Els comuns encareixen el suport als pressupostos

Asseguren que les seves propostes són de "mínims" i per tant, "irrenunciables" mentre que el Govern s'obre a estudiar-les però dubten de la viabilitat per dotar-les

El president Torra i el vicepresident Aragonès, seguit de les dirigents dels comuns Jéssica Albiach i Susanna Segovia
El president Torra i el vicepresident Aragonès, seguit de les dirigents dels comuns Jéssica Albiach i Susanna Segovia | Julio Díaz / Junts per Catalunya
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:40h
El de dijous serà només el primer round, però abans d'encarar-lo el Govern té clar que la negociació dels pressupostos tornarà a ser un via crucis agreujat per una legislatura atenallada per la precarietat i l'excepcionalitat política. Amb la plantada total de la CUP, el Govern de Quim Torra només pot comptar en aquests moments amb els comuns per aprovar els pressupostos, pedra angular del projecte de tot executiu.

Però el grup presidit al Parlament per Jéssica Albiach encareix, i molt, el seu suport a poques hores de celebrar-se una reunió que tindrà com a teló de fons les protestes antiretallades al sector públic. Abans de seure a la taula de negociació, ja avisa que la bateria de propostes que posaran sobre la taula "no són de màxims, sinó de mínims" i que, per tant, les deu mesures plantejades són, en paraules de la portaveu Susanna Segovia, "irrenunciables".

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha confirmat que el projecte que es presentarà a la reunió no contemplarà canvis fiscals, però ha admès que n'hauran de parlar per introduir-ne. NacióDigital ja va avançar que l'executiu català es reservava un marge per modificar l'impost de successions a mode de concessió. El plantejament dels comuns, però, va molt més enllà.

L'esbós presentat contempla 1.700 milions d'euros de despesa social i la via per obtenir aquests ingressos pivota en una reforma fiscal i ambiental progressiva, recursos provinents dels pressupostos generals de l'Estat no sotmesos a la regla de despesa i una lluita més eficaç contra el frau fiscal. Aprovar els comptes de Pedro Sánchez ja ha quedat totalment descartat pels independentistes. 

"Hem fet una proposta responsable que és de mínims. Per tant, el nostre marge de cessió és molt petit", asseguren fonts dels comuns

"Hem fet una proposta responsable que és de mínims. Per tant, el nostre marge de cessió és molt petit", asseguren fonts dels comuns. Des de Presidència atribueixen a una "estratègia negociadora" aquest posicionament de partida i de la conselleria d'Economia prefereixen respondre amb cautela a l'espera del primer contacte per negociar amb el grup d'Albiach. Sí alerten, però, que Catalunya en Comú Podem ha fet una proposta que consideren incompleta. "Només fan una proposta de despesa però no d'ingressos. Haurem de deixar que ens ho expliquin i veure com es pot dotar pressupostàriament", asseguren fonts de la conselleria.

Insisteixen, però, que algunes de les mesures plantejades, com incrementar l'IRPF a les rendes de més de 90.000 euros bruts anuals -que els comuns subratllen que només afectaria el 2% dels catalans- o fins i tot una modificació de l'impost de successions no tindrien efecte fins al 2021 tenint en compte que els pressupostos, si s'aproven, serà al febrer o al març.

Mesures ja previstes

En un intent d'aplanar el terreny i posar l'accent en els punts d'acord, des de la conselleria d'Economia recorden que ja contemplen mesures com convertir l'Institut Català de Finances en un banc públic o un impost als vehicles contaminants i a les nuclears, així com la incorporació de més agents dels Mossos, bombers i docents. 

"Només fan una proposta de despesa però no d'ingressos. Haurem de deixar que ens ho expliquin i veure com es pot dotar pressupostàriament", asseguren fonts d'Economia
  
Amb tot, els comuns insisteixen que és "inexplicable" que, tenint en compte la situació "difícil" de la tresoreria de la Generalitat i les protestes al sector públic -dijous confluiran les mobilitzacions de metges, funcionaris i docents per reclamar que es reverteixin les retallades-, el Govern segueixi mantenint inamovible la negativa als pressupostos de Pedro Sánchez. "Respectem molt la situació dels presos polítics i certament és intolerable, però es pot explicar un suport als pressupostos de l'Estat per millorar la vida de la gent i no com a un suport polític al govern espanyol", insisteixen des dels comuns.

L'efecte de no votar els comptes de l'Estat

Per contra, des d'Economia sostenen que, en realitat, aprovar els pressupostos de Sánchez només suposaria disposar de 350 milions d'euros més -per a Mossos i infraestructures- i no 2.200 milions, com insisteixen els comuns, perquè aquests deriven del finançament vigent i no depenen de la voluntat política de l'Estat o de l'aprovació dels seus pressupostos.

Una de les cartes que es reserva el Govern és plantejar un intercanvi de suports un cop l'alcaldessa Ada Colau necessiti teixir aliances per aprovar els pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona. Els comuns, però, tanquen la porta a aquesta possibilitat perquè entenen que un acord d'aquesta naturalesa només tindria sentit si es produïa de forma global, també a nivell dels comptes estatals. 

Una trobada pressupostària amb una taula d'assistents molt àmplia

Catalunya en Comú Podem avisa que a poques hores de la reunió segueix havent-hi una polifonia tant dins d'ERC com dins de Junts per Catalunya. Asseguren que no és el mateix el que diu Aragonès, que reconeix un marge petit per fer mesures fiscals, que la predisposicó a parlar-ne de la portaveu dels republicans, Marta Vilalta; i que tampoc casa l'afirmació d'Artadi admetent que s'abordarien modificacions tributàries amb la negativa del PDECat a fer-ho. En tot cas, la portaveu del Govern ha assegurat que la proposta que exposin als comuns dijous serà fruit del consens. "No sabem si aquesta serà una negociació a dos, a tres o a quatre", afirmen fonts dels comuns. 

Amb tot, no deixa de ser significatiu que a la trobada amb els comuns, en representació dels quals hi aniran Jéssica Albiach i David Cid, hi participi no només Aragonès i el seu equip, sinó també la conselleria de Presidència i representants tant de Junts per Catalunya com ERC. Tot i que la reunió amb els comuns és l'única agendada, el Govern no descarta reunir-se amb altres grups que hi tinguin interès. La idea inicial era fer entrar el PSC en l'equació de les negociacions, però el "no" als comptes del govern espanyol han allunyat molt aquesta possibilitat.

Presentació quan hi hagi acord

En tot cas, Artadi ha deixat clar que presentaran els comptes al Parlament quan hi hagi un acord "encarrilat" per evitar que es tombin al debat de totalitat. Aquest moment es veu per ara llunyà, si és que arriba. Els comuns asseguren que no volen que la de dijous sigui "només una foto" i que el primer interessat en què prosperin és el propi Govern.

"El Govern té dues maneres d'afrontar la tardor calenta. O donar resposta a les demandes ciutadanes per blindar els serveis bàsics o bé, continuar prorrogant la precarietat", ha dit ras i curt Susanna Segovia. Encareixen, en definitiva, el suport dels seus vuit diputats al Parlament. Que prosperin els pressupostos és una peça clau per al Govern de Torra, que té com a gran assignatura pendent ser capaç de teixir aliances importants més enllà de l'independentisme i del front antirepressiu per poder exhibir obra de Govern.