Els comuns insten el Govern a fer una reforma fiscal per recaptar 600 o 700 milions més

Reclamen un increment de 1.700 milions en partides socials i augmentar l'IRPF de les rendes de més de 90.000 euros per fer uns comptes catalans igual d'«ambiciosos» que els espanyols

David Cid i Jèssica Albiach.
David Cid i Jèssica Albiach. | @CatEnComu_Podem
26 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:32h
Els comuns han presentat avui la seva proposta per assolir uns pressupostos de la Generalitat amb el triple objectiu de "revertir retallades, blindar els serveis públics i guanyar el futur". Els diputats Jèssica Albiach i David Cid -que han mostrat el seu suport a les mobilitzacions del sector sanitari d'avui- han assegurat que "calen uns pressupostos socials, que són la millor eina republicana". Com a mesura estrella una reforma fiscal que suposaria, segons ell, incrementar la recaptació entre 600 i 700 milions d'euros. El Govern no està, per ara, disposat a fer reformes fiscals d'ampli abast després de les dels darrers anys i de que moltes d'elles hagin quedat impugnades al Constitucional.

Han afirmat que "ha arribat el moment de deixar enrere una dècada de retallades" per "obrir una nova etapa". Han reclamat que els pressupostos de la Generalitat siguin "tan ambiciosos" com els que ha pactat Pedro Sánchez amb Podem, que suposarien 2.200 milions d'euros en partides socials.

Albiach ha incidit que sense els pressupostos de l'Estat i sense una reforma fiscal progressiva no hi haurà uns pressupostos expansius. Els comuns han criticat "unes polítiques injustes i ineficaces d'austeritat" que va iniciar el president Mas i que els diversos governs "amb ERC, han estat incapaços de superar". L'actual executiu de Torra "està fracassant en la lluita contra la fractura social".

Un increment de 1.700 milions de despesa

Les propostes que reclamen els comuns suposarien 1.700 milions d'euros d'increment de despesa social, que provindrien de tres potes d'ingressos: una reforma fiscal i ambiental progressiva, recursos provinents dels pressupostos generals de l'Estat no sotmesos a la regla de despesa, i finalment d'una lluita més eficaç contra el frau fiscal. Reclamen que l'IRPF s'incrementi per a les rendes de més de 90.000 euros bruts anuals. Una mesura que, segons ells, afectaria el 2% dels catalans.

David Cid ha criticat que "les negociacions de pressupostos encara no han començat i el Govern va tard", quan ja hagués hagut de presentar un primer document el 10 d'octubre. Per la seva banda, Albiach ha assenyalat que no han trobat cap diferència entre Junts per Catalunya i ERC pel que fa a matèria fiscal i pressupostària.  

Els deu punts dels comuns

1. Una Catalunya de futur: recuperar les aportacions a les escoles bressol públiques (45 milions) i suprimir la direcció general de centres privats, planificant la reversió dels concerts educatius.

2. Una Catalunya forta: contractar 850 nous metges en atenció primària per acabar amb el col·lapse als CAP.  

3. Contra l'especulació: augmentar en 450 milions els recursos en política d'habitatge entre totes les administracions catalanes.

4. Partides socials: garantir l'accés a la renda garantida de ciutadania (200 milions).

5. Reduir en un 30% les taxes universitàries.

6. Mesures de caire ecològic: congelar les tarifes del transport públic (40 milions).

7. Retornar les pagues del 2013 i 2014 als funcionaris en dos anys i contractar 250 bombers nous i 750 nous mossos.

8.  Avançar cap al 2% dels pressupostos en cultura.

9. Convertir l'ICF en una banca pública.

10. Destinar 28 milions a un pla de xoc contra la violència masclista.

Primàries "per si arriba el moment"

Sobre si és contradictori que reclamin uns pressupostos tan ambiciosos com els pactats entre Pedro Sánchez i Podem quan Pablo Iglesias sembla donar la legislatura per esgotada, convocant primàries, Albiach ho ha negat. Segons la diputada, "Iglesias ha estat molt clar i reclama a Sánchez que treballi a fons per buscar suports, com va fer amb la moció de censura". Ha afirmat que els comuns no donen la legislatura per acabada: "La nostra energia és aconseguir l'aprovació dels comptes, però convoquem primàries per si arriba el moment".