Pressió per millorar les condicions dels treballadors del servei de teleassistència a Barcelona

El plenari de l'Ajuntament de la capital catalana aprova per unanimitat una proposta d'ERC que demana evitar que la precarietat laboral afecti l'atenció als usuaris

Un bus a plaça Catalunya
Un bus a plaça Catalunya | Adrià Costa
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:21h

El ple municipal de Barcelona ha pressionat el govern d'Ada Colau perquè "resolgui" la situació de precarietat laboral dels treballadors del servei de teleassistència. El servei, actualment externalitzat, atén les necessitats de persones més grans de 75 anys amb mobilitat reduïda o grau certificat de discapacitat. El plenari ha aprovat una proposta d'ERC perquè millori les condicions laborals dels empleats i es reuneixi amb els treballadors.

La regidora Capdevila Trini Capdevila ha demanat que s'actuï abans que les condicions laborals afectin l'atenció als usuaris. Per la seva banda, la tinenta d'alcaldia Laia Ortiz ha reivindicat la bona valoració que té el servei per part de les persones que el reben i s'ha compromès ha escoltat les demandes dels treballadors.

Mentrestant, la CUP ha tornat a atacar l'executiu de Colau amb una de les seves demandes més constants: la remunicipalització de serveis. "Fins ara omés s'han municipalitzat dos serveis dels centenars que té la ciutat", ha recordat la regidora Maria Rovira.

Més recursos per als menors no acompanyats 

La situació dels menors no acompanyats ha estat causa de picabaralles aquest divendres entre els grups municipals del ple municipal de Bacelona. Finalment tots han acabat aprovant una proposta presentada per Ciutadans que demana al govern d'Ada Colau més recursos per a l'acollida dels joves, però els retrets han estat constants.

La modificació del text per part de Barcelona en Comú ha fet que la proposta també faci incís en la coordinació del consistori amb la Generalitat i l'estat espanyol. "S'està fent una mala acollida dels menors i Barcelona ha estat l'única ciutat que ha obert un centre", ha argumentat la tinenta d'alcaldia, Laia Ortiz. 

La tinenta d'alcaldia ha reclamat a la Generalitat un pla d'acció per a l'acollida i la regidora del PDECat Irma Rognoni l'ha instat a parlar amb les entitats de la ciutat per estudiar l'ampliació de les places d'acollida.

Per la seva banda, la regidora socialista Carmen Andrés ha defensat que l'aprovació dels pressupostos de l'Estat ajudaria a gestionar l'acollida dels Mena, mentre que la republicana Montserrat Benedí ha reconegut que la gestió de l'arribada dels menors està sent complicada a Catalunya.

També hi ha hagut temps de propostes de perfil xenòfob, com la del regidor del PP, Alberto Fernández Díaz, que ha plantejat el tancament de fronteres com a via per evitar l'arribada dels menors no acompanyats a Barcelona i a Catalunya.

Queixes pels nous busos

EL ple també ha donat llum verda al grup de treball entre Ajuntament i veïns afectats pels canvis als busos de Barcelona. El ple municipal ha aprovat per unanimitat aquest divendres una proposta del PDECat per crear un grup de treball entre el consistori i les plataformes veïnals que rebutgen algunes de les modificacions que suposa la implantació de la xarxa ortogonal. Els veïns afectats podran dirigir-se directament al consistori per plantejar les seves demandes.

La proposta del Grup Demòcrata parla d'impulsar un "veritable procés participatiu" que tingui en compte el posicionament de plataformes com Salvem el 41 a l’Eixample, Salvem el 91 a Sants i l’Eixample, Associació de Veïns del Clot pel 192 i Les Corts pel 54 i l’H10. Membres d'aquestes plataformes eren presents avui a la sessió plenària.

Tot i que la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha reivindicat que la implantació de la xarxa ortogonal d'autobús ja ha tingut en compte la participació veïnal, Barcelona en Comú també ha donat suport a la mesura i Vidal s'ha mostrat disposada a "obrir els espais de participació que siguin necessaris".

A partir del 26 de novembre, la xarxa de busos de Barcelona comptarà amb cinc noves línies i patirà canvis en catorze línies més.

Medalla d'Or a Caballé

El ple també ha ratificat avui l'entrega de la Medalla d'Or de la Ciutat a la soprano Montserrat Caballé, que va morir el 6 d'octubre i a qui ara el consistori entregarà a títol pòstum la màxima distinció de la ciutat.

Les previsions s'han complert i tots els grups municipals han ratificat una decisió a la qual ja havien donat llum verda. Totes les formacions han votat a favor d'entregar la medalla a Caballé, menys la CUP, que s'ha abstingut. El tinent d'alcaldia Jaume Asens ha reivindicat la contribució de Caballé a acabar amb l'elitització de l'òpera. El líder del PSC, Jaume COllboni, ha assegurat que poques figures generen tant consens, mentre que Alberto Fernández (PP) ha recordat l'himne dels Jocs Olímpics de la ciutat, que Caballé va cantar amb Freddy Mercury.

L'entrega de la medalla d'Or de la Ciutat a la soprano va sorgir arran d'una proposta del PP, que també va plantejar batejar un carrer de la ciutat amb el seu nom. Aquest divendres, el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé també ha defensat aquesta opció.

Taxa per a bicis i motos compartides

La proposta del govern municipal d'Ada Colau de fer pagar una taxa a les motos i bicicletes compartides ha tirat endavant aquest divendres al ple. Quan l'Ajuntament aprovi definitivament les ordenances fiscals, previsiblement a principis d'any, les empreses de motosharing i bikesharing hauran de pagar 71,51 euros a l'any per obtenir una llicència d'utilització durant tres anys. 

Barcelona en Comú, ERC, el PSC i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé han votat a favor d'una mesura que afectarà les 1.500 bicicletes i 2.325 motos d'aquest tipus que hi ha en circulació actualment a Barcelona. D'altra banda, PDeCAT, Ciutadans i la CUP han votat en contra mentre que el PP i el regidor no adscrit Gerard Adanuy s'han abstingut.

 



Segons el govern municipal, la taxa permetrà limitar el nombre de vehicles amb llicència, Controlar l’ocupació dels aparcaments i millorar la seguretat viària. La taxa s'ha aprovat abans que la ciutat disposi d'un reglament de funcionament de vehicles compartits.

La regidora del PDECat, Sònia Recasens, ha retret aquest fet a l'executiu de Colau però la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha assegurat que l'aprovació de la taxa servirà per negociar amb la patronal del sector la normativa de vehicle compartit a la ciutat, en el marc del Pacte de Mobilitat. 

Crítiques al pla d'equipaments juvenils

El govern d'Ada Colau ha topat aquest divendres amb el rebuig al seu pla d'equipaments juvenils per part de l'oposició al ple municipal. Tots els grups han fet retrets des del mateix punt de partida: la manca de planificació que, al seu entendre, reflecteix la proposta.

L'Ajuntament preveu presentar 13 nous espais joves en els pròxims deu anys i arribar així a un total de 29 a tota la ciutat. Amb els equipaments inclosos al nou pla, tots els districtes tindrien un espai nou menys Les Corts. Pel que fa a la planificació a l'Eixample, està previst que l'antiga presó Model aculli un equipament juvenil.

Les explicacions del govern no han convençut la resta de grups municipals. El PDECat considera que el pla s'ha treballat sense participació i amb "la voluntat de buscar un titular abans d'acabar el mandat". Per la seva banda, Ciutadans considera que el pla no té ni planificació ni pressupost, mentre que ERC ha lamentat no haver disposat de més temps per estudiar-lo.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha assegurat que el seu grup no té la certesa que el pla es pugui complir, mentre que el PP ha demanat un balanç sobre els actuals equipaments abans de valorar fer-ne de nous. La CUP ha demanat a Colau que tingui en compte els "espais autogestionats" que ja hi ha a molts districtes de la ciutat i ha reclamat que el nou pla tingui en compte una contractació de personal que respecti els drets laborals.

Adéu d'Alfred Bosch

El d'aquest divendres serà l'últim ple municipal d'Alfred Bosch a Barcelona. El fins ara cap de files d'ERC a la ciutat prendrà possessió del càrrec de conseller d'Acció Exterior a les nou del matí i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicarà el seu nomenament.

 

A partir d'aquest moment, Bosch deixarà de tenir automàticament funcions al consistori i té previst intervenir al final de la sessió per acomiadar-se del plenari.

Bosch substitueix al capdavant de la conselleria Ernest Maragall, que ja ha estat designat candidat d'ERC a les eleccions municipals del 26 de maig. L'intercanvi també té conseqüències al grup municipal d'ERC. Montserrat Benedí en serà la presidenta i Gemma Sendra hi entrarà com a regidora.

A banda de l'adeu de Bosch, al ple municipal es presentarà l'informe de seguiment sobre l'abordatge a les violències masclistes i se sotmetrà a votació l'entrega de la Medalla d'Or de la Ciutat, a títol pòstum, a Montserrat Caballé