El Congrés reprova per segona vegada la ministra de Justícia

L'abstenció d'ERC i Bildu facilita que la moció del PP amb el suport de Ciutadans tiri endavant

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, al Congrés.
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, al Congrés. | Congrés del Diputats
22 de novembre del 2018
Actualitzat a les 16:20h
El Congrés dels Diputats ha reprovat per segona vegada la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per la seva gestió davant del departament. La moció del PP ha obtingut el suport de Ciutadans, UPN i Foro Astúries (167 vots) i han votat en contra el PSOE, Podem, el PNB, PDECat i Compromís, amb 162 vots. L'abstenció d'ERC i Bildu és el que ha permès que la reprovació sortís endavant.

El PP va presentar aquest dimecres una moció de reprovació contra la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per la seva gestió al capdavant del departament. Ha estat un altre dels moments d'un ple que ha delatat la tensió enorme que arrossega la política espanyola i que, a més, es viu una campanya electoral a Andalusia en què els grans partits s'hi juguen molt. La moció del PP només recollirà el suport de Ciutadans i es votarà demà, estant condemnada al fracàs. Delgado ja va ser reprovada pel Senat -amb majoria absoluta del PP- l'octubre passat i pel Congrés després de conèixer-se les seves converses del 2009 amb el comissari Villarejo.

El diputat del PP Jordi Roca Mas va defensar la moció arran de les instruccions donades a l'Advocacia de l'Estat per "condicionar i influir" en l'Advocacia de l'Estat sobre el judici de l'1-O. Pel PP, cal saber els "pactes secrets" entre els socialistes i els independentistes. El diputat va afirmar que "el procés ens ha deixat llistats de jutges, burles a requeriments judicials i assetjament a jutges".

Mas Roca ha proclamat que el PSOE va liquidar la transició quan Rodríguez Zapatero va dir que donaria suport a l'Estatut que sortís del Parlament. Un precedent del que vindria: l'intent, segons ell, de l'independentisme d'instaurar "una república totalitària amb un cop contra la democràcia". Va acusar el PSOE de propugnar ara un nou Estatut per "posar la justícia en mans de Quim Torra".

ERC no va intervenir en el debat, ja que els seus diputats van abandonar l'hemicicle quan Gabriel Rufián va ser expulsat. Lourdes Ciuró (PDECat) va preguntar al diputat del PP, que és català, si creu el que ha afirmat. Va anunciar que votarien "no" a la moció de reprovació i ha recordat la contradicció que suposa que el PP no vulgui reprovar el seu portaveu al Senat, Ignacio Cosidó, després de l'escàndol del seu missatge als senadors. Joseba Andoni Agirretxea del PNB, també ha anunciat el rebuig del seu partit a la iniciativa del PP.  

Patricia Reyes, de Ciutadans, va aprofitar el moment per posar en evidència les contradiccions del PP en l'àmbit de la justícia. Ha definit com un desvergonyiment l'actitud d'un PP que vol reprovar la mateixa ministra amb qui fa pocs dies van tancar un acord per repartir-se els vocals del CGPJ. "És una vergonya el que estan fent amb la justícia", ha dit. Amb tot, Ciutadans votarà demà a favor de la reprovació.

Artemi Rallo, del PSOE, va definir de "delirant" la moció. El diputat socialista ha abocat contra el PP el balanç de tots els escàndols que acumula el partit de Casado en el terreny de la justícia, aturant-se en l'ascens d'una jutgessa neboda de qui va ser durant dècades tresorer del PP, Álvaro Puerta.