Ofensiva del Govern per aturar l'activitat de grups neofeixistes

L'executiu acorda, a instàncies de Torra, complir la resolució del Parlament Europeu sobre l'auge de la violència ultra

Manifestants d'extrema dreta
Manifestants d'extrema dreta | Adrià Costa
20 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:48h
El Govern ha aprovat aquest dimarts, a proposta del president de la Generalitat, Quim Torra, un acord marc que "li permetrà adoptar mesures en un termini de temps el més breu possible i en tots els àmbits de les seves competències i a través de tots els departaments per aturar l'activitat dels grups neofeixistes a Catalunya", segons ha explicat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior al consell executiu. La idea és desplegar una resolució del Parlament Europeu en aquest sentit.

En aquesta resolució, la institució comunitària constatava l'increment de l'activitat dels grups ultres i neonazis a Europa, i insistia que la seva activitat incita a l'odi i a la violència. En l'exposició de motius de la resolució es deixava clar l'augment de l'activitat de'aquest tipus de grups i fa referència a qüestions relacionades amb l'Estat. Una d'elles, per exemple, és l'assalt a la llibreria Blanquerna de Madrid del 2013.

El Govern, segons la documentació facilitada als periodistes, constata que la Fundació Francisco Franco té uns objectius que no s'ajusten a les finalitats d'interès general "exigides per l'ordenament vigent", i resulten contradictòries amb la legislació sobre memòria històrica. Per tot això, l'executiu engegarà les iniciatives necessàries per fer efectius els mandats de la resolució del Parlament Europeu.