ERC recull el guant de la reforma fiscal dels comuns però avisa que el Govern té «limitacions»

Aragonès preveu reunir-se de forma "imminent" amb els grups parlamentaris per negociar els pressupostos

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa | @Esquerra_ERC
26 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:57h
ERC recull el guant de les propostes que han llançat els comuns per aprovar els pressupostos de la Generalitat. Els republicans comparteixen la necessitat de "repensar el sistema fiscal i revertir les retallades" i asseguren que aquestes demandes seran abordades en la negociació dels pressupostos. Amb tot, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, avisa que el Govern té "limitacions" i que les forces polítiques que facin reivindicacions ho han de tenir en compte. Aviat, ha assegurat, el vicepresident, Pere Aragonès, es reunirà amb la resta de grups per encarar les negociacions.

I és que els comuns demanen una reforma fiscal que suposi un augment de la recaptació d'impostos d'entre 600 i 700 milions d'euros i que s'incrementi l'IRPF a les rendes de més de 90.000 euros bruts anuals. El paquet de mesures que proposen els comuns suposarien 1.700 milions d'euros d'increment de la despesa social que haurien de venir d'aquesta reforma fiscal, de la lluita contra el frau fiscal i dels pressupostos de l'Estat. Amb tot, els independentistes ja han deixat clar que no pensen aprovar els comptes de Pedro Sánchez.

En una setmana en què metges, funcionaris i cos docent han organitzat vagues i mobilitzacions, ERC assegura que es fa seves les demandes. Celebra i veu "amb bons ulls" que formacions com els comuns, amb qui el Govern vol aprovar els comptes, hagin posat sobre la taula una bateria de propostes. Amb tot, Vilalta ha recordat que cal tenir presents "les mancances i limitacions" que té Catalunya i que, precisament per això, partits com el seu aposten per una República Catalana. La fiscalitat justa i la redistribució de la riquesa per garantir l'equitat, ha subratllat la portaveu republicana, segueix sent un pilar per al seu partit.

Les dificultats per a l'entesa dins del Govern

Les dificultats de partida dels republicans està en la negociació interna amb Junts per Catalunya en el si del Govern. Malgrat que Aragonès, tal i com va afirmar en una entrevista a Nació Digital, està disposat a explorar una revisió de la fiscalitat, hi ha discrepàncies amb els socis en per, per exemple, modificar impostos com el de successions o apujar l'IRPF. Que siguin els comuns qui les posin sobre la taula i sabent que el vot afirmatiu dels seus vuit diputats són imprescindibles per a l'aprovació dels pressupostos dona força negociadora a ERC.

Vilalta ha anunciat que es produiran de forma "imminent" reunions amb la resta de grups parlamentaris per abordar la negociació dels pressupostos, que es preveu que siguin presentats a mitjans de desembre. Fons republicanes apunten que estan previstes per a aquesta mateixa setmana si no hi ha cap variació de calendari. 

La negociació amb Bildu i BNG per a les europees

ERC segueix negociant de "forma incansable i discreta" amb Bildu i el BNG per tal de confeccionar una candidatura conjunta d'esquerres independentistes a les eleccions europees. Malgrat la insistència de Puigdemont i de l'òrbita post convergent per sumar-se a una llista encapçalada per Oriol Junqueras, els republicans han descartat del tot aquesta possibilitat. Amb tot, Vilalta ha assegurat que "encara no hi ha res tancat" sobre les negociacions amb bascos i gallecs.