La Moncloa avisa que el vist-i-plau espanyol sobre Gibraltar és «irrenunciable»

La portaveu del govern, Isabel Celaá, assegura que cal el "vist-i-plau previ" de l'Estat en relació a qualsevol vessant del Brexit que tingui a veure amb la disputa territorial

23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:05h
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en roda de premsa
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en roda de premsa | ACN
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha considerat aquest divendres en la roda de premsa posterior al consell de ministres que és "irrenunciable" que Espanya manifesti "vist-i-plau previ" en totes i cadascuna de les negociacions entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit sobre el Brexit que tinguin a veure amb Gibraltar. "Això val per ara i també per al futur", ha assenyalat Celaá.

La dirigent del PSOE ha desitjat que hi hagi un acord entre les institucions comunitàries i les britàniques de cara al Brexit, i ha confiat que això es pugui rubricar diumenge en una cimera de caps d'Estat i de govern convocada a Brussel·les. "No hi ha cap alternativa" al fet que Espanya tingui veu i vot sobre el cas de Gibraltar, i ha evitat valorar el fet que una sortida passi per un acord complementari al del Brexit referit a aquesta qüestió.
 
Preguntada sobre si Pedro Sánchez -que ja ha avisat que vetarà l'acord si s'incompleixen els termes que proposa sobre Gibraltar- assistirà a la cimera de diumenge, Celaá ha evitat respondre. Les posicions, per ara, estan enrocades, i s'espera al desenllaç del cap de setmana.

Polèmica al Congrés

Segons Celaá, l'espectacle al Congrés ha estat "vergonyós", i ha apuntat que el debat parlamentari s'ha de fer amb "idees". "No caurem en cap provocació. Respondrem les preguntes que se'ns formulin, però esperem que s'elimini l'insult permanent en les intervencions i les preguntes", ha recalcat la dirigent del PSOE en referència implícita a l'expulsió de Gabriel Rufián i l'escopinada -invisible en fotografies i vídeos del moment- que va denunciar el ministre Borrell en el ple de dimecres passat.
 
La setmana, de fet, ha estat marcada pel to dels debats al Congrés en un moment en què ERC ha decidit anomenar "feixistes" tots aquells que els anomenin a ells "colpistes". Ana Pastor, presidenta de la cambra baixa, va decidir eliminar del diari de sessions aquestes expressions. Les acusacions de "colpista" no són noves -el PP i Ciutadans s'hi han abonat per dirigir-se als independentistes-, però Pastor només s'hi ha posicionat en contra quan ERC ha fet circular les acusacions de "feixisme".

Crisi oberta al CGPJ

Celaá s'ha referit a la renúncia de Manuel Marchena com a candidat a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El PP considera trencat el pacte, i la portaveu ha apuntat que "jutges independents" es vegin "en aquesta situació". Els populars, ha indicat la dirigent del PSOE, ha fet una "exhibició" del "control" que vol exercir sobre el poder judicial. "Bloquegen una institució tan important com aquesta. El govern espanyol defensa la independència judicial i no entén que algunes formacions considerin que el poder legislatiu no tingui a veure amb el nomenament dels jutges", ha dit. "Es pretén trencar el model vigent des del 1985", ha insistit la portaveu.