La via per investir Puigdemont es reactiva sense consens al Parlament

La comissió per reformar el reglament es constitueix amb Ciutadans, PSC, PP i els comuns en contra de reformar expressament el text per escollir a distància el líder de Junts per Catalunya

Sessió constitutiva de la reforma del reglament del Parlament
Sessió constitutiva de la reforma del reglament del Parlament | ND
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:03h
La comissió del reglament ja està oficialment constituïda. Es tracta de l'instrument que ha d'estudiar una reforma de les normes del Parlament per tal d'estudiar -de nou- la investidura de Carles Puigdemont a distància a través de vies telemàtiques. La comissió neix a proposta de Junts per Catalunya (JxCat), que ha estat molt crítica amb el president de la cambra, Roger Torrent, per no haver autoritzat la tria de Puigdemont el 30 de gener malgrat els avisos contraris del Tribunal Constitucional (TC). La polèmica no ha trigat en arribar quan s'ha obert torn de paraula als grups. 

Albert Batet, portaveu parlamentari de JxCat, ha recordat que s'han "vulnerat" drets dels diputats, i ha recordat les investidures fallides arran de l'acció de la justícia espanyola. Batet ha demanat "respectar" els drets dels diputats, i ha posat de manifest que Puigdemont no és un "fugit de la justícia", com ha recalcat Ciutadans. Torrent, sense entrar en el fons de la qüestió, ha posat de manifest que hi ha "reptes" per solucionar i sobre els quals val la pena "reflexionar". "Demano que s'aproximin a això amb voluntat d'unanimitat per reforma el text", ha apuntat.

Gerard Gómez del Moral, portaveu adjunt d'ERC, s'ha plantejat sis eixos per implantar en la reforma del reglament. La primera és la feminització, una tasca "pendent" en la qual "tothom s'ha de posar les piles". L'agilització és un dels reptes per modernitzar el text, així com també l'actualització de rutines i tràmits per millorar procediments. La racionalització econòmica també forma part de les demandes republicanes. En cap moment ha citat la investidura telemàtica com a raó de la reforma.

Puigdemont, al centre del debat

Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari de Ciutadans, ha indicat que aquesta reforma té a veure amb "alterar les regles del joc" de la cambra catalana. "Pretenen investir Puigdemont a distància, però el problema bàsic és que està suspès i fugit de la justícia. En cap cas un senyor fugat de la justícia podrà ser investit. La suspensió es fa per aquells que estan sent processats per rebel·lió per evitar que continuïn amb els seus atacs a la Constitució", ha apuntat Carrizosa, que ha constatat que no hi ha els vots suficients per dur a terme la reforma impulsada pel grup parlamentari de JxCat.

"Agitar l'espantall de la investidura d'un fugat els serveix per tenir rèdit electoral i cometre il·legalitats flagrants", ha insistit el dirigent de Cs. "Volen modificar el reglament per silenciar-nos", ha recalcat Carrizosa. "Si no poden modificar el text per investir Puigdemont, ho faran per evitar que Cs tingui les prerrogatives que li toquen per tenir 36 diputats. Modificaren les regles del joc per silenciar l'oposició", ha ressaltat.

Segons Ferran Pedret, és una "temeritat" retocar el reglament quan no hi ha el "consens ampli" per fer-ho. "És poc assenyat fer-ho d'aquesta manera", ha indicat el diputat del PSC, crític amb una investidura no presencial de Puigdemont. "Més valdria que això no s'abordés", ha resumit Pedret. Marta Ribas no ha descartat que es pugui fer una ponència conjunta, i -com Cs i PSC- s'ha mostrat en contra de la investidura -i de l'exercici de la presidència de la Generalitat- a distància.

Maria Sirvent, diputada de la CUP, ha apuntat que no faran costat a res "simbòlic". "No hem vingut a esprémer els límits autonòmics", ha assegurat Sirvent. Santi Rodríguez, del PP, ha celebrat que la ponència arrenqui per unanimitat, però ha volgut deixar clar que les discrepàncies sobre el cas de Puigdemont són evidents.

Nomenament dels ponents

La sessió constitutiva s'ha celebrat a la sala 4 del Parlament, la mateixa en la qual el Govern en ple va signar el decret de convocatòria del referèndum el 6 de setembre de l'any passat. La trobada ha estat presidida per Torrent, acompanyat per tots els membres de la mesa menys Adriana Delgado, d'ERC. JxCat ha designat Josep Costa i Albert Batet, mentre que el PSC ha designat David Pérez i Ferran Pedret. Des de Ciutadans s'ha fet notar que no estan d'acord amb la constitució de la comissió, i s'han vist "obligats" a nomenar com a ponents José María Espejo-Saavedra i Carlos Carrizosa.

ERC estarà representada per Marc Sanglas i Gerard Gómez del Moral, el PP ho estarà per Santi Rodríguez, i els comuns tindran com a ponents Marta Ribas i Susana Segovia. La CUP, segons ha indicat Maria Sirvent, ha fet constar la majoria masculina en la designació de ponents, una apreciació que ha recollit Torrent i l'ha vinculat a la reforma del reglament que es posa en marxa a partir d'avui mateix.