JxCat demana la compareixença de Puigdemont i els presos a la comissió del 155

El grup parlamentari independentista també reclama que acudeixin a l'organisme Rajoy, Sáenz de Santamaría i Carmen Calvo

Carles Puigdemont, en una intervenció telemàtica davant del grup parlamentari de JxCat
Carles Puigdemont, en una intervenció telemàtica davant del grup parlamentari de JxCat | Julio Díaz / Congrés dels Diputats
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:46h
El grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat) ha registrat aquest divendres les compareixences que proposa de cara a la comissió d'investigació sobre el 155 que hi ha en marxa a la cambra catalana. En la relació de peticions destaquen la del president a l'exili, Carles Puigdemont, que hauria d'intervenir de forma telemàtica des de Waterloo. Hi ha dos exiliats més que apareixen en la llista: Lluís Puig, establert a Brussel·les, i Clara Ponsatí, resident a Escòcia. La relació inclou els consellers empresonats a Lledoners que formen part de JxCat: Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

Per tal de donar explicacions arran de la "incidència política, econòmica i social" de la intervenció de l'autonomia i del seu paper en la "presa de decisions" sobre el 155, el grup parlamentari presidit per Jordi Sànchez demana les compareixences de Mariano Rajoy i de Soraya Sáenz de Santamaría, que com a president i vicepresidenta del govern espanyol són els responsables polítics de la resposta de l'Estat a la declaració de la independència. A les peticions també hi figuren Juan Ignacio Zoido -exministre de l'Interior-, Jorge Moragas -excap de gabinet de Rajoy- i Enric Millo -exdelegat del govern espanyol a Catalunya-.

Carmen Calvo, actual vicepresidenta estatal i negociadora del 155 l'octubre passat per part del PSOE, també apareix entre les demandes de JxCat, juntament amb el senador José Montilla. Pablo Casado, president del PP, també serà cridat a intervenir, així com també Albert Rivera i Xavier García Albiol. Representants de Caixabank i del Banc de Sabadell -sense concretar-, així com també José Creuheras, president d'Atresmedia, formen part de les persones que JxCat vol escoltar a la comissió.