La CUP avisa que la petició del sector públic no se soluciona amb uns pressupostos «d'engrunes»

El diputat Vidal Aragonés insta a promoure un "canvi de model" que enforteixi els serveis públics

El diputat de la CUP Vidal Aragonés al Parlament
El diputat de la CUP Vidal Aragonés al Parlament | CUP
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:08h
La CUP no s'asseurà a negociar, i ni tan sols participarà en la ronda de contactes que el Govern vol tirar endavant per parlar de les mesures fiscals dels pressupostos, i que aquest dijous s'iniciarà amb els comuns. Ho ha afirmat aquest dimarts el diputat del partit anticapitalista Vidal Aragonés, en una roda de premsa al Parlament on ha volgut deixar molt clar que la CUP s'allunyarà de "tot el que signifiqui aproximar-se a la idea de negociació", ja que es tracta de "gestionar les engrunes".

"La CUP podem tenir molts defectes, però si diem una cosa, serà això", ha declarat el diputat sobre la possibilitat que s'avinguin a parlar sobre els números. Per tant, ha assegurat que els anticapitalistes no participaran en cap reunió -per a la qual encara no se'ls ha convocat-, ja que "la pròpia idea de la negociació porta a tenir clar que la proposta serà de serrells". 

Segons ha destacat Aragonés, les peticions del sector públic, que aquesta setmana s'estan fent evidents amb la vaga de metges i a partir de dijous amb la vaga d'estudiants i professors, "no se solucionaran amb uns pressupostos, sinó amb un canvi de model". Això significa, ha explicat, revertir les retallades que s'han anat produint en els últims anys i que han deixat la ciutadania i els treballadors públics en una situació "denigrant".

"Que la resposta de la paga extra del 2013 i el 2014 sigui que es farà efectiva el 2026 és una absoluta provocació", ha etzibat el diputat. Per tant, ha dit, les convocatòries de vaga "són expressions de la mala salut del sector públic i de la seva mala situació", i això només se soluciona amb un canvi de "model" que porti, per tant, a un "canvi estructural".

Vaga de sanitat i d'educació

Aragonés ha recordat que el motiu principal de la vaga de metges és "denunciar la situació insostenible que té l'atenció primària", fonamentalment per la manca d'inversions i de personal. "Estem a les portes d'assistir a l'enèsima crisi sanitària" que voldrà expressar-se "com si la crisi la provoqués la grip", ha alertat. No obstant això, ha recordat que la situació de saturació és "crònica" i s'ha generat, bàsicament, per les retallades: "Hi ha 3.000 professionals menys en l'atenció primària del 2010 al 2015, i són 800 milions d'euros menys". 

Sobre les retallades, el diputat de la CUP ha denunciat diverses situacions, com ara no cobrir baixes mèdiques, no substituir personal de vacances o, "ni tan sols", ha lamentat, cobrir les jubilacions. A més, ha recordat que allò normal seria poguessin atendre's en 48 hores, però que això no es compleix: "Va molt més enllà, i a vegades va més enllà de setmanes, fins i tot de mesos". En aquest sentit, la proposta de la CUP passa per dotar de més recursos aquesta atenció perquè els treballadors puguin veure revertides les retallades, i es faci efectiu un augment de les plantilles.

En aquest escenari, ha afegit Aragonés, cal trencar amb la "sociovergència i la confusió entre allò públic i allò privat", que ha esdevingut "una de les principals causes de la seva precarietat". "L'única manera que veiem perquè sigui possible una atenció universal pública i de qualitat és que tinguem un sistema 100% públic en la seva titularitat, gestió, previsió i control", ha dit. I en la mateixa línia, ha afegit, s'han de gestionar les reclames d'ensenyament. Més enllà de revertir les retallades, doncs, també s'ha d'avançar en la construcció d'un model que contempli la perspectiva de gènere i que acabi amb els concerts educatius, ha argumentat.

Una "justícia de classe"

Pel que fa a la multa de 30.000 euros que el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, haurà de pagar per utilitzar informació privilegiada en vendre accions d'Abengoa, Aragonés ha denunciat que propiciï una "justícia de classe". "Que l'actuació d'aquest senyor es pugui substituir amb 30.000 euros ens mostra de forma claríssima el nivell democràtic de l'estat espanyol i de la Unió Europea", ha declarat, i s'ha preguntat: "Perquè això significa que pagant es pot actuar fraudulentament? Que els que poden pagar poden cometre frau?".