Sánchez, a l'independentisme: «No són majoritaris per imposar l'autodeterminació»

El president del govern espanyol sosté que un referèndum és "divisori, il·legal i inconstitucional"

Pedro Sánchez, al Senat
Pedro Sánchez, al Senat | ACN
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:13h
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha carregat amb duresa contra la possibilitat de pactar un referèndum a Catalunya. Segons Sánchez, a resposta del senador Josep Lluís Cleries, del PDECat, les votacions del Brexit i d'Escòcia "són divisòries". "Els ciutadans no se senten identificats amb els resultats.

"A banda de ser inconstitucional i il·legal, i de no formar part de l'ordenament jurídic internacional, el que vostès proposen és fracturar la societat en dos", ha apuntat. "Assumeixin la realitat, no són majoritaris a Catalunya per defensar el dret a l'autodeterminació. No tenen dos terços al Parlament i volen que el govern assumeixi quelcom que és divisori i il·legal", ha apuntat el dirigent del PSOE.

"Vostès vivien millor amb Mariano Rajoy com a president", ha apuntat Sánchez. "Hem de ser seriosos en relació amb la crisi a Catalunya. Des que hem arribat al govern s'han desbloquejat les comissions bilaterals", ha ressaltat el dirigent del PSOE, que ha celebrat que es parli de seguretat, d'economia, d'educació de ciència entre els executius. "Aquest govern va adquirir el compromís de baixar la temperatura" al Tribunal Constitucional (TC), ha insistit el president del govern espanyol.

En aquest sentit, ha tret pit d'haver retirat els recursos d'inconstitucionalitat contra la llei catalana d'universalitat de la salut, i també de l'acord econòmic per invertir a Catalunya el contingut de la disposició addicional tercera.

Citant enquestes

"Si s'agafen els estudis demoscòpics dels últims mesos, el 56% dels catalans manifesta que la proposta d'enfortir l'autogovern té el seu suport, i el 70% en el cas de l'enquesta de La Vanguardia", ha apuntat. "La proposta que agrega més o divideix menys és el reforçament de l'autogovern", ha indicat, citant també l'enquesta del diari El Periódico.

"Si vol arribar al 80% de la població, proposi un referèndum i triomfarà", ha destacat Cleries, que ha carregat contra la manca d'independència del poder judicial. El senador del PDECat ha posat de manifest la crisi que viu la justícia espanyola després de la renúncia de Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Sánchez ha respost que qui judicialitza la política és l'independentisme perquè condiciona el suport als pressupostos a millorar la situació dels presos.