Els treballadors del sector públic pressionen el Govern en plena negociació dels pressupostos

Mobilitzacions de l'atenció primària en el tercer dia de vaga, amb acostament de posicions però sense acord

Una de les concentrades a la manifestació de metges intentant passar el cordó dels Mossos d'Esquadra a les portes del Parlament.
Una de les concentrades a la manifestació de metges intentant passar el cordó dels Mossos d'Esquadra a les portes del Parlament. | ACN
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:34h
Professionals de la sanitat pública i concertada, personal docent i investigador de les universitats i bombers s'han mobilitzat avui davant del Parlament, mentre el Govern està immers en la negociació dels pressupostos. 

Centenars de professionals de l'atenció primària, facultatus i personal no sanitari hi han acudit convocats pels sindicats Metges de Catalunya i CGT en el tercer dia de vaga als CAP i a la sanitat concertada. Les mobilitzacions, doncs, continuen després que la reunió de mediació d'aquest dimarts entre l'Institut Català de la Salut i Metges de Catalunya acabés novament sense acord, tot i que amb un acostament de posicions. 

La protesta ha pujat d'intensitat al voltant de les 12 del migdia, quan els manifestants han avançat fins a les portes del Parlament, fent retrocedir el cordó policial. Els Mossos han tancat les portes i han repartit algun cop de porra.

Coincidint amb la protesta dels professionals de la sanitat, un grup de bombers ha arribat també als voltants del Parlament, on han cremat un ninot amb la inscripció R.I.P Bombers Cremats. Part dels bombers concentrats també ha avançat cap a les portes del Parlament, i també han rebut cops de porra dels agents dels Mossos.

Els Bombers denuncien manca de personal i material i parcs obsolets. Asseguren que Interior reconeix una manca de 1.000 efectius, la qual cosa representa el 50% de la plantilla. "No podem fer vaga perquè no podríem complir amb els serveis mínims", diu el delegat de CCOO Tomàs Zapata

Una quinzena de professors universitaris -professors associats i investigadors- en vaga també aquest dimecres i dijous, s'han afegit a la protesta a les portes del Parlament.

Un bomber, detingut per agredir presumptament un mosso

Més enllà dels cops de porra, la tensió ha augmentat notablement després de la una del migdia, quan els Mossos s'han endut un dels bombers dins del recinte del Parlament, on l'han detingut, acusat de donar una puntada de peu a un agent. Els Mossos han demanat aleshores als manifestants que retrocedissin fins darrere les tanques. Desenes de bombers han protestat i han anunciat que no es retirarien fins que els Mossos deixin anar el seu company. Alguns vaguistes dels CAP sí que han obeït, mentre que d'altres s'han quedat amb els bombers.

Finalment, el bomber detingut ha quedat en llibertat amb càrrecs, després de negar-se a declarar. El representant de la UGT als Bombers de la Generalitat, Antonio del Río, ha qualificat d'"il·legal" l'actuació dels Mossos. Segons l'advocat del detingut, Carles Dueñas, el vicepresident de la cambra, Josep Costa i els diputats Carles Castillo (PSC) i Carles Riera (CUP) han intervingut per poder reprendre l'activitat parlamentària.
D'altra banda, del Río ha anunciat que aquest mateix dimecres els Bombers impulsaran un comitè de mobilització. "Vindrà un hivern calent i la primavera ho serà encara més", ha dit.
 
El límit de visites, la clau

Pel que fa als metges Xavier Lleonart i Patxi Avilés, responsables de la sanitat concertada de Metges de Catalunya, han entrat dins de la cambra a parlar amb la comissió de Salut del Parlament. També s'hi han reunit representants de CGT i Rebel·lió Primària. La condició que posava la comissió és que els manifestants retrocedissin fins a darrere les tanques. El gruix de sanitaris ha abandonat les immediacions del Parlament al voltant de les dues de la tarda.
 

El principal punt de desavinença entre Metges de Catalunya i la Generalitat era aquest dimecres el límit de 28 visites diàries per facultatiu que el sindicat demana establir. Passi el que passi en les negociacions, la CGT ja ha avisat que mantindrà la seva convocatòria de vaga, que afecta també el personal no sanitari, fins divendres.
  L'Institut Català de la Salut (ICS) ha enviat a Metges de Catalunya l'estudi sobre la càrrega de treball que el sindicat feia un any i mig que demanava. La diagnosi assenyala els centres d'atenció primària on els facultatius tenen més volum de visites en relació a la plantilla. Una de les zones més crítiques, segons Metges de Catalunya, és la regió metropolitana nord, que comprèn el Maresme, el Barcelonès i el Vallès Occidental. 

Com a possible solució, l'ICS ha proposat que en els ambulatoris amb més càrrega de treball es fixi el un límit d'entre 25 i 28 visites per facultatiu, però demana que els sanitaris atenguin les visites addicionals que siguin necessàries. El sindicat ha explicat que està estudiant la proposta de l'ICS però que hi veu problemes.

En un primer moment, l'ICS no ha posat sobre la taula cap mètode per facilitar que els metges puguin assumir les visites suplementàries. Posteriorment, ha proposat que es cobreixin amb hores extres. 
 
Aquesta proposta ha significat un acostament de posicions. No obstant això, fonts de Metges de Catalunya han desmentit que es tracti d'un "principi d'acord" amb la Generalitat. Parlen d'un apropament en demandes com la formació i la conciliació que, segons precisen, no són la "part nuclear" de les reivindicacions. Afegeixen que "volen ser optimistes" amb l'evolució de l'anàlisi de càrregues de treball presentat per l'ICS. Als voltant de la una del migdia s'ha aixecat la taula de negociació, que es tornarà a reprendre aquesta tarda.

Hores més tard d'aquesta primera valoració, el president de Metges de Catalunya, Jordi Cruz, ha assegurat que veu "més que probable" que la vaga a l'atenció primària pública es desconvoqui "aviat". 

D'altra banda el vicepresident, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a Tele Taxi que els pressupostos preveuen un conjunt de mesures que suposen 100 milions d'euros per a personal sanitari de l'atenció primària. Una partida que, segons diu, permetrà contractar 200 metges més.

De fet, el 22 de novembre l'ICS va distribuir el document Accions de millora a l'atenció primària de l'ICS en proposava la contractació de 201 metges. 

La concertada, pendent

A les tres de la tarda, i després de trobar-se amb la comissió de Salut del Parlament, els responsables de la sanitat concertada de Metges de Catalunya, Xavi Lleonart i Patxi Avilés, han explicat que tots els grups parlamentaris s'han compromès a crear una mesa de negociació, fins ara inexistent, per abordar les demandes del sector concertat.

Lleonart no ha volgut posar noms a les persones que han de seure a la mesa però ha demanat que qui ho faci tingui capacitat per "revertir la situació". "Si cal, el president de la Generalitat", ha dit. El representant de Metges de Catalunya també ha avançat que aquest compromís no farà que el sindicat desconvoqui la vaga, que s'allargarà fins divendres. A més, no ha descartat noves mobilitzacions si les negociacions no avancen.
 

Els metges de l'atenció primària han dut la protesta a les portes del Parlament Foto: Metges de Catalunya


 
D'altra banda,el responsable de sanitat concertada de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart avisa que la vaga al sector concertat continuarà independentment que l'ICS i el sindicat arribin a un acord per al sector públic. "Són negociacions paral·leles", diu Lleonart, que lamenta que les patronals de la sanitat concertada no s'hagin assegut a negociar. "El 80% dels hospitals i el 20% de l'atenció primària són concertats; si no hi ha negociació, Catalunya té un problema", afegeix.  De la mateixa manera, la CGT també assegura que la seva convocatòria de vaga es mantindrà fins divendres, encara que Metges de Catalunya i l'ICS arribin a un acord.

El seguiment es manté

En la tercera jornada de vaga a la sanitat, el seguiment es manté respecte dels dos primers dies. D'una banda, el departament de Treball parla d'una incidència del 38,93% a sector públic mentre que Metges de Catalunya xifra el seguiment en un 74%.

En relació a la sanitat privada, el sindicat assegura que el seguiment és del 65%. En canvi, Treball parla d'una incidència del 15,62% als CAP, d'un 5,26% als centres de salut mental i d'un 7,53% als centres sociosanitaris.


Hi haurà ampliació
Arxivat a