El Congrés rebutja la moció de Ciutadans contra l'indult als presos independentistes

La cambra derrota la iniciativa d'Albert Rivera -que obté el suport del PP- per 176 vots contra 168

El líder de Ciutadans, Albert Rivera.
El líder de Ciutadans, Albert Rivera. | Ciutadans
20 de novembre del 2018
Actualitzat el 21 de novembre a les 8:59h
Debat al Congrés sobre la moció presentada per Ciutadans per impedir al govern socialista d'indultar "els polítics separatistes". La cambra ha rebutjat la iniciativa per 176 vots a 168 i 1 abstenció. PSOE, Podem i les confluències, les forces sobiranistes catalanes i el PNB i Bildu han votat en contra, mentre que Ciutadans i PP han unit forces a favor de la moció.

En l'inici de la sessió, Albert Rivera ha explicat que l'han presentada perquè no es refien "un pèl d eles paraules del senyor Sánchez". Ha citat Miquel Iceta i Teresa Cunillera, que s'han mostrat favorables a indultar els dirigents independentistes en cas que siguin condemnats. Rivera ha acusat Sánchez i els socialistes de ser "immorals" per estar disposats a l'indult.

Rivera ha comparat els independentistes amb el 23-F: "La democràcia espanyola ha patit dos intents de cop d'estat, el 23-F i el dels separatistes". Rivera ha recordat que l'aleshores president del govern, Leopoldo Calvo Sotelo, no va indultar Tejero.

El líder de Ciutadans assegura que "acataran" la sentència de l'1-O sigui la que sigui, però que si els líders sobiranistes són condemnats i Ciutadans governa, "els dirigents independentistes "compliran la condemna fins al darrer dia". També ha sentenciat que avui se sabrà "si el PSOE continua sent un partit constitucionalista o si el sanchisme crea un abans i un després en la democràcia espanyola".  

Lourdes Ciuró, del PDECat, ha acusat Ciutadans de "fer de Ciutadans", jugar a l'electoralisme i d'infringir la separació de poders i la presumpció d'innocència, perquè ni tan sols ha començat el judici contra els líders independentistes. Ciuró ha afirmat que Rivera ha presentat la moció només per jugar a erosionar el govern, sabent que no prosperaria.

Mikel Legarda (PNB) ha qualificat la moció del partit unionista d'atemptar contra la justícia i la presumpció d'innocència perquè els fets encara no han estat jutjats.

Tardà a Rivera: "Vostè és un feixista"

El moment àlgid del debat ha arribat amb la intervenció del portaveu d'ERC. Joan Tardà ha apel·lat a la memòria dels milers de víctimes, de demòcrates assassinats i torturats per feixistes. "Avui fa 40 anys que va morir la bèstia", ha clamat, per dir que cada cop que acusi el sobiranisme de "colpista", els republicans el qualificaran a ell de "feixista". "Vostè és un feixista. Els seus votants, no, i, possiblement, la majoria dels seus diputats tampoc".

Tardà ha donat per feta la condemna als dirigents independentistes "perquè l'extrema dreta controla el poder judicial". El portaveu republicà ha afirmat que el seu partit no reclamarà un indult sinó "una amnistia" i ha definit la seva intervenció com  "creuar el Rubicó" i com "un moment trist".