L'últim estirabot de Borrell

El ministre d'Exteriors, que ha acusat un diputat d'ERC d'escopir-lo al Congrés, ja va ser imprecís en el cas Abengoa i acumula una col·lecció d'exabruptes contra dirigents sobiranistes

El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, al Congrés
El ministre d'Afers Estrangers, Josep Borrell, al Congrés | Europa Press
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:34h
L'incident d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats, amb l'expulsió de Gabriel Rufián després d'una forta enganxada amb Josep Borrell, ha posat de nou els focus sobre la personalitat del ministre d'Exteriors. Borrell ha conclòs l'episodi a l'hemicicle amb l'acusació a un diputat d'ERC, Jordi Salvador, d'haver-lo escopit. Però l'acusació ha estat desmentida categòricament per Esquerra i tampoc ha estat corroborada per la direcció del grup socialista, que ha atribuït tota l'escena a la crispació generada pel PP.

Borrell és ministre de Pedro Sánchez perquè cobreix el flanc més bel·ligerant del seu govern amb el sobiranisme. També perquè en els moments més durs de la carrera de Sánchez, quan l'aleshores aspirant a la Moncloa va ser encerclat per una coalició temible d'enemics interns i externs, Borrell va ser dels pocs exministres que van fer costat a Sánchez. En el currículum de Borrell s'acumulen afirmacions imprecises i estirabots contra l'independentisme.  

El cas Abengoa

El titular d'Exteriors va ser també dels poquíssims dirigents socialistes vinculats a la gran empresa que van fer costat a l'avui president. Però el seu pas pel consell d'administració de la companyia del sector energètic Abengoa també l'ha erosionat. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) li va obrir un expedient sancionador per la venda d'accions d’Abengoa per 9.030 euros el 2015 "fent ús d’informació privilegiada", moment en què el ministre ocupava el càrrec de conseller. L'octubre passat, va haver de respondre, a instàncies del PP, a la seva actuació, per si havia fet ús d'informació privilegiada. Ho va negar, però les seves explicacions ambigües van fer més gran l'interrogant. Borrell va haver d'admetre que "l'aparença d'irregularitat" i va dir que la venda d'accions "va ser un error, una falta administrativa, segons la legislació espanyola".

"Que la justícia faci la seva feina"

L'ara ministre d'Exteriors va ser dels dirigents socialistes més agressius contra el procés. Es va convertir en company de viatge de Societat Civil Catalana (SCC) -cosa que avui li ha retret Rufián- i assidu orador de manifestacions amb bandera espanyola i aplecs unionistes. En la concentració del 29 d'octubre a Barcelona, va ser el més aplaudit dels qui van parlar. Es va despatxar a gust contra els líders independentistes, va acusar Junqueras de "totalitari", va etzibar de valent contra Ada Colau per oposar-se al 155 i va expressar un desig: "Que la justícia faci aviat la seva feina".

"Primer, desinfectar"

El ministre d'Exteriors no genera empaties. La seva intervenció en la campanya catalana del 21-D, en les eleccions celebrades sota el règim del 155, va donar molts moments intensos i controvertits, convertint-se en el "dolent" de la campanya de Miquel Iceta i el PSC. Quan aquest va advocar per un possible indult als presos polítics en cas de condemna, Borrell va advertir que "primer una ferida s'ha de desinfectar". També va fer befa d'Oriol Junqueras, recordant que era a la presó i anomenant-lo "mossèn Junqueras" perquè li recordava el capellà del seu poble, "amb la mateixa arquitectura física i mental". 

Conflicte diplomàtic

Una de les dèries de Borrell des que dirigeix la diplomàcia espanyola és l'ofensiva contra les delegacions de la generalitat a l'exterior. Ha arribat a dir que ja li agradaria disposar dels recursos de Diplocat, un estirabot més, ja que no es pot comparar amb el pressupost del seu ministeri. L'oposició a les delegacions ja ha provocat un conflicte amb Flandes.

El 17 d'octubre, Madrid va retirar l'estatus diplomàtic al representant flamenc a l'estat espanyol després d'unes crítiques del president del Parlament de Flandes a l'executiu espanyol pel conflicte amb Catalunya. El president flamenc va cridar a consultes l'ambaixadora espanyola. Avui, al Congrés, Borrell s'ha permès una ironia al dir-li a Rufián: "Jo creia que em preguntaria per les relacions amb Flandes. La relació amb el regne de Bèlgica va molt bé".