El dilema de Pisarello

El primer tinent d'alcalde medita quin ha de ser el seu rol el 2019: reforçar la llista de Colau, liderar la candidatura si hi ha eleccions a Espanya o encapçalar el projecte a les europees, l'opció ara mateix més remota

Gerardo Pisarello i Ada Colau, en un ple
Gerardo Pisarello i Ada Colau, en un ple | ACN
27 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:48h
Gerardo Pisarello és pedra angular als comuns. Forma part del nucli impulsor de Barcelona en Comú, és un dels ideòlegs del projecte que va conduir Ada Colau a l'alcaldia, assumeix la connexió de l'equip de govern municipal amb el sector econòmic de la ciutat, manté contacte directe amb Pablo Iglesias, està ben connectat amb la cúpula d'ERC i del sobiranisme civil, i cultiva una relació fluïda amb Carles Puigdemont, fins al punt que el va visitar a principis de novembre a Waterloo. Pisarello representa l'ADN dels comuns, n'és una de les veus autoritzades. Però el seu futur polític és, ara mateix, una incògnita. El primer tinent d'alcalde medita quin ha de ser el seu rol el 2019, any crucial per al projecte polític de l'esquerra alternativa, que afrontarà la gran revàlida.

L'escenari ofereix a Pisarello tres opcions que està madurant, assumit com té que continuarà acumulant responsabilitats: reforçar la llista de Colau a Barcelona -en va ser el número 2 en els anteriors comicis-, liderar la candidatura si hi ha eleccions anticipades a Espanya o encapçalar el projecte a les europees, l'opció que ara mateix resulta més remota, per bé que el seu nom apareix en les travesses.

A l'Ajuntament recalquen que la confecció de la llista de les municipals és la prioritat dels comuns i que condicionarà la resta de decisions, tot i que els moviments en el calendari electoral a l'Estat també poden precipitar canvis de plans. No és el mateix que les eleccions espanyoles es convoquin el 2019 que no siguin fins l'any següent, quan a Barcelona ja s'hagi decidit qui governa l'Ajuntament.

Converses amb Colau

Pisarello i Colau han explorat les alternatives en diverses converses. La decisió, exposen les fonts municipals consultades per NacióDigital, no està presa. Diverses fonts subratllen, però, que el primer tinent d'alcalde entén que qualsevol moviment que faci hauria de ser per liderar el projecte. Això implicaria convertir-se en el candidat dels comuns als pròxims comicis espanyols si deixa l'Ajuntament, rellevant la funció que al seu dia va exercir Xavier Domènech.

Pisarello va conversar extensament amb Pablo Iglesias en una visita recent al Congrés -abans de l'últim viatge a l'Argentina-, i sap quines necessitats té el líder de Podem, que ja ha posat en marxa la maquinària electoral del partit. De la mateixa manera que és conscient que els noms de Joan Mena i Lucía Martín -ara portaveus dels comuns a la cambra baixa espanyola- no remeten al nucli impulsor del projecte dels comuns ni acumulen el seu capital polític.

Si Pisarello vol ser candidat al Congrés, Colau no hi posarà objeccions, perquè l'alcaldessa així ho ha verbalitzat
 
Si Pisarello vol ser candidat al Congrés, Colau no hi posarà objeccions, perquè l'alcaldessa així ho ha verbalitzat. Fonts municipals recalquen que "el que costaria d'entendre" és que el primer tinent d'alcalde repetís a la llista de Colau sense ser el número 2, per l'ascendent a l'espai i les funcions assumides durant el mandat.

Els comuns, que aquest mateix dilluns han activat el procés per a la confecció i elecció de la candidatura de les municipals, aspiren a confeccionar una llista que incorpori perfils amb capacitat de gestió i segell maragallista. "Una llista que interpel·li totes les Barcelones", recalquen a l'Ajuntament. És en aquest context que ha guanyat força el nom de Jordi Martí, gerent municipal i persona de la plena confiança de l'alcaldessa. Se'l situa en llocs de sortida de la candidatura. Tal com apuntava aquest diari, el nom de Martí ha aparegut en el debat intern, per bé que ni Colau ha tancat la llista i la formació tot just inicia la deliberació. "Decidirà ella", conclouen fonts pròximes a l'alcaldia.

Kate Shea Baird, alternativa dels comuns per a les europees

La formació de Colau ha posat en marxa aquest dilluns el procés per enfocar les municipals i, en les setmanes prèvies, també havia aprovat un reglament propi de primàries per a les eleccions europees. La voluntat inicial de Barcelona en Comú seria incorporar un candidat propi a la llista d'Units Podem Canviar Europa, que a més de Podem integrarà Esquerra Unida (IU), Equo i Catalunya en Comú (de la qual en forma part la mateixa Barcelona en Comú). El nucli de Colau vol tenir una veu pròpia al marge de la del partit a escala nacional, amb l'objectiu de "portar el municipalisme" al Parlament Europeu. Tot això, amb voluntat de "coordinar-se" amb Catalunya en Comú, que també haurà de triar un candidat.

Amb tot, una de les principals dificultats és que la direcció estatal de Podem garanteixi dos llocs de sortida per a dos candidats dels comuns -un de Barcelona en Comú i un altre de Catalunya en Comú-. "És una qüestió que s'està negociant", apunten les fonts consultades. De com es resolgui aquesta qüestió en dependrà el perfil del dirigent que designi Barcelona en Comú per a les europees. No es descarta acabar apostant per una dona si Ernest Urtasun és el candidat designat per Catalunya en Comú, ja que en aquest cas es dona per fet que Iglesias prioritzarà garantir-li un lloc de sortida. En els canals interns de l'espai s'ha apuntat l'opció de Kate Shea Baird, politòloga nascuda a Londres i resident a la capital catalana, implicada en el projecte de Barcelona en Comú des del seu naixement.