Vuit-cents mil euros en hores extres per reforçar la presència policial a Ciutat Vella

El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, avisa que el pla de xoc al distrcite acabarà quan es redueixi la "percepció" d'inseguretat

Imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana
Imatge de dos agents de la Guàrdia Urbana
20 de novembre del 2018
Actualitzat el 22 de novembre a les 19:07h
L'Ajuntament de Barcelona reforçarà la presència policial durant el novembre i el desembre a Ciutat Vella amb una despesa de 800.000 euros en hores extres pels agents de la Guàrdia Urbana. És la tercera mesura el pla de xoc impulsat a l'estiu al districte en coordinació amb els Mossos d'Esquadra. La primera va ser l'ingrés a la comissaria de Ciutat Vella de 56 nous agents llicenciats i la segona, el reforç policial de la policia catalana.

Ara, la partida destinada als salaris servirà per incrementar el volum de feina dels agents del districte, les unitats d'investigació, la unitat muntada i la canina. En total, actualment són 100 els agents que treballen en el marc del pla de xoc. El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, ha evitat marcar un calendari de finalització del pla i ha assegurat que acabarà quan es redueixi la "percepció" d'inseguretat. Amb tot, la percepció d'inseguretat no sempre correspon a l'increment o reducció de delictes a la ciutat

Punts calents

La Unitat de Suport Policial (UPS) i la Unitat de Suport Diürn (USD) també destinaran efectius al pla, sobretot en aquells punts on la Guàrdia Urbana assegura que ha detectat més conflictivitat. L'inspector David Martínez ha explicat que la policia local ha establert diverses zones de nivell 1 de seguretat, on els agents hi tindran més presència. El carrer Robadors, la plaça del Pedró o la cantonada de Riera Baixa amb Hospital en són alguns exemples.

Segons Martínez, l'objectiu del reforç policial en els punts calents és abordar delictes "relacionats amb la droga" com furts o apropiacions indegudes. En aquest sentit, Recasens ha assegurat que el pla de xoc se centrarà també en la investigació de narcopisos i ha avançat que no preveu un nou gran operatiu policial com l'Operació Bacar

D'altra banda, la tasca de la UPS en el pla de xoc no provocarà un replantejament de la unitat, segons ha assegurat Recasens. L'Ajuntament i els sindicats policials estan negociant des de fa mesos la reconversió d'aquesta àrea del cos coneguda popularment com a unitat antidisturbis.

12 milions d'euros en total

Amb la darrera inversió anunciada de 800.000 euros, el pressupost total destinat fins ara al pla de xoc puja fins als 12 milions d'euros, segons ha explicat Recasens. 

El comissionat de Seguretat ha reivindicat que la coordinació del pla es faci des de la comissaria del districte i ha assegurat que es manté el contacte amb els actors socials. De fet, ha demanat que els veïns mantinguin la seva col·laboració. "Necessitem que ens donin informació i s'impliquin".

La territorialització del pla policial i la col·laboració amb els veïns poden relacionar-se amb el model de seguretat que pregona l'Ajuntament. De tota manera, la primera resposta del consistori a l'increment de delictes a la ciutat ha tornat a ser l'increment de la presència policial al carrer.
Arxivat a