Centenars de metges ocupen la seu de l'ICS i tallen la Gran Via

Metges de Catalunya assegura que el seguiment de la vaga és de gairebé el 100% | El Departament de Salut i el sindicat es reuniran aquest dilluns a la tarda per explorar una via d'entesa

Centenars de metges han entrat a la seu de l'ICS aquest matí
Centenars de metges han entrat a la seu de l'ICS aquest matí | ACN
26 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:25h
Arrenca el primer de cinc dies de vaga dels metges d'atenció primària de Catalunya. És la primera aturada a la sanitat catalana des del 2011. En aquella ocasió, els professionals protestaven per les retallades aplicades per l'executiu d'Artur Mas. Ara, els professionals van a la vaga per l'acumulació de greuges, i consideren que la situació no ha variat significativament des d'aquelles retallades. Metges de Catalunya ha situat en gairebé el 100% el seguiment de la vaga.

Aquest matí, a les 11h, centenars de persones -3.000, segons Metges de Catalunya- s'han concentrat davant la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS). S'hi ha sumat també la marea pensionista. Els professionals han presentat una sèrie de peticions: que es limiti el nombre de visites diàries de cada facultatiu a 28, poder destinar un mínim de 12 minuts a cada visita, que es contractin 920 metges més, recuperar els salaris d'abans de les retallades i incrementar el pressupost de Salut destinat a l'atenció primària.
 
En aquest sentit, el responsable d'atenció primària de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, ha posat èmfasi en dos punts per desencallar les negociacions: reduir a 28 les visites diàries per metge i ampliar a 12 minuts el temps per visita. La vaga s'allargarà tota la setmana, tot i que el Departament de Salut i el sindicat convocant, Metges de Catalunya, es reuniran aquest dilluns a la tarda (a les 16.00 hores) per explorar camins d'entesa, tal com ha avançat Europa Press. Carolina Roser i Javier O'Farrilk, membres del comitè de vaga, han estat els encarregats de llegir el manifest. Pocs minuts abans de les 12, diversos dels metges concentrats han tallat la Gran Via i han entrat a l'ICS. Minuts després n'han sortit i s'han dirigit cap a Unió, la patronal de la sanitat concertada. Protesten pel segon conveni laboral del sector (SISCAT), que van signar la patronat, CCOO, UGT i SATSE, però que no va signar Metges de Catalunya. 
 
Un cop davant la seu de la Unió, Xavier Lleonar, president del sector d'hospitals concertats de Metges de Catalunya ha llegit un comunicat i ha anunciat noves mobilitzacions més enllà de la vaga d'aquesta setmana si no s'avança en les demandes dels treballadors. Pocs minuts després de les 13h, el sindicat ha desconvocat la mobilització i ha fet un crida a concentrar-se demà davant del Departament de Salut. 
L'ICS descarta limitar el nombre de visites

El director de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha descartat limitar el nombre de visites per dia per cada metge d'atenció primària. En declaracions a Rac1, ha argumentat que no hi ha ningú a l'entorn que hagi apostat per aquesta mesura, perquè pot suposar "dificultar l'accessibilitat" al CAP.

"No és la manera, la manera és reduir la població assignada", ha indicat Argimon, que ha explicat que la proposta de l'ICS és reduir de 1.500 a 1.300 els pacients assignats a cada metge, i remunerar la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la. "L'escreix que fan aquests professionals l'hem de remunerar. Si és un 10% més d'escreix, un 10% més de salari", ha subratllat.

Una mitjana de 450 visites ajornades per dia 

Al CAP de Roger de Flor, a Barcelona, el seguiment ha estat gairebé total entre els facultatius. Segons ha explicat el director del centre, Xavier Joaniquet, només hi treballen els cinc metges que fan serveis mínims i una doctora que ha decidit no sumar-se a l'aturada. Entre la resta del personal, el seguiment ha estat mínim i només un infermer s'ha adherit a la vaga. Aquest dilluns s'han notat menys afluència de pacients que en un dia normal. Per cada dia de vaga, apunta Joaniquet, s'ajornen una mitjana de 450 visites. 
 
La reunió d'última hora, sense acord

La reunió entre el sindicat Metges de Catalunya i responsables del Departament de Salut i de l'Institut Català de la Salut (ICS), amb la mediació del Departament de Treball, en vigílies de la vaga de cinc dies a l'atenció primària ha acabat cap a la mitjanit sense cap acord després d'unes quatre hores de reunió. El sindicat, majoritari en el col·lectiu mèdic, manté la convocatòria de vaga per aquesta setmana als CAP de l'ICS.

"No hem aconseguit avançar gaire, continuem encallats en el primer punt, limitar el número total de visites al dia, que és el que ens permet garantir la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients", ha afirmat Carolina Roser, del comitè de vaga. En canvi, el secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha assegurat que la reunió "ha anat bé" perquè les parts s'han assegut i "s'han citat per seguir parlant i negociant".

Les parts s'han citat a continuar negociant en una reunió aquest dilluns a la tarda. "Continuarem amb les negociacions formals l'estona que faci falta i esperem poder avançar", ha afirmat Roser a la sortida de la reunió, acompanyada per altres representants del sindicat i membres del comitè de vaga. Les parts han d'escriure i intercanviar-se les propostes en les properes hores per arribar amb feina avançada a la reunió de la tarda, ha explicat Ginesta.