Buch: «Puc garantir que no vaig donar cap informació a Borràs»

El conseller d'Interior assegura que compareixerà al Parlament per donar explicacions, tal com demana part de l'oposició

El conseller d'Interior, Miquel Buch
El conseller d'Interior, Miquel Buch | Adrià Costa
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:45h
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha aclarit aquest dimecres a la tarda en roda de premsa les afirmacions que a primera hora del matí ha realitzat la consellera de Cultura, Laura Borràs, sobre la investigació de presumptes irregularitats contractuals en la seva etapa com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes. Després que Borràs hagi afirmat a RAC1 que el titular d'Interior li va dir que no estava sent investigada, Buch ha precisat aquestes declaracions. "Puc garantir que no vaig donar cap informació", ha assegurat. 

"No la vaig poder informar per dos motius. Un primer, perquè no em pertoca fer-ho, però també perquè és una investigació que està sota secret de sumari", ha remarcat a les preguntes dels mitjans de comunicació. "La informació que jo tinc és cap", ha justificat, i ha asseverat que en una investigació judicial no s'informa el Departament d'Interior dels passos que "es fan o es deixen de fer".

Ara, ha dit, desconeix el "punt de la investigació", tot i que s'ha mostrat predisposat a comparèixer al Parlament -tal com li ho ha demanat part de l'oposició- per donar explicacions: "No hi ha cap problema per explicar-me d'una cosa que, primer, no sé, i segon, no em toca fer-ho" .

"No s'aguanta per enlloc"

Durant l'entrevista, Borràs ha dit que tot plegat "no s'aguanta per enlloc", i que el conseller li havia deixat clar que els Mossos no l'investigaven, ni tampoc ho feia el TSJC. Hores més tard, però, la consellera ha matisat aquestes declaracions. De la mateixa manera, ha lamentat que "ja sabia que això algun dia passaria" quan se li va oferir formar part de la llista de JxCat. "És molt greu", ha denunciat.

De fet, Borràs ha defensat que sempre ha volgut fer, de la rendició de comptes i de la transparència, "una manera de fer personal". "No puc permetre que la feina que s'ha fet al capdavant d'una institució pugui posar-se en entredit per qualsevol ombra de dubte", ha afirmat. En aquest sentit, ha recalcat que "dona comptes" per tots els treballadors de la ILC i ha volgut defensar el "prestigi" de la institució i garantir que tots els procediments s'han "ajustat a la legalitat". 

Presumptes irregularitats entre 2013 i 2018

S'investiguen presumptes irregularitats en els contractes de la ILC durant l'època que la dirigia Laura Borràs. Es tracta dels anys compresos entre el 2013 -quan va ser nomenada per al càrrec- i el 2018. Des del seu entorn matisen, però, que "ella no està sent investigada" sinó que ho està sent la institució que presidia. "No té res a amagar", han deixat clar. 

En el marc de l'operació anomenada Atenea, s'intenta esbrinar si la institució va donar llum verda a contractes que podrien haver tingut un caràcter irregular per a la creació i reforma de pàgines web i, concretament, si les adjudicacions a les empreses informàtiques es van produir sense que hi hagués concursos públics. 

La principal sospita es basa en la possibilitat que es fraccionessin contractes grans, per tal de fer-los passar per menors. D'aquesta manera la institució hauria evitat convocar concursos públics, i també hauria pogut rebaixar el cost.

Relacionat amb això, agents de l'Àrea de Delictes Econòmics del cos s'han personat aquest dimarts al matí al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI) a la recerca de correus electrònics, en una actuació efectuada per ordre judicial. Han registrat la seu i han demanat documentació referent a l'època en què Borràs era directora de les Lletres Catalanes. Segons avança la SER, hi ha un informàtic implicat.