La CUP i Arran fan una crida a la «unitat democràtica» contra l'amenaça d'il·legalització

L'Esquerra Independentista afirma que no retrocedirà "ni un mil·límetre" i recorda que l'únic amanera d'avançar és desobeint

Roda de premsa conjunta de la CUP, Alerta Solidària i Arran sobre la possibilitat d'il·legalització d'organitzacions de l'EI
Roda de premsa conjunta de la CUP, Alerta Solidària i Arran sobre la possibilitat d'il·legalització d'organitzacions de l'EI | ACN
28 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:03h
Teixir una resposta "el més àmplia possible" per plantar cara a l'amenaça d'il·legalització que ja s'ha plantejat des d'alguns moviments i partits polítics, com ara el PP. Això és el que ha proposat la CUP, Alerta Solidària i l'organtizació juvenil Arran aquest dimecres en una roda de premsa conjunta, on han aprofitat per instar tots els moviments i sectors d'esquerres i democràtics a organitzar-se per plantar-hi cara.

"Que totes les demòcrates, independentment de la seva opció política, ens alcem contra aquesta ofensiva, tal com ho vam fer l'1 d'octubre, el 3 d'octubre i el 8 de novembre", ha demanat la diputada cupaire Maria Sirvent. "Cal teixir aliances al carrer i a les institucions", ha dit. Una sèrie de "complicitats en la defensa dels drets fonamentals" que ajudin a posar en marxa "instruments de radicalitat democràtica" per fer front a amenaces que ara s'adrecen a l'Esquerra Independentista, però que més endavant es poden fer extensives a altres persones o col·lectius.

Malgrat que "l'amenaça d'il·legalització només ha estat formulada, fins ara, en forma de declaracions polítiques", i no ha estat vehiculada per la via judicial, ha recordat Sirvent, aquest avís s'ha de tenir especialment en compte, ja que Catalunya viu en un "context constant de retallades i retrocessos de les llibertats i els drets".

La diputada també ha aclarit que les converses per motivar aquest "front" unitari s'iniciaran amb actors socials i polítics de forma imminent. De moment, però, ha remarcat que les organitzacions de l'Esquerra Independentista es mantindran, en qualsevol cas, "davant, dempeus i absolutament alçades" enfront de qualsevol provocació.

A més, ha recordat que la voluntat de l'Estat és "generar un clima de violència per legitimar la repressió al moviment independentista" i que, per això, els seus estaments també s'han unit: "S'ha creat una unitat d'acció entre tots els poders de l'estat espanyol, fins i tot amb aquells que no són estrictament institucionals", i que tenen components antidemoràtics.

La pràctica de "l'estratègia de la por"

Adriana Roca, portaveu nacional d'Arran, ha afirmat que durant els últims mesos s'ha accentuat "l'estratègia de la por", especialment adreçada a l'Esquerra Independentista. "Ens volen debilitar i desprestigiar" a partir del desplegament de vigilàncies i detencions a militants i simpatitzants, ha assegurat, fins al punt que una de les portaveus nacionals de l'organització juvenil ha estat vigilada per la policia secreta als entorns del seu propi domicili. 

No obstant això, Roca ha insistit en la idea que, si demanen la il·legalització de la CUP o d'Arran, és que les accions promogudes pels independentistes "molesten". I al mateix temps ha recordat que una il·legalització a Catalunya podria crear precedent. "Si ens il·legalitzen a nosaltres, ens estan atacant a totes les que lluiten", ha afirmat, per advertir: "Potser serem les primeres, però podem assegurar que no serem les últimes".  

La desobediència com a camí

"No és la primera vegada que deixen anar el globus sonda de la possibilitat d'il·legalitzar espais de l'Esquerra Independentista", ha recordat el membre d'Alerta Solidària Xavier Pellicer, posant d'exemple situacions viscudes al País Basc sobre partit polítics o mitjans de comunicació. En aquest punt, però, ha volgut recordar una frase que, segons ha dit, ha esdevingut un important aprenentatge en els últims anys: "Com més obeïm, pitjor ens tracten". "Això defineix per què hem sobreviscut com a poble durant tants segles i per què seguim lluitant", ha asseverat. 

Ara, però, "només hi ha una manera, que és desobeint, lluitant, tornant a desobeir, i tornant a lluitar", ha remarcat, per precisar: "És la nostra principal eina, principal forma de ser i tret definitori del nostre poble". Pellicer també ha recordat que "la independència màgica no existeix, el de la llei a la llei no existeix, i el pacte amb l'estat espanyol no existeix". I malgrat que el "preu és molt alt", ha assegurat, l'Esquerra Independentista està disposada a pagar-lo: "No s'ha de retrocedir ni un mil·límetre".