El dilema del «superdiumenge» electoral de Sánchez: campanya presidencialista o debat territorial

Els politòlegs Pablo Simón, Jordi Muñoz i Astrid Barrio analitzen l'escenari a NacióDigital: fer confluir les espanyoles amb municipals, europees i autonòmiques afavoriria la participació i aniria en detriment del vot diferenciat

Pedro Sánchez, en un acte electoral a Andalusia
Pedro Sánchez, en un acte electoral a Andalusia | Flickr PSOE
25 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:35h
De voler esgotar la legislatura fins al 2020 a assumir públicament que difícilment podrà fer-ho. Aquest és el nou gir de mandat que ha hagut d'encaixar el president Pedro Sánchez en tan sols una setmana. A hores d'ara és una incògnita si acabarà presentant uns pressupostos que en aquests moments no compten amb prou suports per prosperar i ha quedat dinamitat el pacte amb el PP per renovar la cúpula judicial, en plena crisi de credibilitat. Amb aquest polvorí, s'ha obert de ple el meló del calendari de les eleccions espanyoles i s'ha plantejat fins i tot la possibilitat de fer-les coincidir el 26 de maig amb les municipals, europees i autonòmiques parcials, opció batejada com a superdiumenge.

És factible aquesta possibilitat? Ho és des del moment en què hi ha un ministre com el de Foment, José Luis Ábalos, -que juntament amb la vicepresidenta Carmen Calvo és un dels que més pes té al govern- que no descarta aquesta possibilitat. Ara bé, que Sánchez s'avingui a afrontar una jornada electoral inèdita fins al moment dependrà d'almenys quatre factors: dels avantatges i inconvenients que hi detectin de cara als resultats, de l'opinió que en tinguin els barons territorials del PSOE, del procés judicial de l'1-O i del resultat de les andaluses, que marcaran la pauta del nou cicle electoral. 

Pablo Simón: "La gent tendirà a agafar la mateixa papereta per a totes les urnes"

Li convé a Pedro Sánchez aquesta confluència electoral en una sola jornada? Segons el politòleg Pablo Simón, el més previsible si això passa és que es "nacionalitzi el debat", és a dir, que el context polític estatal pesi més que no pas el debat territorial, amb la qual cosa la campanya seria molt més "presidencialista". "La gent tendirà a agafar la mateixa papereta per a totes les urnes i, si la marca PSOE cotitza més que les marques rivals, això pot empènyer els socialistes amunt", argumenta. També el politòleg Jordi Muñoz subratlla que les eleccions concurrents "ajuden a fer congruent el vot" malgrat que el votant "més sofisticat" sí que discriminarà el vot en funció de l'urna. 

La politòloga Astrid Barrio raona que l'escenari de fer coincidir les eleccions espanyoles, que són les que "desperten més interès", amb europees, municipals i autonòmiques "afavoreix la participació". I també apunta que l'efecte immediat és la "limitació de l'escissió de vot", és a dir, que un mateix elector voti partits diferents. En un moment d'auge del PSOE, a Sánchez pot interessar-li una campanya presidencialista. En aquests comicis serà clau quina suma posterior es podrà fer per governar.

La politòloga Astrid Barrio sosté que a Sánchez li convindria anar a eleccions abans de la sentència de l'1-O

Entrant a valorar el context polític, Barrio considera que, des del punt de vista de Sánchez, pot ser positiu anar a eleccions abans de la sentència sobre l'1-O. "Una sentència desfavorable a l'independentisme, és a dir, tot el que no sigui l'absolució, pot fer pivotar les eleccions sobre els indults i afavorir les posicions de Cs, que ja ha posat en marxa una campanya", argumenta. Afegeix, en aquest sentit, que "els 300.000 electors entre PSOE i Cs" poden fer decantar la balança cap a una banda o l'altra en funció del moment. 

La pitjor conseqüència del superdiumenge és, però, que es dilueix el debat territorial. "Si el debat se centra en el nivell municipal, els polítics han de passar l'examen. En canvi, si es barreja tot es poden amagar darrere del debat més general", explica Muñoz, que conclou que d'aquesta manera "el control ciutadà encara s'afebleix més". També Simón alerta d'aquest risc: "Des d'una perspectiva de qualitat i rendiment democràtic, és dolent, perquè s'agafa la papereta amb independència dels programes i no fem rendir comptes per l'exercici dels polítics sinó pel context".

Jordi Muñoz: "Des d'una perspectiva de qualitat i rendiment democràtic, és dolent, perquè s'agafa la papereta amb independència dels programes i no fem rendir comptes per l'exercici dels polítics sinó pel context"

La confluència electoral tindria també una dimensió més interna que, de fet, ja està generant inquietuds en alguns dirigents que veuen amb preocupació com el debat sobre la seva acció als respectius territoris quedaria en segon pla. De fet, el president valencià, Ximo Puig, ja ha plantejat que si quallés el superdiumenge ell sospesaria avançar les seves eleccions autonòmiques.  

El possible malestar dels barons és, doncs, un factor de pes. Però també ho seran els resultats de les andaluses, que des de la Moncloa assenyalen com un termòmetre que acabarà influint tant en el calendari com en el rumb del nou cicle electoral. "Es prendran moltes decisions polítiques a nivell d'Espanya mirant aquest resultat", asseguren fonts coneixedores de les intencions del govern espanyol.

La victòria de Susana Díaz es dona per descomptada, però la fortalesa socialista al seu principal bastió determinarà també la urgència o no de la convocatòria de les generals i la valoració de si s'aprofita un eventual moment àlgid a curt termini o bé si es necessita més temps per seguir musculant-se. Sabent, però, que el risc del desgast hi és, així com les turbulències que suposarà el judici de l'1-O i la posterior sentència. De la gestió que faci el PSOE del conflicte amb Catalunya en dependrà, en bona mesura, el futur de Sánchez. I és que els socialistes tenen clar que, per governar, caldran aliances i que si no les troben a l'esquerra i en l'independentisme, només quedarà mirar a la dreta.
Arxivat a