Sánchez manté el veto al pacte del Brexit pel desacord amb Gibraltar

El president del govern espanyol dona per fet que el Consell d'Europa no es reunirà aquest diumenge sense l'aval d'Espanya

El president Pedro Sánchez, a La Habana
El president Pedro Sánchez, a La Habana | Moncloa
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 21:08h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, manté -"el veto" a l'entesa pel Brexit entre la Unió Europea i el Regne Unit pel desacord amb Gibraltar. Així ho ha reiterat en roda de premsa des de Cuba, on ha afegit que en aquests moments les "garanties no són suficients" i està convençut que el Consell d'Europa no es reunirà aquest diumenge si no hi ha abans el vist-i-plau espanyol.

Cal recordar que la postura espanyola defensa que en qualsevol acord que tingui com a objecte Gibraltar un cop el Regne Unit ja no formi part de la Unió Europea Espanya n'ha de tenir l'última paraula.

Aquest matí, els negociadors de l'acord han proposat un pacte en un document paral·lel als dos documents que oficialitzaran la sortida del Regne Unit que recolliria aquesta pretensió. Sánchez, però, ha afirmat des de Cuba que això "no és suficient" i que, en conseqüència, Espanya manté el veto al Brexit.

A la pràctica, el no d'Espanya al Brexit no impediria que el Consell Europeu tirés endavant l'acord en la cimera prevista per a diumenge. Una cimera que Sánchez qüestiona que se celebri si no s'arriba a un pacte sobre Gibraltar amb Espanya.

"Irrenunciable" el vist-i-plau previ

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha considerat aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres que és "irrenunciable" que Espanya manifesti "vist-i-plau previ" en totes i cadascuna de les negociacions entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit sobre el Brexit que tinguin a veure amb Gibraltar. "Això val per ara i també per al futur", ha assenyalat Celaá aquest migdia.

La dirigent del PSOE ha desitjat que hi hagi un acord entre les institucions comunitàries i les britàniques de cara al Brexit, i ha confiat que això es pugui rubricar diumenge en una cimera de caps d'Estat i de govern convocada a Brussel·les. "No hi ha cap alternativa" al fet que Espanya tingui veu i vot sobre el cas de Gibraltar, i ha evitat valorar el fet que una sortida passi per un acord complementari al del Brexit referit a aquesta qüestió.