Cues, resignació i comprensió: les afectacions de la vaga de metges arreu del país

El Departament de Salut i Metges de Catalunya es reuniran aquest dilluns a la tarda per explorar una via d'entesa

El CAP de Roda de Ter amb un cartell sobre la vaga que comença aquest dilluns.
El CAP de Roda de Ter amb un cartell sobre la vaga que comença aquest dilluns. | Josep M. Montaner
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 15:03h
Arrenca el primer de cinc dies de vaga dels metges d'atenció primària de Catalunya. És la primera aturada a la sanitat catalana des del 2011. En aquella ocasió, els professionals protestaven per les retallades aplicades per l'executiu d'Artur Mas. Ara, els professionals van a la vaga per l'acumulació de greuges, i consideren que la situació no ha variat significativament des d'aquelles retallades.

La mobilització s'allargarà tota la setmana, tot i que el Departament de Salut i el sindicat convocant, Metges de Catalunya, es reuniran aquest dilluns a la tarda (a les 16.00 hores) per explorar camins d'entesa, tal com ha avançat Europa Press.

Al CAP de Roger de Flor, a Barcelona, el seguiment ha estat gairebé total entre els metges. Segons ha explicat el director del centre, Xavier Joaniquet, només treballen els cinc metges que fan serveis mínims i una doctora que ha decidit no sumar-se a l'aturada. Entre la resta del personal, el seguiment ha estat mínim i només un infermer s'ha adherit a la vaga. Aquest dilluns s'han notat menys afluència de pacients que en un dia normal. Per cada dia de vaga, apunta Joaniquet, s'ajornen una mitjana de 450 visites. 
 "Els usuaris ens desitgen sort"

Les pantalles informatives del CAP Manso de Barcelona informen que la majoria de metges fan vaga. Els usuaris afronten amb resignació i comprensió els retards o anul·lacions de les visites. La metgessa Anna Franco assegura que "els usuaris són molt educats, se'ls explica les reivindicacions i ens recolzen, ens desitgen molta sort i que aconseguim el màxim de coses que demanem", que considera que bàsicament es poden resumir en "atendre millor als pacients".

Alguns dels usuaris s'han assabentat de la vaga en arribar al CAP. És el cas de Madalena Veiga, que explica, visiblement constipada, que "ara hem de tenir paciència, ho sento pel que està passant". Portugesa, explica que al seu país es viuen "situacions molt similars" i celebra que els metges facin vaga. "Hem de lluitar pel que podem", conclou.
"No m'han avisat" 

"Tenia hora per avui, no m'han avisat de la vaga i he esperat molta estona per ser atesa". Així és com Farida Ittauli ha explicat a NacióDigital com ha viscut aquest primer dia de vaga del col·lectiu de metges. La veïna del barri de Sant Pere i Sant Pau, a Tarragona, tenia concertada una visita per avui amb la seva doctora de capçalera al CAP perquè a banda que es trobava malament i necessitava ser inspeccionada, també havia de consultar els resultats d'unes anàlisis. Finalment ha hagut de ser atesa per urgències, en el mateix centre mèdic.

Afectacions a Sabadell i Terrassa

Al CAP Centre Sabadell s'han viscut algunes cues a primera hora i s'ha hagut d'habilitar un despatx de serveis mínims a causa de la vaga. A Terrassa, la directora del CAP Terrassa Sud ha assegurat que els metges estan fent seguiment de la vaga i s'està treballant amb serveis mínims, però ha ressaltat que la gent està sent "molt comprensiva" amb les reivindicacions dels professionals. D'altra banda, al CAP Terrassa Rambla s'ha respirat força normalitat aquest primer dia de vaga malgrat que hi ha hagut algunes cues i més estona d'espera de l'habitual. Seguiment absolut al Baix Montseny

El seguiment de la vaga als Centres d'Atenció Primària (CAP) del Baix Montseny hores d'ara és absolut, segons que s'ha confirmat a NacióDigital des dels diferents centres assistencials. En aquest sentit, tant al CAP de Sant Celoni com el de Santa Maria de Palautordera aquest matí els metges no visiten tot i que tant el servei d'urgències com el d'infermeria sí que és operatiu.

També s'ha informat que les visites que ja estan programades no es poden treure de la llista, però en cas que per la vaga no es puguin fer s'hauran de reprogramar altra vegada. Amb tot, es recomana que els afectats truquin al centre per comprovar que la visita queda realment anul·lada. 
 

Primer dia de la vaga de metges Foto: Josep M. Montaner


Alt seguiment a Osona 

Els CAP d'Osona s'han llevat aquest dilluns pràcticament deserts. Tot i que encara no hi ha dades, els facultatius dels Centres d'Atenció Primària s'han sumat massivament a la jornada de vaga. Aquest és el cas de l'Àrea Bàsica de Salut Santa Eugènia de Berga (EAP), on aquest dilluns hi treballen, en el torn de matí, només tres metges, dues infermeres, tres administratives i una dentista.

El centre agultina, per a la seva atenció sanitària, els municipis de Calldetenes, Espinelves, Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Sant Sadurní d'Osormort, Santa Eugènia de Berga, Taradell, Viladrau i Vilanova de Sau. Habitualment hi ha un o dos metges en cada municipi (excepte Espinelves i Vilanova de Sau), a més d'infermera i personal administratiu. Avui, només hi havia els de l'EAP.

Uns 700 metges reclamen millores des de Lleida

Un total de 501 metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) de la demarcació de Lleida i 178 professionals de la sanitat concertada de l’hospital Santa Maria de Lleida i a l'hospital de Tremp i del CAP Rural Nord d’Alpicat estan convocats a la vaga de Metges de Catalunya.

La concertada vol tenir veu

Davant la incapacitat d'arribar a un acord entre ambdues bandes i millorar les condicions dels metges, els representants de la salut concertada també fan un crit al cel perquè se'ls escolti. Tani Francesc, geriatra i delegada sindical a Tarragona de Metges de Catalunya, i treballadora a GiPSS, ha explicat que a la vaga està cridada tota la Primària de l'ICS però també tota la salut concertada, ja que "és una part molt important de la sanitat". En aquest sector, s'engloba metges, psicòlegs, físics, farmacèutics i biòlegs, tot i que "la majoria, el 90%, són metges", a afirmat Francesc.

Demanen millorar les condicions laborals, alleugerar la sobrecàrrega que pateixen, posar remei a l'actual manca de suplència, que s'acabi amb "el maltracte sistemàtic per part de l'administració que no ens permet fer una formació adequada" i també posar fi al "menyspreu que ens tenen a nosaltres, per exemple en el tema de les signatures de convenir, ja que tenim pitjors condicions laborals que la resta de treballadors", denuncia.
 

Primer dia de la vaga de metges Foto: Josep M. Montaner