La Sindicatura de Comptes detecta irregularitats econòmiques a l'Hospital del Mar

La institució que fiscalitza els comptes el sector públic assenyala irregularitats en adjudicacions de contractes i cessions de terrenys

L'Hospital del Mar de Barcelona
L'Hospital del Mar de Barcelona | Europa Press
Redacció
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:38h
La Sindicatura de comptes, la institució que fiscalitza els comptes del sector públic, ha detectat irregularitats als pressupostos del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona, del qual forma part l'Hospital del Mar, des del 2012 fins al 2015. La Sindicatura ha enviat un informe al Parlament en què s'assenyala que el consorci no va assolir els objectius pressupostaris els anys 2013 i 2014. Aquesta l'hauria d'haver privat de tenir autonomia de gestió però la Generalitat, que integra l'ens conjuntament amb l'Ajuntament, no va prendre mesures en aquest sentit.

D'altra banda, la Sindicatura assenyala que amb data del 31 de desembre del 2015 el centre hospitalari hauria "sobrevalorat" el seu immobilitzat material, és a dir, els elements patrimonials en els quals desenvolupa la seva activitat.

La Sindicatura també considera una irregularitat el fet que el CatSalut cedís al consorci el dret de superfície sobre els terrenys de les Casernes de Sant Andreu. Concretament, la Sindicatura no veu justificable la cessió perquè el consorci no presta cap servei en aquests terrenys.

Contractes dubtosos

L'informe de la Sindicatura també reflecteix que el consorci va adjudicar contractes sense haver-los publicitat prèviament i que ho va fer aplicant fórmules que afeblien el principi d'igualtat entre les ofertes presentades. A banda, també assenyala que durant el 2015 almenys nou proveïdors van facturar al consorci despeses superiors a les adjudicades durant el procés de contractació. L'import global d'aquestes despeses extres arriba als 6 milions d'euros.

La Sindicatura es fixa especialment en un contracte, firmat el 2013 entre el consorci i Gestitursa Catalunya SL perquè l'empresa s'encarregués de l'assistència sanitària a persones estrangeres sense cobertura mèdica pública. En l'informe presentat aquest dimecres al Parlament, la Sindicatura conclou que el preu del contracte no correspon als serveis prestats i que a més era l'empresa -que va passar a anomenar-se Care Patient Assistance- qui fixava els preus dels serveis assistencials prestats, sense que fossin aprovats pel consorci.
Arxivat a