El Govern admet que negociarà modificacions tributàries amb els comuns a la reunió de dijous

La portaveu Elsa Artadi assegura que seran uns comptes "expansius" i que el grup de Jéssica Albiach és "el més receptiu"

El Consell Executiu, reunit aquest dimarts
El Consell Executiu, reunit aquest dimarts | ACN
27 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:18h
"No fem una oferta de modificació tributària, però serà un dels elements que estaran sobre la taula". Amb aquesta afirmació, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha confirmat que negociarà sobre mesures fiscals amb els comuns a la reunió per abordar els pressupostos prevista per aquest dijous.NacióDigital ha avançat que la reforma de l'impost de successions serà una de les mesures que l'executiu està disposat a abordar. 

Per ara, el Govern només té prevista la reunió amb els comuns, que consideren que han estat els "més receptius" a negociar els pressupostos. De fet, el grup liderat per Jéssica Albiach va fer públiques aquest dilluns les seves condicions per avalar els comptes i una de les mesures que proposen és una reforma fiscal que permeti una recaptació d'entre 600 i 700 milions. Catalunya en Comú Podem demana una inversió social que xifra en 1.700 milions. 

Artadi, que ha admès que el fet de no tenir majoria aboca el Govern a negociar, no ha descartat reunions amb altres grups que puguin estar interessats en explorar l'acord. Ha explicat que a la reunió de dijous amb els comuns hi aniran amb una "voluntat constructiva per arribar a acords" i entenen que els seus interlocutors se situaran en la mateixa tessitura. Això sí, ha recordat que actuaran amb "coherència" pel que fa a una eventual revisió del marc fiscal i ha avisat que la Generalitat té un "marge" limitat.  

Comptes "expansius" respecte els del 2017

De fet, la portaveu ha afirmat que estan estudiant les propostes dels comuns i aquesta despesa social que plantegen i ha avançat que el pressupost que presentarà el Govern serà "expansiu respecte el del 2017" i no només en l'àmbit de la societat del benestar. Això sí, ha puntualitzat que cal veure si hi ha prou mesures per la banda dels ingressos per satisfer totes les demandes plantejades per Catalunya en Comú Podem. Dijous, ha dit, posaran tots els números sobre la taula i constaran els punt de proximitat i de distància. 

Preguntada sobre quan seran presentats els pressupostos, la portaveu de l'executiu espera fer-los públics quan hi hagi "un acord encarrilat". L'entesa amb els comuns és imprescindible per aprovar els comptes tenint en compte que la CUP s'ha desmarcat de la negociació i que Junts per Catalunya i ERC no tenen majoria al Parlament.

Alguns acords amb els metges d'atenció primària

La negociació de pressupostos es produeix en paral·lel a la vaga de metges, funcionaris i professorat. Pel que fa als professionals de l'atenció primària, Artadi ha explicat que el departament de Treball ha arribat a un acord amb el Sindicat de Metges per contractar més metges i reduir la càrrega de treball i que també hi ha una entesa en matèria de complements per productivitat. Ha assegurat, però, que aquesta continuaran negociant amb el col·lectiu, que per ara manté la vaga fins divendres. 

Pel que fa a la vaga convocada pel professorat aquest dijous, Artadi ha assegurat que estan treballant en la dotzena de reivindicacions que fan els docents per incloure algunes d'elles als pressupostos. Ara bé, ha assegurat que per ara és "impossible" satisfer la demanda d'invertir un 6% del PIB en Ensenyament perquè el dèficit fiscal els limita. Pel que fa al retorn de les pagues extres de 2013 i 2014 als funcionaris, la portaveu del Govern ha assegurat que el sostre de despesa imposat no els permet "excepcionar" el seu retorn i insten la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, a flexibilitzar-ho. "Tenim les mans lligades per l'Estat", ha conclòs.