Els policies de l'1-O admeten haver usat pilotes de goma davant d'una «violència mai vista»

Quatre agents del Cos Nacional de la Policia neguen davant del jutge haver disparat contra Roger Español i el seu advocat assegura que aquest els havia agredit prèviament

La policia espanyola carrega contra un votant de l'1-O
La policia espanyola carrega contra un votant de l'1-O | ACN
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:05h
Van actuar davant de la "fustigació" de la ciutadania i d'una "violència i odi extrem que no havien vist mai". Això és el que han al·legat davant del jutge, segons fonts judicials, quatre agents del Cos Nacional de Policia -dels 24 actualment investigats- que aquest dimarts han declarat davant del titular del jutjat d'instrucció 7 de Barcelona per les càrregues de l'1-O a l'escola Ramon Llull de Barcelona.

Fins i tot, han assegurat els agents, van arribar a "témer per la seva integritat física" i, davant d'això, es va portar a terme una "progressiva utilització de mitjans" que va culminar amb el dispar de pilotes de goma, que no bales de goma, han volgut precisar. Va ser precisament en aquest col·legi on Roger Español va perdre la vista com a conseqüència del suposat impacte d'una d'aquestes pilotes, segons ha denunciat. 

En aquesta ocasió, dos dels agents han contestat les preguntes del jutge i el fiscal, mentre que els altres dos han respost només els seus advocats. Tots, però, han coincidit a manifestar que les ordres de disparar van venir del seu superior, concretament del cap de grup en qualitat d'inspector que declararà aquest divendres. 

A més, els dispars es van fer amb els reductors de les pistoles activats, de manera que l'impacte fos menor, i també han assegurat que van fer rebotar les pilotes contra el terra, malgrat que no han pogut explicar com una d'aquestes finalment va impactar contra la cara d'Español, ni tampoc han sabut justificar les accions que es veuen en fotografies i vídeos. Cap d'ells ha assumit ser l'agent que va disparar contra Español.

Sobre això, l'advocat d'alguns d'ells, Antonio Suárez-Valdés ha posat en dubte la versió d'Español. "Li hauran de demanar a aquest senyor què estava fent", ha etzibat, i ha assegurat que "va agredir els policies, els va tirar tanques i els va llançar objectes" com pedres, monedes i rodaments: "Estava plovent tota classe d'objectes". En tot moment, ha defensat, els policies van fer un "ús proporcionat de la força", i els dispars, ha dit, es van fer "en retirada i després d'haver patit una tremenda agressió". 

Encobriment dels agents

El regidor de l'Ajuntament de Barcelona Jaume Asens -acusació popular del cas- ha denunciat un "nou episodi d'ocultació i encobriment" per part dels agents que aquest dimarts han declarat, i ha definit l'episodi que va viure Español com "la pàgina més negre del que es va viure l'1-O". 

"Avui hem assistit una altra vegada al menyspreu dels agents", així com també del govern espanyol, que segueix sense "depurar responsabilitats". "Està a les mans del Ministeri d'Interior poder aportar informació sobre la identitat de la persona que va disparar", ha denunciat Asens, que ha assegurat que ja saben qui és, i que només els falta saber quin és el número identificatiu. 
 

Jordi Pessarrodona dona suport a Roger Español, l'home que va perdre la visió d'un ull l'1-O Foto: Aida Morales


El suport de la "revolució dels somriures"

Roger Español, el ciutadà que es va quedar sense visió, s'ha manifestat amb un centenar de persones durant tot el matí a les portes de la Ciutat de la Justícia, acompanyat aquest dimarts pel pallasso i regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona. El jutjat d'instrucció 2 de Manresa veu indicis de desobediència greu per fets ocorreguts durant el referèndum de l'1-O, i per això l'investiga.

Després d'un minut de silenci pels fets que han ocorregut a la línia 4 de la Renfe, Pessarrodona ha donat les gràcies a la ciutadania per ser "al peu de canó", fins i tot quan es demostra que la policia espanyola havia aportat al jutge informes "falsos". "Jo estic fort i valent perquè hi sou sempre i hem de seguir-hi sent", ha assegurat, al temps que ha encoratjat la gent a continuar amb la "revolució dels somriures". "El somriure és el tercer dret fonamental després del dret a menjar i el dret a la salut, i aquí no el van saber entendre", ha explicat en el seu cas. 

"Et persegueixen i van a per tu per fer por i per desactivar el procés", ha recordat. Així mateix, ha assegurat que, davant d'això, "milers de persones han convertit el nas de pallasso en una icona de la revolució dels somriures". 

Fins a 24 investigats

La declaració dels agents i comandaments -fins a 24- s'anirà realitzant durant aquesta setmana i la següent al jutjat d'instrucció. A la sala poden acollir-se a no declarar o respondre a les preguntes del jutge, de les seves defenses, la Fiscalia i les acusacions, entre les quals consta l'Ajuntament de Barcelona o el Centre Irídia.

La investigació de les càrregues, de fet, es va iniciar arran de les denúncies que diverses persones ferides van presentar després del referèndum. Això va motivar una investigació judicial en què l'Ajuntament de Barcelona es va presentar com a acusació popular, i on consten 390 fotografies i més de nou hores de vídeo, a més de les gravacions aportades per la pròpia policia espanyola.

En alguns casos, com el de l'escola Mediterrània, el jutge creu que les càrregues podrien ser "com a mínim indiscriminades i desproporcionades" i, en una interlocutòria que va presentar prèviament, manté que alguns agents es van dirigir a la multitud "sense intercanviar cap paraula" ni cap "adveniment", i que van començar a empènyer la gent "incitant una situació violenta". Concretament, destacava que en diverses filmacions es podien observar persones empeses a terra, una persona amb el cap sagnant i un agent colpejant amb la seva defensa a la cara a les persones que ja havien estat desallotjades.