Torra encarrega a Bosch actuar com a «ministre d'Afers Exteriors» català

El nou conseller promet el càrrec i el president li encomana que Catalunya sigui "coneguda i reconeguda"

Quim Torra i Alfred Bosch, en el moment de la presa de possessió
Quim Torra i Alfred Bosch, en el moment de la presa de possessió | ND
23 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:52h
Alfred Bosch ja és, oficialment, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. Ha pres possessió del càrrec al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat i, després, ha fet efectiu el traspàs de carteres amb el seu antecessor en el càrrec, Ernest Maragall. Es tracta del primer relleu en el Govern de Quim Torra, que ha presidit l'acte i l'ha tancat amb un breu discurs en el qual ha demanat a Bosch que actuï com a "ministre d'Afers Exteriors" per tal que Catalunya sigui "coneguda i reconeguda", així com també el seu dret a l'autodeterminació. "Toca explicar l'amenaça als drets civils", ha assenyalat el president de la Generalitat.

Torra ha agraït la feina de Maragall, basada en la reobertura de les delegacions exteriors i del Diplocat. "La restitució era imprescindible per avançar cap a la República", ha apuntat el president, que ha desitjat sort en la cursa electoral a Barcelona. Cal "explicar Catalunya al món", que sigui "coneguda i reconeguda". Ha recordat un llibre de Bosch sobre Nelson Mandela, de qui en va destacar la capacitat de negociar sense renunciar a "allò que és just". "Us demano que actueu com a ministre d'Afers Exteriors del país, amb la mirada posada en els objectius. Catalunya té dret a ser coneguda i reconeguda, i té el dret a ser reconegut el seu dret a l'autodeterminació", ha insistit.
 
Al Saló de Sant Jordi s'hi han congregat els membres del Govern i altres autoritats, entre les quals Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de Barcelona, així com també diputats d'ERC i de Junts per Catalunya (JxCat). Diana Riba, dona de Raül Romeva, ha assistit a la cerimònia de presa de possessió. Bosch va voler destacar ahir, després que Torra signés el nomenament, que tenia "sensació d'interinatge" perquè Romeva, que va ser destituït arran del 155, és ara a la presó de Lledoners. Després de les salutacions protocolàries, la primera persona amb qui ha parlat el conseller és Riba.

Un cop acabat l'acte, Bosch i Maragall s'han desplaçat cap a la seu d'Exteriors, situada al costat del Palau de la Generalitat. Han mantingut una breu reunió i, després, davant les càmeres però sense fer declaracions oficials, l'antecessor en el càrrec li ha dit al conseller que una de les tasques del departament té a veure també amb el diàleg amb Madrid -especialment les comissions bilaterals-, i Bosch ha avalat que puguin ser un espai per a l'entesa institucional.

Intercanvi de responsabilitats

El traspàs de carteres és, en aquest cas, literal. Maragall agafa la responsabilitat de Bosch, que havia estat escollit com a candidat d'ERC a Barcelona de cara a les eleccions municipals de l'any vinent, i Bosch assumeix la conselleria que Maragall va començar a dirigir el juny d'aquest any. Sota la seva batuta, la Generalitat ha recuperat la presència exterior escapçada per l'aplicació del 155, i no s'ha trobat un camí de roses: el ministre Josep Borrell ha interposat un recurs contenciós-administratiu per mirar de frenar la posada en marxa de les oficines catalanes a l'estranger.