Així es negocia el punt clau per desencallar la vaga de metges

Salut insisteix que no fixarà per llei un límit de visites per facultatiu però l'acord pot arribar amb un topall de 25 a 28 que no impliqui modificar la legislació

Els metges s'han manifestat aquest dimecres a les portes del Parlament.
Els metges s'han manifestat aquest dimecres a les portes del Parlament. | ACN
28 de novembre del 2018
Actualitzat el 29 de novembre a les 11:51h

Després de tres dies de vaga a l'atenció primària a Catalunya, el departament de Salut i el sindicat Metges de Catalunya són confien a arribar aviat a un acord que permeti desconvocar l'aturada als CAP de l'Institut Català de la Salut. De fet, fonts de Metges de Catalunya asseguren que el sindicat és "optimista" sobre la possibilitat d'arribar a un acord aquest dijous. Per ara, es dona per fet que la vaga i la mobilització continuarà durant el matí però el pacte podria arribar a la tarda.

El punt en què les dues parts han xocat més és en la demanda dels facultatius de limitar a 28 les visites diàries per metge. Fonts del departament insisteixen que no fixaran cap límit per llei però obren la porta a fixar un topall sense modificar la legislació.

La negociació d'aquest dimarts va acabar amb una proposta de Salut per establir un nombre màxim de 25 a 28 visites diàries però el departament demanava als sanitaris que atenguin les visites addicionals que siguin necessàries. En aquest sentit, l'ICS ha posat sobre la taula la possibilitat de cobrir-les amb hores extres.

Des de les tres de la tarda d'aquest dimecres les dues parts mantenen una nova reunió de negociació per discutir el possible acord extralegal. Les fonts de Salut consultades per Nació Digital afirmen que s'estan estudiant possibles matisos mentre que des de Metges de Catalunya expliquen que si la fórmula alternativa a la legislació del límit de visites és "bona", la valoraran.

Sobrecàrrega dels facultatius

La sobrecàrrega de feina dels metges de l'atenció primària pública és el punt clau del conflicte als CAP de l'ICS i el director gerent de l'ens, Josep Maria Argimon, ha reconegut l'excés de feina dels facultatius. Tot i que Argimon ha qualificat la demanda del límit de visites com una "qüestió de model", les dues parts són a prop de trobar el desllorigador.

Aquest dimecres Salut ha facilitat a Metges de Catalunya un estudi sobre la càrrega de feina que el sindicat feia un any i mig que demanava. La diagnosi assenyala els centres d'atenció primària on els facultatius tenen més volum de visites en relació a la plantilla. Algunes de les zones més crítiques, segons Metges de Catalunya, són les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Maresme. 

Des del sindicat asseguren que la voluntat de limitar les visites diàries no va en contra de l'accessibilitat a l'atenció primària pública i que els facultatius atendran sempre tothom que ho necessiti.

201 metges i paga per objectius

D'altra banda, el departament ha concretat el destí dels 100 milions d'euros dels pressupostos a l'atenció primària anunciats aquest dimecres pel vicepresident, Pere Aragonès.

Del total de la partida, 48 milions es volen destinar a recuperar el 100% de la paga per objectius (DPO) que perceben els facultatius. D'altra banda, 14 milions es destinarien a la contractació de 201 metges, que l'ICS ja va proposar la setmana passada. Aquest dimecres, però, Argimon ha reconegut que actualment no hi ha el volum suficient de metges per contractar que seria necessari. Una circumstància que el director gerent de l'ICS assegura que es podrà solucionar amb l'acord de Govern per contractar metges extracomunitaris formats a Catalunya.

Salut també ha anunciat 8 milions d'euros per als serveis d'urgències, i 22 milions -el doble del pressupost actual- per cobrir baixes temporals. 

En el cas que el Govern no pogués tirar endavant la seva proposta de pressupostos, Comella s'ha mostrat convençut que la Generalitat té altres vies per fer possibles les mesures, com per exemple l'endeutament. 

Vaga a la concertada i convocatòria de la CGT

En paral·lel a les negociacions entre Metges de Catalunya i Salut, el sindicat CGT continua cridant a la vaga els facultatius i personal no sanitari de l'atenció primària a Catalunya aquest dijous i aquest divendres.

A banda, la convocatòria d'aturada de Metges de Catalunya que afecta la sanitat concertada també continuarà en marxa els dos pròxims dies. Aquest dimecres al migdia els grups polítics del Parlament de Catalunya s'han compromès a treballar per crear una mesa de negociació sobre el sector concertat amb el sindicat, fins ara inexistent. 

El responsable de l'atenció hospitalària al sector concertat del sindicat, Xavier Lleonart, ha celebrat el compromís però ha avisat que Metges de Catalunya mantindrà la mobilització més enllà d'aquesta setmana si l'acord no es materialitza.

El seguiment es manté 

En la tercera jornada de vaga a la sanitat, el seguiment s'ha mantingut respecte dels dos primers dies. D'una banda, el departament de Treball parla d'una incidència del 38,93% a sector públic mentre que Metges de Catalunya xifra el seguiment en un 74%.

En relació a la sanitat privada, el sindicat assegura que el seguiment és del 65%. En canvi, Treball parla d'una incidència del 15,62% als CAP, d'un 5,26% als centres de salut mental i d'un 7,53% als centres sociosanitaris.

Aquest dijous Metges de Catalunya crida als facultatius a manifestar-se a les gerències territorials que l'ICS té arreu del territori. Tot plegat mentre l'acord per suspendre la convocatòria de vaga del sindicat podria arribar demà mateix.