Aznar abona a Barcelona la tesi de la rebel·lió: «Hi ha hagut colpisme i s'ha d'afrontar»

L'expresident espanyol afirma, en l'acte de presentació del seu llibre, que en les pròximes eleccions espanyoles es decidirà «si es manté l'ordre constitucional»

L'expresident José María Aznar amb l'exministre Josep Piqué
L'expresident José María Aznar amb l'exministre Josep Piqué | ACN
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:26h
L'expresident espanyol i exlíder del PP, José María Aznar, ha presentat aquest dimecres a Barcelona el seu darrer llibre, El futuro es hoy. España en el cambio de época (Península) en un acte a la Casa del Llibre. L'ha acompanyat l'exministre d'Exteriors Josep Piqué, qui va ser company de gabinet. En relació al procés judici contra els dirigents independentistes, Aznar ha proclamat que a Catalunya "hi ha hagut rebel·lió i colpisme, i això s'ha d'afrontar".

L'exlíder del PP ha assegurat que un problema del sistema polític espanyol és que hi ha un bloc de centre dreta -"tot i que fracturat"-, però que no hi ha interlocutor a l'esquerra. Pensant en clau d'organització territorial de l'Estat, Aznar ha afirmat que "les properes eleccions" espanyoles "decidiran si l'ordre constitucional es manté o desapareix". Aznar ha dit que, en les últimes quatre dècades, Espanya ha aconseguit el que va costar molt més als Estats Units i a Gran Bretanya, i que "la Constitució espanyola és la solució" i que s'ha d'imposar allí on flaqueja.

Piqué s'ha posicionat sense matisos al costat d'Aznar. Ha afirmat que "uns que van perdre una guerra ara pensen que la poden guanyar". El discurs de l'exministre està alineat en l'ala més extrema de la dreta espanyola. L'antic exponent d'una versió "catalanista" del PP és ara bel·ligerant envers el sobiranisme, fins d'abonar les tesis de les posicions més dures de l'unionisme. A inicis del 2017, l'exministre d'Exteriors va intervenir en un debat organitzat per Societat Civil Catalana en què va acusar de "feixistes" els dirigents independentistes

El "retorn" del Front Popular

L'assaig de José María Aznar s'endinsa en el paper que ha de jugar Espanya en el context  internacional, com la crisi de la Unió Europea i el xoc entre els Estats Units i la Xina. Però el seu objectiu és l'enemic interior els nacionalismes català i basc, i l'esquerra de Podem, que han sumat forces per assegurar l'èxit de la moció de censura que ha dut Pedro Sánchez a la Moncloa. Les pàgines del llibre estan plenes de tot tipus d'advertiments i "perles" incendiàries.

L'expresident espanyol assegura en el llibre que el projecte que prepara el nou "Front Popular" que s'ha fet amb el poder a l'estat inclou una reforma de la Constitució "que no serà federal, sinó un pretès acord bilateral amb Catalunya i el País Basc que, amb l'excusa de recuperar la singularitat amb què la Constitució va voler distingir a aquestes comunitats, estableixi un principi confederal, inclòs el dret d'autodeterminació dins de la Unió Europea".