«La mirada o l'actitud corporal són tècniques d'autodefensa feminista que poden evitar agressions»

Marina Gómez i Anna Baqués són membres d'un grup d'autodefensa feminista de Terrassa

La Marina Gómez i l'Anna Baqués practicant tècniques d'autodefensa feminista.
La Marina Gómez i l'Anna Baqués practicant tècniques d'autodefensa feminista. | Cedida
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:30h
El diumenge 25 de novembre és el Dia internacional contra la violència de gènere. Des de principi d'any, 44 dones han estat assassinades per la seva parella o exparella a tot l'estat espanyol, de les quals sis han estat a Catalunya, segons dades de la conselleria d'Interior. A Terrassa, com a moltes altres ciutats, s'han organitzat diversos actes per reivindicar i fer visible la violència cap a les dones. Una d'elles és el taller d'autodefensa feminista que organitza Dones d'ERC que es farà a les 11 h al local de la formació política a través del grup d'autodefensa del qual la Marina Gómez i l'Anna Baqués en formen part.

En l'entrevista a NacióDigital, les dues membres del grup d'autodefensa feminista expliquen la importància de saber defensar-se davant d'agressions masclistes i reivindiquen la implicació de les administracions públiques per evitar més casos de violència de gènere.

- Què és l'autodefensa feminista?

- A: És una tècnica per defensar-se d'una agressió masclista que les dones patim pel fet de viure en una societat masclista. A més a més cal incidir en el fet que no és una cosa individual que em serveix per defensar-me a mi sinó que ha de ser col·lectiu perquè si jo veig qualsevol classe d'agressió o intimidació li haig de fer saber que sóc allà i oferir-li ajuda.

- Moltes vegades es relaciona violència masclista a una agressió física. Què s'inclou dins de la violència?

- A: Precisament vam crear el grup d'autodefensa feminista fa dos anys i mig després d'una conversa on vam adonar-nos que moltes de nosaltres havíem patit situacions semblants al llarg de la nostra vida. Evidentment les agressions passen per la violència física però també per la verbal. Poden ser intimidacions, menyspreus verbals, quan passes por de nit tornant a casa, etc. L'objectiu de l'autodefensa és aprendre tècniques que en un moment donat et puguin ajudar a sortir d'aquesta situació.

- De quines tècniques estem parlant?

- M: No volem especificar massa les tècniques per no treure el factor sorpresa si algun dia ens trobem en alguna d'aquestes situacions. Creiem que els detalls s'han de quedar en cercle de dones.

- I pot posar alguns exemples de situacions on cal actuar?

- M: En el cas d'un estrangulament doncs hi ha diferents maneres de poder-se protegir segons com t'estiguin agafant.

A: També es treballen tècniques en relació a l'autodefensa emocional que va relacionada amb l'adopció d'una posició de seguretat. Per exemple el fet de saber que tens dret a defensar-te i en certs moments adoptar una posició de fermesa o saber fer una mirada en concret. 

M: Com mirem o la nostra actitud corporal i la impressió que generem a l'altre també es treballa perquè en algunes situacions poden ser determinants per evitar comentaris o agressions. 

- Quin és l'objectiu de les tècniques d'autodefensa?

- M: Sempre és sortir de la situació per poder demanar ajuda o buscar refugi. No es tracta d'encarar-se sinó protegir-se d'una agressió fent ús de la tècnica que sigui més útil. Hem de tenir en compte que les dones sempre estem en inferioritat física.

- Què implica aquesta inferioritat? 

- M: Ens han educat d'una manera on la dona és la víctima, la dèbil, etc. Ens han fet créixer dient-nos que hem de tenir una actitud més passiva i hem de poder canviar aquest model i conèixer les opcions per poder-nos defensar.
 

La Marina Gómez i l'Anna Baqués durant l'entrevisa a LaTorre. Foto: Anna Mira


A: Les dones som el 50% de la població mundial de manera que si prenem consciència de les tècniques d'autodefensa i les apliquem podem fer que la societat canviï bastant.

- Quins reptes hi ha en la socialització de l'autodefensa feminista?

A: Si fos més fàcil accedir a aquest tipus de coneixement, s'evitarien moltes coses. Creiem que encara no es coneix massa.

M: L'educació és la base i que les institucions públiques donin suport a aquest tipus de coneixement és el que farà que anem canviant com a societat. Segurament hi ha molta gent que no sap on anar o on trobar un grup d'autodefensa feminista. Hi ha dones que van al gimnàs però generalment els espais d'esports de contacte són generalment homes i no ens sentim còmodes.

A: Una part molt important també és intentar canviar els rols que s'atribueixen a les dones i els que s'atribueixen als homes. Ens han atorgat el rol de passiva, indefensa, etc. mentre que als homes se'ls atribueix atributs que es consideren negatius per les dones. 

M: Doncs hem de deixar de veure'ls com atributs negatius i saber-los col·locar en les situacions que toquen. També podem cridar i ser agressives.