El servei municipal d'odontologia de Barcelona ja ha atès 116 persones vulnerables

L'atenció mèdica va dirigida a pacients en situació de vulnerabilitat derivades des dels Serveis Socials

El servei preveu fer 4.000 visites anuals
El servei preveu fer 4.000 visites anuals | Arxiu
22 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:17h
Des que al juliol es va estrenar el servei d'odontologia municipal a Barcelona, els professionals sanitaris ja han atès 116 persones en situació de vulnerabilitat. L'Ajuntament ha fet públiques les dades aquest dijous i preveu rebre 4.000 visites anuals.

El servei s'ubica a l'espai de l'antiga mútua municipal PAMEM, rebatejat ara amb el nom de Barcelona Serveis de Salut, i atén persones derivades des dels Serveis Socials del consistori. Els pacients han de tenir una renda inferior als 529 euros mensuals. Per poder accedir al servei, han d'haver estat diagnosticats prèviament a la xarxa pública de salut i per ara només s'atenen persones majors d'edat. 

Amb tot, la comissionada de Salut del consistori, Gemma Tarafa, no descarta ampliar el servei a partir del gener, quan es farà la primera avaluació del seu funcionament. "Vam decidir començar pels adults perquè són els que tenen menys cobertura al sistema públic i els que requereixen tractaments amb més urgència", ha explicat Tarafa.

I és que el sistema sanitari públic només cobreix les extraccions de dents per adults i infants i el tractament de fissures i obturacions en nens i nenes que ja han perdut les dents de llet. Per a tota la resta, s'ha de recórrer a centres privats. 

Un 59% de barcelonins fa un any que van al dentista

A partir d'aquesta premissa l'alcaldessa, Ada Colau, ha defensat la necessitat d'oferir el servei municipal. "La salut dental és essencial per la salut general". De fet, la darrera enquesta de Salut de Barcelona reflecteix que un 59,2% dels barcelonins no ha anat al dentista durant l'últim any i només un 28% de persones en una situació econòmica desafavorida ha visitat un odontòleg.

A més, el percentatge de persones que disposen d'una mútua privada i han visitat el dentista els últims dotze mesos és més alt (50%) que els veïns que només es poden acollir a la cobertura pública (35%).

L'Anna és una de les pacients que aquest dijous tenia hora a Barcelona Serveis de Salut. "Vaig anar al dentista privat i em va fer un pressupost de 3.000 euros", explica. Ella és pensionista i viu sola. "La boca i la vista és el més important", assegura.

El mateix considera la Helen, que necessitava tractament més enllà del que podia oferir-li l'atenció primària. Ara, es visita al servei públic cada quinze dies.

Des del juliol, el servei ha fet 267 visites i ofereix una cobertura setmanal de 45 hores d'odontologia i 25 d'higienista, amb un pressupost de 370.000 euros a l'any, a banda del destinat al personal procedent de PAMEM, dedicat a la coordinació dels serveis.
Arxivat a