Alejandro Fernández s'allunya de Valls i assegura que el PP «no farà cap genuflexió acrítica»

El nou líder dels populars catalans avisa que PSC, els comuns i ERC "volen reinventar el mètode Zapatero"

Alejandro Fernández a l'Ecuestre.
Alejandro Fernández a l'Ecuestre. | PP català
27 de novembre del 2018
Actualitzat el 28 de novembre a la 13:34h
El Círculo Ecuestre ha convidat aquest dimarts al nou president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, qui ha fet una conferència sobre La encrucijada catalana. Ha estat la posada de llarg del nou líder del PP a l'upper Diagonal. Alejandro Fernández ha fet una crida a "reconstruir el centre dreta no catalanista" i ha posat distàncies envers Manuel Valls. Sobre la possibilitat que el PP s'integri en la candidatura de l'exprimer ministre socialista francès, ha posat en valor el pes polític del seu partit i ha afirmat que ell representa una formació "que no farà cap genuflexió acrítica". També ha afirmat que Valls "no ha fet cap proposta" i ha donat per fet que a les properes municipals de Barcelona "el PP superarà el 5% dels vots", donant per feta la seva presència en el nou consistori, on pot ser "decisiu".  

Fernández ha donat per fet que el seu partit es presentarà a les properes municipals de Barcelona amb la seva marca pròpia. D'aquesta manera, vol subratllar el valor del PP català i ha evidenciat que l'aspirant francès, que té el suport explícit de Ciutadans, no ha de donar per fet el possible suport del PP, que ha anat ajornant la seva decisió sobre si integrar-se o no en la plataforma que vol acabdillar Valls.

Ha fet un diagnòstic de la situació a Catalunya en què ha negat que fos la sentència sobre l'Estatut l'origen del procés sobiranista. "Si fos així, per què CiU va pactar amb el PP, a posteriori, coses com la reforma laboral o els pressupostos catalans"?. Van ser les mobilitzacions del 15-M els que van espantar CiU i van fer que s'apuntés al "dragó populista europeu". Fernández ha assenyalat que el sobiranisme presenta trets propis del populisme, com "l'enemic exterior, l'Espanya ens roba", buscar respostes simplistes a problemes complexo i inventar drets com el d'autodeterminació, que segons ell "només són aplicables a les colònies".  

Les "teràpies errònies"

El líder del PP català ha advertit contra suposades "teràpies negatives", com el que estarien intentant ara mateix el PSC, els  comuns i ERC per "reinventar el mètode Zapatero". Amb ironia, ha afirmat que no li estranyaria que qualsevol dia Pedro Sánchez surti dient que "apoyaré el Estatut que surja del Parlament". El mètode Zapatero, segons ha afirmat, només crearà frustració i permetrà que el sobiranisme torni a  acumular forces per intentar una mena de "primavera àrab".

L'altra teràpia errònia és el retorn del catalanisme moderat: "Això no tornarà perquè el programa catalanista, enunciat per Prat de la Riba, ja s'ha materialitzat en un 90%". I el que li falta -sense al·ludir directament a un Estat propi- "no es materialitzarà". Fernández ha admès que un sector de l'establishment moderat veu amb esperança les dues "teràpies errònies", i que ell ho respecta, però que són "errònies".

Ciutadans, una "reacció"  

Segons Fernández, Ciutadans no és un partit de centre dreta, sinó una "reacció de protesta", una plataforma electoral "extraordinària", i ha apel·lat a seguir les votacions del Parlament per comprovar que els vots dels dAlbert Rivera responen a un sentiment de "protesta o bé socialdemòcrata".

"Vox no m'agrada"

Vox també és una reacció "però des de l'altra banda" i que "liquidar l'Espanya de les autonomies és tan impossible com fer-ho des de l'independentisme". Ha admès que "l'estratègia de Vox no m'agrada". Una afirmació que suposa un matís, si més no, en el discurs de Pablo Casado respecte a la formació de Santiago Abascal, basada en l'acostament als votants més ultres. Sí que ha defensat que es revisin algunes competències i que l'Estat en recuperi algunes. "Rebentant-t'ho tot no es resol el problema, s'agreuja".