Rato torna al banc dels acusats per les irregularitats en la sortida a borsa de Bankia

L'exministre i expresident de l'entitat bancària declara a l'Audiència Nacional, després de cinc anys d'instrucció, per presumpta estafa als inversors

Rodrigo Rato el dia de la sortida a borsa de Bankia
Rodrigo Rato el dia de la sortida a borsa de Bankia | Europa Press
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:37h
Rodrigo Rato fa setmanes que dorm i fa vida a la presó. Hi va ingressar el passat 25 d'octubre pel cas de les targetes "black". No obstant això, aquesta setmana sortirà momentàniament de Soto del Real per tornar a passar pel banc dels acusats. Aquest dilluns, i després de cinc anys d'instrucció, l'exministre i expresident de Bankia compareixerà a l'Audiència Nacional amb 33 persones més, per les suposades irregularitats en la sortida a borsa de Bankia, el juliol del 2011. 

En aquesta causa, els acusats seran jutjats per presumpta estafa als inversors que van donar suport a la sortida de Bankia a la borsa, després de la fusió de Caja Madrid, Caja La Rioja, Caixa Laietana, Bancaja, Caja Segovia, Caja Ávila i Caja de Canarias. Segons l'auto d'obertura de judici oral, els membres del consell d'administració van aprovar "comptes maquillats" sobre la veritable situació de les entitats amb un "conseqüent perjudici", tant per a aquelles persones que van subscriure accions de l'entitat mercantil com per a l'Estat.

El judici, que s'allargarà presumiblement fins la setmana que ve, deriva de les investigacions que va portar a terme el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu, arran de la querella de Unión, Progreso y Democracia (UPyD). En aquest cas, el partit llavors liderat per Rosa Díez va acusar el banc d'haver estafat els seus inversors, així com d'haver falsificat els comptes.

A aquesta querella s'hi va sumar, poc després, la que van interposar ciutadans del moviment 15-M. Arran de la investigació de l'Audiència van sortir a la llum les famoses targetes "black", que han acabat propiciant condemnes a Rato i a 63 persones més a penes de presó d'entre quatre mesos i quatre anys de presó i sis mesos.

Nova cita als tribunals aquest divendres

L'exministre del PP afronta, de fet, una setmana complicada jurídicament. Aquest divendres també està cridat a declarar pel jutjat d'instrucció 31 de Madrid, en una peça separada que se'n despenja, i que versa sobre un possible frau fiscal entre els anys 2014 i 2015 en el marc de l'entitat financera. Concretament, la citació és als Jutjats de Plaça Castella de Madrid a les 11.30, després que l'Audiència de Madrid s'hagi negat a arxivar aquesta investigació.

Conjuntament amb Rato, aquest divendres també hi compareixerà el seu excunyat Santiago Alarcó, a qui s'investiga per haver comès un delicte de blanqueig de capitals, segons la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Primera condemna per les targetes "black"

La sala segona del Tribunal Suprem ja va confirmar, el passat 3 d'octubre, la condemna imposada a Rato per un delicte continuat d'apropiació indeguda en el cas de les targetes "black". La sentència de l'alt tribunal ratificava les línies mestres de la resolució de l'Audiència en el sentit que Rato "va mantenir i ampliar un sistema pervertit des del seu origen" d'on va extreure 12 milions d'euros. A part de Rato, hi ha 63 condemnats més.

L'expresident de Bankia, però, va ser el condemnat amb penes més altes d'aquest cas, després del ja difunt expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, a qui l'Audiència Nacional havia imposat una pena de sis anys. Abans d'entrar a la presó, l'exministre va mostrar penediment. "Demano perdó a la societat", va expressar. També es va disculpar davant "aquelles persones que hagin resultat afectades o decebudes" pels seus actes, i va agrair en nom d'ell i de la seva família les mostres de suport.

A banda de Rato, set persones més també van rebre ordre d'ingressar a la presó. Es tracta de Jorge Gómez Moreno, José María de la Riva, Francisco Baquero, Gonzalo Martín Pascual, Francisco José Pérez, José Antonio Moral Santín i Miguel Ángel Abejón.