L'ANC i Òmniun cedeixen la gestió de la Caixa de Solidaritat

Una nova associació presidida per Núria de Gispert i vicepresidida per Ernest Benach es farà càrrec dels tres milions que en aquests moments hi ha per ajudar als represaliats pel procés

Núria de Gispert i Ernest Benach, presentant la nova associació que gestionarà la Caixa de Solidaritat
Núria de Gispert i Ernest Benach, presentant la nova associació que gestionarà la Caixa de Solidaritat | Sara González
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:28h
Un any i mig després de la seva creació, ANC i Òmnium cedeixen la gestió de la Caixa de Solidaritat, que té per objectiu fer front a les fiances i multes als represaliats pel procés, a una nova entitat. Es tracta de l'Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, que està presidida per l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert i vicepresidida pel també expresident Ernest Benach. A hores d'ara, la suma total de diners recaptats és de tres milions d'euros i els impulsors de la iniciativa asseguren que cal reforçar la caixa de cara al judici de l'1-O, que es preveu que arrenqui al gener.

"Les entitats deixen en mans nostres la gestió diària, ens donaran suport, però no hi seran a l'associació", ha explicar De Gispert en l'acte de presentació de la nova entitat, que comptarà també amb un notari i dos economistes. L'expresidenta ha detallat que la caixa seguirà tenint com a objectiu "fer front" a les problemàtiques jurídiques o econòmiques de persones que han participat en manifestacions cíviques i pacífiques arran del procés català i que han patit conseqüències penals o policials.

La Caixa de Solidaritat va néixer inicialment per donar resposta als afectats del 9-N. De fet, gràcies a ella, ha precisat Benach, es van pagar la fiança i les multes d'Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. Després, però, la llista d'afectats va anar in crescendo i també es va fer front a les fiances dels consellers empresonats i de Carles Puigdemont. En aquests moments, han precisat, també s'atén la situació de membres dels CDR, com Adri Carrasco, o de mossos implicats en el procés, així com treballadors públics. 

"Es necessita la complicitat dels catalans per poder respondre a qualsevol situació que es pugui donar", ha insistit De Gispert tot assenyalant que el judici de l'1-O està a tocar. Benach ha insistit que calen "reforços" per a la caixa més enllà dels tres milions que ara hi ha recaptats.