La vaga de metges arriba al quart dia a l'espera d'un acord

Els sanitaris s'han unit a la manifestació dels estudiants a la plaça Universitat de Barcelona

Metges concentrats davant de la seu de la patronal de la sanitat concertada Consorci de Salut i Social de Catalunya
Metges concentrats davant de la seu de la patronal de la sanitat concertada Consorci de Salut i Social de Catalunya | Metges de Catalunya
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:58h
Quart dia de vaga als Centres d'Atenció Primària (CAP) catalans. Els sindicats convocants de l'aturada, Metges de Catalunya i la CGT, a més de la CATAC·CTS, han convocat una concentració davant la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS) i mobilitzacions davant de les gerències territorials que l'ICS té arreu de Catalunya.

A Barcelona, poc més d'un centenar de manifestants participen en la concentració per recordar les seves demandes per als CAP públics després que ahir la reunió entre el departament de Salut i Metges de Catalunya acabés novament sense acord. Amb tot, les dues parts han acostat posicions en relació a la reivindicació d'establir un màxim de visites diàries per facultatiu.

Els manifestants davant la seu central de l'ICS, a la cantonada de Gran Via amb Balmes, a Barcelona, han coincidit poc abans de les 12 del migdia amb una columna de manifestants que avançaven per Gran Via fins a Plaça Universitat, on s'han manifestat estudiants, professors i funcionaris. Poc després, els metges s'han afegit a la protesta, al crit de "metges i estudiants, juntes i endavant".


En marxa una nova reunió

Mentre la manifestació dels estudiants amb la participació dels sanitaris continua pel centre de Barcelona, l'ICS i Metges de Catalunya mantenen una reunió des de dos quarts de deu del matí per desbloquejar el conflicte als CAP públics. Les dues parts han volgut ser discretes amb la trobada, que es centra en la negociació sobre el límit de visites diàries per facultatiu.

Salut ha proposat al sindicat establir un màxim de 25 a 28 visites diàries, això sí, sense modificar la legislació. El pincipal dubte de Metges de Catalunya és com es podrà garantir si no s'estableix per llei i ara les dues parts intenten arribar a un acord per trobar una via alternativa a la modificació legislativa.

Trobada a la Comissió de Salut

D'altra banda, el president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, i el secretari general del sindicat, Josep Maria Puig, han comparegut a la Comissió de Salut del Parlament per transmetre les seves reivindicacions.
 
Han estat convocats d'urgència després de quatre dies de vaga a l'atenció primària pública i a la sanitat concertada. Fonts del sindicat valoren positivament la compareixença a la comissió però afirmen que no interpreten el gest del Parlament com una possibilitat per acostar posicions amb Salut. 

La vaga a la concertada, en paral·lel

Metges de Catalunya també s'ha manifestat aquest dijous davant les seus de les patronals de la sanitat concertada. L'aturada en aquest sector continuarà fins divendres, encara que s'arribi a un acord amb l'ICS per als CAP públics.
 

Metges concentrats davant de la seu de la patronal de la sanitat concertada Consorci de Salut i Social de Catalunya Foto: Metges de Catalunya



Després de concentrar-se al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) els vaguistes tallen des de fa una estona la Ronda de Dalt a l'altura de Vallcarca.
 
Per la seva banda, la CGT també mantindrà l'aturada fins divendres a l'atenció primària i la sanitat concertada.