Un informe mèdic prova que una pilota de goma va provocar la lesió a l'ull de Roger Español

Els policies investigats pel jutjat d'instrucció 7 de Barcelona asseguren que els votants portaven "objectes preparats" a les motxilles per agredir-los

Jordi Pessarodona i Roger Español, davant de la Ciutat de la Justícia.
Jordi Pessarodona i Roger Español, davant de la Ciutat de la Justícia. | Aida Morales
22 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:19h
Un nou informe forense conclou que la ferida de Roger Español -la persona que va perdre la vista d'un ull durant l'1-O- és compatible amb una pilota de goma. Així consta en l'escrit que aquest dijous s'ha entregat a les parts personades en la causa on s'investiguen les càrregues policials el dia del referèndum, i que es tramita des del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona. 

En aquest informe s'assegura que les lesions "són compatibles amb un impacte a gran velocitat probablement per una pilota de goma", un fet "clarament rellevant", segons asseguren els advocats d'Español. Aquest ciutadà, contra qui la policia espanyola també ha interposat una denúncia, ha estat citat a declarar el 21 de desembre com a investigat. 

La línia de les declaracions dels policies investigats ha estat, aquest dijous, molt similar a la mantinguda fins el moment, malgrat un afinament de les declaracions, segons asseguren fonts judicials. Dos dels quatre agents, de fet, només han contestat les preguntes del seus advocats, i s'han negat a respondre les qüestions del jutge, del fiscal i de les acusacions.

Els quatre escopeters ha tornat a parlar d'una "massa violenta" que els llançava objectes com paraigües, monedes, rajoles o cargols i, fins i tot, han dit que els ciutadans portaven "objectes preparats" a les motxilles o "pedres preparades per llançar", amb l'objectiu de ferir els agents. Per això, els agents han repetit que patien per la seva integritat i que van ser víctimes d'una "violència mai vista", apunten les mateixes fonts. 
 

Part de l'informe forense sobre Roger Español


Assenyalen els seus superiors

Pel que fa a les ordres rebudes, cap dels investigats ha sabut aclarir quin comandament superior els dirigia per sobre dels seus caps directes. En qualsevol cas, han afirmat que eren els subinspectors o inspectors -dos dels quals declaren aquest divendres- qui els ordenaven disparar contra els ciutadans o bé carregar. 

Els policies, doncs, han admès haver fet ús de les escopetes, però han negat reconèixer-se a les imatges, tot i que sí que s'han situat sobre el terreny. 

Fins a 26 investigats

La declaració dels agents i comandaments -fins a 26- s'ha anat produint durant aquestes setmanes. A la sala poden acollir-se a no declarar o respondre a les preguntes del jutge, de les seves defenses, la Fiscalia i les acusacions, entre les quals consta l'Ajuntament de Barcelona o el Centre Irídia.

La investigació de les càrregues, de fet, es va iniciar arran de les denúncies que diverses persones ferides van presentar després del referèndum. Això va motivar una investigació judicial en què l'Ajuntament de Barcelona es va presentar com a acusació popular, i on consten 390 fotografies i més de nou hores de vídeo, a més de les gravacions aportades per la pròpia policia espanyola.

En alguns casos, com el de l'escola Mediterrània, el jutge creu que les càrregues podrien ser "com a mínim indiscriminades i desproporcionades" i, en una interlocutòria que va presentar prèviament, manté que alguns agents es van dirigir a la multitud "sense intercanviar cap paraula" ni cap "adveniment", i que van començar a empènyer la gent "incitant una situació violenta". Concretament, destacava que en diverses filmacions es podien observar persones empeses a terra, una persona amb el cap sagnant i un agent colpejant amb la seva defensa a la cara a les persones que ja havien estat desallotjades.

Ara, l'Ajuntament de Barcelona o Irídia ja han demanat que se citin més agents. Concretament, els dies 17 de desembre de l'escola Prosperitat i escoles Pies de Sant Antoni.