El Tercer Sector reclama la complicitat del món local per combatre la desigualtat

El sisè congrés de les entitats socials se celebrarà els dies 21 i 22 de novembre a La Farga de L'Hospitalet

Alsina, Torra, Torrent i Colau, durant la inauguració
Alsina, Torra, Torrent i Colau, durant la inauguració | ACN
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 19:57h
El sisè congrés del tercer sector social de Catalunya ha quedat inaugurat avui amb una crida a la cooperació dels municipis. El congrés es presenta amb el lema Desigualtats socials, solucions locals i la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, ha demanat reforçar "l'aliança clau" entre el món local i les entitats: "necessitem municipalisme fort, les ciutats no poden quedar en mans de l'especulació, no poden quedar en mans dels fons d’inversió global i grans capitals".

El congrés, patrocinat per l'Obra social "la Caixa" i que compta amb la Fundació Agbar com a col·laborador principal, es desenvoluparà els dies 21 i 22 de novembre a La Farga de L'Hospitalet. La inauguració d'avui comptava amb la participació del president Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, la vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó i les alcaldesses de Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat, Ada Colau i Núria Marín.

Ciutats cada cop més poblades

A partir de la previsió de l'ONU, segons la qual el 2050 el 70% de la població mundial viurà en ciutats, Alsina ha buscat els municipis com a interlocutors principals del seu discurs inaugural. Si no prenem mesures immediates, la pobresa a les ciutats serà insostenible pel conjunt de la ciutadania", ha assegurat.

Per al·lusions, el missatge de la presidenta de la Taula interpel·lava les alcaldesses Colau i Marín. D'una banda, Colau ha lamentat els límits competencials dels ajuntaments i ha expressat la necessitat de prendre "mesures de xoc immediates" contra la vulnerabilitat. 

L'alcaldessa ha aprofitat per reivindicar mesures impulsades durant el seu mandat, com la creació de Barcelona Energia o l'obligació de destinar un 30% dels pisos nous a l'habitatge públic. Amb tot, ha afirmat que "a part d'aprovar pressupostos, hem de canviar les regles del joc". 

Demanda de municipalització

Per la seva banda, Marín, ha lloat el paper de les entitats socials i ha afirmat que ajuden a "definir el model" d'atenció a les persones. Les entitats integrants de la taula presten serveis socials en molts municipis catalans i precisament, aquesta realitat ha estat objecte de crítica per part d'una concentració a les portes del Disseny Hub Barcelona, que ha acollit la inauguració.

Els manifestants, convocats pels sindicats CGT, CNT i COS, la Xarxa de Cures i l'Assemblea de Pensionistes de Gràcia han demanat la municipalització del servei social. A través d'un comunicat denuncien que la gestió dels serveis socials per part d'empreses i fundacions suposa "precaritzar" els serveis, no només de cara als treballadors sinó també per a l'usuari. 

En la seva intervenció, Colau ha fet referència a la protesta que hi havia a les portes de l'equipament. Sense mencionar el terme "municipalització", l'alcaldessa ha posat el focus sobre els límits que les normatives europees suposen a l'hora de definir la contractació pública. "No podem triar les entitats amb què volem treballar i la lliure competència ens ho impedeix", ha argumentat.

Torrent i el conflicte polític

Més enllà del món local, Torrent també ha defensat la coordinació entre el tercer sector i les institucions catalanes. El president de la cambra ha recordat que sobre la taula del Parlament hi ha els projectes de llei de contractes de serveis a les persones i d'igualtat de persones amb discapacitat sensorial.

El president del Parlament, a més, ha aprofitat per recordar les suspensions executades pel Tribunal Constitucional a lleis socials aprovades per la cambra catalana. "Aquest és el fonament del conflicte polític que viu el país", ha defensat.

Mentrestant, Torra ha dirigit a les entitats el seu agraïment per la tasca feta durant la crisi i l'aplicació de l'article 155. El president s'ha compromès a millorar el finançament de les entitats i a impulsar el quart pla de suport al tercer sector.

Els debats, col·loquis i xerrades que aquest dimecres i dijous acollirà La Farga de L'Hospitalet hauran de servir per desgranar les línies mestres del futur del sector social a Catalunya, dibuixades avui per les entitats i les autoritats.