Els metges visibilitzen el seu malestar set anys després

Centenars de facultatius han entrat a la seu de l'Institut Català de la Salut, amb qui el sindicat Metges de Catalunya es reunirà aquest dilluns a la tarda

Centenars de metges han entrat a l'edifici de l'ICS
Centenars de metges han entrat a l'edifici de l'ICS | ACN
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 20:57h
Un 77% dels facultatius de l’atenció primària pública de Catalunya han fet vaga aquest dilluns, mentre que un 73% ho han fet a la sanitat concertada, segons el sindicat Metges de Catalunya, majoritari entre els facultatius, que ha convocat una vaga de cinc dies. En canvi, el departament de Treball xifra el seguiment als Centres d’Atenció Primària (CAP) públics en un 48,2%.

El sindicat CGT també ha cridat a la vaga el personal no sanitari de l'atenció primària pública i concertada. Pel que fa al seguiment de la convocatòria per part del personal no sanitari Salut parla d’un seguiment del 4,15%. La CGT no ha ofert encara el seu balanç. Més enllà de les xifres, la d’aquest dilluns és la primera gran aturada a la sanitat catalana des del 2011.

Aquell any el sector públic patia les primeres retallades i ara els metges demanen incorporar 920 professionals a l’atenció primària per recuperar el volum de plantilla del 2010, que era de 6.645. Aquest matí, els metges i metgesses estaven cridats a les onze a les portes de l’Institut Català de la Salut (ICS). Minuts abans centenars de facultatius ja s’hi aplegaven i no han tardat a tallar la cruïlla de la Gran Via i Balmes. Alguns ja portaven la bata blanca posada de casa, altres han esperat a ser davant de l’ICS per posar-se-la.
També a les potes de l’institut, un membre de Metges de Catalunya repartia cartells on s’hi podien llegir els lemes “Volem qualitat, no precarietat”, “Vaga, la primària ja no traga”. Tot plegat acompanyat dels càntics “Menys corbates i més bates” i “Baixeu del despatx, torneu al CAP”.

Entrada a l’ICS

Entre els assistents, molts comentaven el temps que havia passat des de la seva última mobilització i també especulaven sobre el resultat de la reunió que avui a la tarda mantindran l’ICS i el sindicat. El membre del comitè de vaga del sindicat, Óscar Pablos vinculava la possibilitat de desconvocar la vaga la resta de dies de la a les negociacions amb per desencallar, principalment, dues reivindicacions: reduir a 28 les visites diàries als CAP i que aquestes puguin durar un mínim de 12 minuts.

A més, també demanen recuperar els salaris d’abans de les retallades del 2010. Fonts de Metges de Catalunya asseguren que estarien disposats a acceptar una recuperació progressiva si l’administració accepta les peticions per reduir visites i ampliar el temps d’atenció mínim als pacients. Hores abans de seure a la taula, però, els metges han fet una demostració de força.
Minuts abans de les dotze del migdia, centenars de facultatius han entrat a l’edifici de l’ICS. S’han quedat a la planta baixa i amb xiulets i megàfons han fet sentir el seu malestar als responsables de l’administració, que treballen a les plantes superiors.

Protestes a la concertada

La mobilització d’aquest dilluns no acabava aquí. Uns 3.000 metges, segons Metges de Catalunya, han participat en la manifestació que ha sortit de l’ICS fins a la seu de la patronal de la sanitat concertada La Unió.

Allà, el president del sector hospitalari concertat del sindicat, Xavier Lleonart, ha assegurat que les patronals i els sindicats CCOO, UGT i SATSE els havien “ignorat” amb la signatura del segon conveni laboral a la sanitat concertada.

El mateix Lleonart ha estat un dels metges que ha instal·lat una taula plegable davant de la Unió. A sobre, un cartell que deia “qui voleu que decideixi la vostra salut?”. A una banda, fonendoscopis. A l’altra, maletins amb els logotips de les patronals. Quan Lleonart ha preguntat als manifestants quina era la seva opció, els manifestants han triat la primera a l’uníson.
  En el cas de la concertada, els facultatius demanen equiparar la jornada laboral a la de resta de col·lectius professionals, recuperar poder adquisitiu i establir un màxim de visites diàries i un mínim de temps d’atenció, sense posar-hi xifres.

La mobilització matinal d’aquest dilluns ha acabat amb una crida a tornar a sortir al carrer aquest dimarts. La cita serà a les onze del matí davant del departament de Salut, sempre que aquesta tarda no s’arribi a un acord.