'hi destina, els comuns asseguren que ni tan sols es compleix amb el terç de finançament de la Generalitat a la qual obliga una sentència judicial. El Govern també subratlla que incorpora el desplegament del decret d'escola inclusiva i els comuns repliquen que no han aclarit quina quantitat hi invertiran. Pel que fa a les places de residència, el grup d'Albiach en demana 3.500 de noves i asseguren que la resposta del Govern és apostar per la concertada i els centres de dia. I sobre la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries, els comuns asseguren que la resposta del Govern és apostar per les beques-treball.

Amb tot, Aragonès ha posat l'accent en l'acord per convocar 750 places de Mossos, 250 bombers i inversions per a la posada al dia dels equipaments, així com en convertir l'Institut Català de Finances en una banca pública.

El Govern també es reunirà amb el PSC

Els comuns no són els únics que es reuniran amb el Govern pels pressupostos, malgrat ser considerats els interlocutors prioritaris. El vicepresident Pere Aragonès també ha citat el PSC el pròxim dimarts per parlar dels comptes i explorar una possible entesa.

Des d'Economia han mostrat predisposició a explorar complicitats amb els socialistes. L'entesa és difícil tenint en compte que els independentistes s'han negat a donar suport als pressupostos de Pedro Sánchez, però el PSC està disposat a reunir-se i parlar-ne. De fet, ja durant el debat de política general, ERC va mostrar sintonia amb propostes de fiscalitat presentades pel PSC que finalment no van ser transaccionades perquè els dos grups ho van deixar per a la negociació de pressupostos.