Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

dia universal dels drets dels infants

La lluita contra la segregació escolar, una de les prioritats en infància del Síndic

Coincidint amb el Dia Universal dels Drets dels Infants, ha recomanat que es restitueixin mesures suprimides arran de les retallades i es recuperi la inversió en polítiques d'infància prèvia a la crisi econòmica

per Redacció , 20 de novembre de 2018 a les 13:27 |
Infants amb un joc sobre l'alimentació. | CCBages
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i l’adjunta per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Maria Jesús Larios, han instat aquest dimarts les administracions públiques a donar un nou impuls a les polítiques d'infància amb vista a l'any 2019, per corregir els principals dèficits existents.

Un pacte contra la segregació escolar, la promoció de l'acolliment familiar, la millora de l'acompanyament dels infants, la diversificació dels recursos i el dret d'adoptar decisions col·lectives respecte de l'assistència a classe són algunes de les iniciatives més destacades que ha presentat el Síndic, coincidint amb el Dia Universal dels Drets dels Infants.


En total, vuit àmbits "prioritaris i fonamentals" han quedat recollits a l'Informe Anual sobre els drets de l'infant de 2018, que ha estat lliurat al president del Parlament, Roger Torrent. El sistema protector, l'educació, la pobresa, la salut, el lleure, els abusos sexuals, la igualtat i la condició dels infants com a subjectes de dret són els aspectes que engloben les iniciatives presentades des de l'organisme. 

També han recomanat que es restitueixin mesures positives suprimides arran de les restriccions pressupostàries i es recuperin els nivells d'inversió en polítiques d'infància previs a la crisi econòmica. 


La lluita contra la segregació escolar

El Síndic ha reivindicat una de les seves prioritats en l’àmbit educatiu: la lluita contra la segregació escolar a través de la signatura d’un pacte nacional subscrit pel Departament d’Ensenyament i la resta d’agents de la comunitat educativa abans de finalitzar l'any 2018. 


Més enllà d'això, el Síndic demana una millora del finançament de l’educació per garantir més recursos i una millor atenció envers els infants, centres i municipis amb més necessitats educatives. En aquesta línia, posa l’accent en la necessitat de millorar la dotació de recursos als centres amb més complexitat educativa i donar un nou impuls a les polítiques de beques.

La pobresa infantil continua sent un fenomen amb caràcter estructural que afecta a més del 25% dels infants


El lleure educatiu i la pobresa infantil

Entre les recomanacions per promoure el dret d’accés al lleure, destaca la de convocar els ajuts per fomentar l'accés de l'alumnat a les activitats extraescolars en igualtat d'oportunitats. A més, la de promoure plans locals de dinamització del lleure educatiu, especialment en municipis amb entorns socials desfavorits.

El Síndic ha destacat que la millora de la conjuntura econòmica no ha comportat, com a mínim per ara, una millora dels indicadors de risc de pobresa a Catalunya. La pobresa infantil continua sent un fenomen amb caràcter estructural que afecta més del 25% dels infants, mentre que la privació material severa, prop del 7% dels infants.

Així mateix, recomana que s'emprenguin mesures per revertir les regressions en les polítiques per combatre la pobresa i millorar la configuració de la renda garantida de ciutadania, de manera que discrimini positivament les famílies amb infants a càrrec, la qual cosa no succeeix amb el disseny actual.
 

Una nena en un dels casals de Nadal. Foto: A.S.Atenció especialitzada a les víctimes d'abús, una assignatura pendent

Els dos serveis d'atenció especialitzada als infants i adolescents víctimes d'abús sexual que hi ha actualment, la Unitat Funcional d'Abusos a Menors de l'Hospital de Sant Joan de Déu i la Unitat de Pediatria Social de l'Hospital Germans Trias i Pujol, no són finançats públicament. Tampoc estan territorialitzats i desenvolupen una intervenció de caràcter eminentment sanitari, sense garantir una atenció integral. Per això, el Síndic ha destacat els dèficits en la provisió d'unitats multidisciplinàries de diagnòstic d'abús sexual, i també la manca de serveis públics especialitzats per assegurar la recuperació dels infants que n'han estat víctimes.

Salut i gènere

En relació amb l'any anterior, en data d'agost de 2018 les llistes d'espera s'ha mantingut relativament estable el nombre d'infants que estan pendents de consultes externes o intervencions quirúrgiques. Malgrat això, han augmentat en un 15,3% els infants en espera de proves diagnòstiques. 

El Síndic també ha demanat al Departament d'Ensenyament que elabori un pla que aposti de manera rigorosa per fer efectiva la coeducació dins de les aules. Segons creu, cal promoure l'adopció de mesures preventives als centres educatius que facilitin la creació d'un clima de convivència positiu a l'aula entre nois i noies, i que promoguin les intervencions educatives davant de situacions de discriminació o de desigualtat. També ha demanat el desplegament de la Llei LGTBI, l’ús del llenguatge transversal a les escoles i la implementació de l’educació afectivosexual en el currículum escolar.

Finalment, el Síndic considera que el dret d'adoptar decisions col·lectives respecte de l'assistència a classe és un dret que l'alumnat té reconegut sense restriccions, i el seu exercici no hauria d'estar supeditat a la voluntat de les famílies.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació