El 47,2% dels catalans vol la independència i només el 43,2% la rebutja

El suport a la República catalana augmenta lleugerament respecte l'anterior baròmetre del CEO

La Diagonal, plena, durant la Diada del 2018.
La Diagonal, plena, durant la Diada del 2018. | Josep M. Montaner
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:01h
El nombre de partidaris de la independència es manté superior al dels seus detractors i, fins i tot, augmenta l'avantatge respecte l'anterior baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Segons l'enquesta feta pública aquest divendres, un 47,2% dels catalans vol que Catalunya esdevingui un estat independent, mentre que tan sols un 43,2% ho rebutja. Un 9,6%, finalment, no ho sap o no contesta aquesta pregunta.


 
La victòria de la independència s'explica pel fet que més del 90% dels votants de JxCat i ERC la volen, igual que el 86,1% dels d'ERC. Per contra, més del 90% dels de Cs i PP s'hi oposaria, així com el 87,2% dels socialistes i el 68,5% dels comuns. Tan sols un 19,2% dels electors de Catalunya en Comú-Podem vol la independència.

En l'anterior baròmetre, del juliol, els partidaris de la independència superaven els detractors, però de forma més ajustada. Segons l'enquesta, un 46,7% dels catalans volien una República catalana, mentre que un 44,9% la rebutja. Tot i això, en l'anterior baròmetre, fet públic el maig, el 48% dels catalans assegurava que volia la independència i tan sols un 43,7% la rebutjava, cosa que representava un marge superior -similar a l'actual-. En l'últim baròmetre del 2017, en canvi, el 53,8% dels catalans estava en contra de la independència, i només el 40,8%, a favor.

El pes del federalisme

Quan el CEO pregunta per diverses opcions d'encaix, la independència es manté com la més desitjada, però per una majoria més limitada del 38,9%, mentre que la comunitat autònoma és la segona opció (24%), just per davant de l'estat federal (22,1%). Un 5,9%, finalment, faria de Catalunya una regió d'Espanya.

El federalisme té cert pes superior al 10% dins l'electorat de JxCat, CUP i, especialment d'ERC, on ascendeix al 19,7%. En el del PSC, però, el suport a l'estat federal es queda en el 38%, per sota de l'autonomisme (43,1%). Igualment, quasi la meitat dels votants dels comuns són federalistes (48,3%), una quarta part són autonomistes i un 12,9% és independentista. Prop del 70% dels votants de Cs i PP és autonomista.

Cs i PP censuren poc el franquisme

Aquest baròmetre també pregunta pel franquisme, el qual és censurat per una majoria dels enquestats. Un 68,5% afirma que va ser un període negatiu i un 3% que va ser positiu, però un gens menyspreable 22,5% afirma que "va tenir coses positives i negatives". Més del 75% dels votants independentistes i dels comuns consideren que la dictadura va ser negativa, igual que dos terços dels socialistes.

Malgrat tot, només un 38,1% dels electors de Cs creu que va ser un període negatiu, ja que prop de la meitat (51,7%) es mostra equidistant i el 6,4% el veu positiu. En el cas dels votants populars, tan sols el 23,6% afirma que va ser negatiu, tants com els que afirmen que va ser positiu, mentre que la meitat (48,7%), que va tenir coses positives i negatives.

Rebuig a la Constitució

El CEO qüestiona igualment pel suport a l'actual Constitució espanyola, el qual és molt ínfim. A dia d'avui, només un 17,4% dels catalans hi tornarien a votar a favor, mentre que un 57% s'hi oposaria. El 6,3% votaria en blanc o nul, un 9,4% ja afirma que s'abstindria i un 8,5% estaria indecís. L'1,3% restant no contesta.

Per electorats, més del 75% dels votants independentistes votarien "no", igual que dos terços dels comuns. Entre els del PSC, el rebuig (42,1%) seria superior al suport (29,9%) i fins i tot el "sí" seria molt limitat en els electorats de Cs (52,8%) i PP (45,5%), per bé que el "no" quedaria entre el 20% i el 25%.