Què sabem i què desconeixem de la investigació judicial que esquitxa Laura Borràs?

El jutjat d'instrucció 9 analitza presumptes contractes irregulars a la Institució de les Lletres Catalanes mentre la consellera de Cultura s'enreda en la suposada informació facilitada per Buch

La consellera de Cultura, Laura Borràs
La consellera de Cultura, Laura Borràs | Adrià Costa
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 22:36h
La setmana s'ha complicat per a Laura Borràs, després d'un inici plàcid de legislatura. Durant cinc anys va dirigir la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), i el 2018 va entomar el repte de formar part del Govern de Quim Torra, amb el compromís de maridar cultura i independència. "La cultura ens fa independents i la independència ens permetrà gestionar la cultura i fer-la robusta", havia afirmat en diverses ocasions. La de Borràs no era una figura discutida ni havia resultat lesionada per les tensions entre Junts per Catalunya i ERC, especialment visibles al Parlament. Propera a Torra, era una figura protegida. Però les investigacions que la relacionen amb possibles contractes irregulars en la seva etapa com a directora a la ILC han esquitxat aquesta imatge. Les seves explicacions, en lloc permetre-li superar la polèmica, l'han alimentada.

1. Què s'investiga, exactament?

La consellera de Cultura està sent investigada pels Mossos d'Esquadra -com a policia judicial- per presumptes contractes irregulars en l'època en què Borràs era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Es tracta de l'etapa compresa entre el 2013 i el 2018. Aquesta és la informació que es va donar a conèixer aquest dimarts al vespre, després que el cos policial català es personés durant el matí al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) a la recerca de correus electrònics, i que també demanés documentació a la institució referent a l'època en què Borràs era directora.

Concretament, la sospita que ha motivat la investigació es basa en la possibilitat que es fraccionessin contractes grans -vinculats a encàrrecs informàtics- que s'haguessin adjudicat a una única empresa, per tal de fer-los passar per menors. D'aquesta manera, la ILC hauria evitat convocar concursos públics, i també hauria pogut rebaixar el cost dels projectes. Per aconseguir-ho, la quantitat dels contractes hauria d'haver estat inferior als 15.000 euros.

2. Quina implicació hi pot tenir la consellera?

Malgrat que des de l'entorn de Borràs matisen que "ella no està sent investigada", sinó que ho està sent la institució que presidia, la seva condició de màxima responsable de l'ens durant els anys en què es van produir les presumptes irregularitats la situa en el focus de l'anàlisi judicial.

L'entorn de Borràs matisa que "ella no està sent investigada", sinó que ho està sent la institució que presidia

Dit això, la principal pregunta és si Borràs va tenir o no constància d'aquestes accions -sobre les quals caldrà provar el caràcter delictiu-, i si hi ha prou elements per fer-la corresponsable dels fets, en el cas que no en tingués coneixement. 

3. Per què no ho investiga el TSJC?

La investigació està sota secret de sumari i la pivota, de moment, el jutjat d'instrucció 9 de Barcelona. Com a consellera de Cultura i diputada, Borràs és aforada autonòmica i, per tant, qualsevol investigació judicial formal sobre la seva persona s'hauria d'elevar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts d'aquesta institució, però, han confirmat que no hi ha cap investigació oberta ordenada per part de l'alt tribunal català, i ella ho ha reafirmat.

Si el jutjat d'instrucció 9 de Barcelona acumula prou elements per iniciar una investigació formal sobre la figura de Borràs, el TSJC haurà de reclamar la investigació, que serà elevada i continuada allà.
 

Laura Borràs Foto: Adrià Costa


4. Quin paper han jugat els Mossos d'Esquadra?

La policia catalana ha efectuat les entrades a la Institució de les Lletres Catalanes i el CTTI en qualitat de policia judicial, és a dir, en estricte compliment de les ordres del jutge, segons dicta l'article 547 de Llei Orgànica del Poder Judicial. Sobre aquest fet, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat que el Govern no ha rebut "cap informació" al respecte, ja que les investigacions judicials no es traslladen de forma explícita al Departament d'Interior, i menys quan estan sota secret de sumari.

Durant els propers dies, i si el jutge considera oportú realitzar més registres o plantejar detencions, els Mossos podrien tornar a actuar sota mandat judicial. Els agents encarregats de les entrades pertanyen a l'Àrea de Delictes Econòmics dels Mossos i han portat a terme les actuacions en el marc de l'operació anomenada Atenea. 

5. Què ha dit la consellera Borràs?

Laura Borràs ha assegurat, aquest dimarts, que la investigació "no s'aguanta per enlloc" i que no ha comès cap irregularitat. En una entrevista a El Món a RAC1, ha reivindicat que sempre ha fet, de la rendició de comptes i la transparència, "una manera de fer personal", i ha defensat el "prestigi" de la institució amb tota una sèrie de procediments "ajustats a la legalitat". De fet, Borràs ha admès que "sabia que això algun dia passaria" quan li van oferir formar part de la llista de Junts per Catalunya -sense aportar més detalls-, i ha denunciat que les acusacions són "molt greus".

Un dels fets que ha generat més polèmica, però, han estat les seves declaracions sobre la suposada informació que li hauria pogut aportar el conseller d'Interior. Durant la mateixa entrevista, la consellera ha dit que Buch li havia dit que els Mossos no l'investigaven, un fet que ha hagut de precisar posteriorment, quan el Departament d'Interior ho ha desmentit.

En una altra entrevista a Catalunya Ràdio, Borràs ha rectificat i ha precisat que el conseller d'Interior no li havia passat "cap tipus d'informació", tot i que finalment, a la Cadena Ser, la consellera ha tornat a implicar Buch. "El tenia al costat [al Consell de Govern] i li vaig dir: sembla que m'investiguen. I em va dir: Espera, deixa que ho miri. No se t'investiga. Però vaja, hi ha secret de sumari, no sé res". Amb aquesta reflexió, Borràs ha evidenciat que dimarts al matí -moment en què se celebra la reunió a Govern- ja intuïa una investigació judicial que no es va fer pública fins a la tarda del mateix dia.

6. Com ha respost el conseller Buch?

El conseller d'Interior ha negat aquest dimecres, en una compareixença davant dels mitjans, que hagués facilitat cap mena d'informació a Borràs. "Puc garantir que no vaig donar cap informació", ha assegurat, desmentint la companya de Govern. I ha afegit: "No la vaig poder informar per dos motius. Un primer, perquè no em pertoca fer-ho, però també perquè és una investigació que està sota secret de sumari". 

A més, Buch ha recalcat que la informació que pot tenir és "cap", ja que la investigació està ordenada pel jutge, i que ni tan sols coneix en quin "punt" es troba tot plegat. Pel que fa a les peticions de diversos grups de l'oposició, que han demanat la seva compareixença al Parlament per oferir explicacions, el conseller d'Interior s'hi ha mostrat predisposat, tot i que ha avisat que podrà dir-ne poc: "No hi ha cap problema per explicar-me d'una cosa que, primer, no sé, i segon, no em toca fer-ho".